Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Γ



9η (α) σημαντική απόφαση

Περί μείωσης του Συντελεστή Δόμησης Οικοπέδων (Σ.Δ.Ο.) από 2,4 σε 1,8 
    Αριθ. Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 274/1997.
                    
ΔΙΕΤΙΑ  1996 – 1997


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ Κο ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
ΤΟΝ Κο ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥΣ κ.κ.  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
ΤΟΥΣ κ. κ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ν.Ε. ΤΕΕ
Σας υποβάλλουμε δέσμη πολεοδομικών μέτρων και προτάσεων που αφορούν την πόλη των Τρικάλων και στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην άνοδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η πολεοδομία, πέρα από τις γενικές διατάξεις που απορρέουν από τους ισχύοντες νόμους της πολιτείας και έχουν ισχύ για όλη την επικράτεια, έχει και ιδιαιτερότητες τοπικού χαρακτήρα που συναρτώνται άμεσα με τα ιστορικά, αισθητικά, φυσικά και λειτουργικά  στοιχεία κάθε πόλης.
Η λήψη συλλογικών αποφάσεων για την βελτίωση των τοπικών συνθηκών διαβίωσης και αισθητικής της πόλης αποτελεί αρμοδιότητα των δημοτικών συμβουλίων με βάση τους κανόνες των διαλεκτικών διαδικασιών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών.
Με την προσθετική η την αφαιρετική διαδικασία, μέσα από τον διάλογο, θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο θέσεων του Δήμου που θα προωθηθεί για νομοθετική κατοχύρωση.
Η δέσμη των πολεοδομικών μέτρων αποτελείται από 21 προτάσεις.
                                                              Κων. Ε. Κατσαρός      
                                                             Πολιτικός Μηχανικός
                                                 Διευθυντής Τεχν. Υπηρεσιών Δήμου


ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
1.         Μείωση μεγίστου συντελεστή δόμησης οικοπέδων.
Πλείστα όσα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τον μεγάλο συντελεστή που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου πόλης. Ανεπιθύμητη υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, ανεπάρκεια κοινωνικού εξοπλισμού, έλλειψη χώρων στάθμευσης, μικροί ακάλυπτοι χώροι, ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, μείωση αερισμού και ηλιασμού των οικοδομών, μικτές χρήσεις λειτουργίας και άλλα πολλά που αθροιζόμενα συντελούν στην μη ομαλή κοινωνική ανάπτυξη και λειτουργία της πόλης.
Επιβάλλεται η μείωση του μέγιστου συντελεστή δόμησης των  οικοπέδων.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η μείωση του max  ΣΔΟ κατά 25% ήτοι από 2.4 σε 1.8 και η μεταφορά της διαφοράς σε ζώνες χαμηλότερου ΣΔΟ.
2.         Καθορισμός μεγίστου ύψους οικοδομών.
Τα ύψη των οικοδομών όπως καθορίζονται από τον ΓΟΚ ανάλογα με τον υφιστάμενο ΣΔΟ απεδείχθει ότι δημιούργησαν αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα τόσο στην συνολική εικόνα της πόλης όσο και σε πολλές οικοδομές που είχαν από προηγούμενες διατάξεις χαμηλότερα ύψη. Παρετηρήθησαν διαφορικές καθιζήσεις των θεμελιώσεων των χαμηλών κτηρίων, αισθητικές ανομοιομορφίες, κάλυψη των ιστορικών και αισθητικών στοιχείων αναφοράς της πόλης, προβλήματα υδροδότησης κλπ.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ο καθορισμός μεγίστου ύψους οικοδομών από 27 σε 21 μέτρα και μείωση του ύψους γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους.
3. Υποχρεωτική κατασκευή χώρων στάθμευσης στο υπόγειο η στο ισόγειο.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των αυτοκινήτων και του ρόλου που διαδραματίζουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή και της ανάγκης κάλυψης της επιφάνειας του οδοστρώματος με την στάθμευση, διαφαίνεται ότι τα προσεχή χρόνια θα είναι χρόνια επανόδου στην ισόρροπη χρήση των διαθέσιμων ελεύθερων χώρων των οδών στους χρήστες (πεζοί, αυτοκίνητα, ποδήλατα, μοτοποδήλατα). Δεν μπορεί όλα τα μέσα να χρησιμοποιούν το εύρος του οδοστρώματος όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα για την κίνηση και για την στάθμευση. Τα αυτοκίνητα πρέπει να σταθμεύουν σε ιδιωτικούς και δημοτικούς χώρους στάθμευσης.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ  η υποχρεωτική κατασκευή χώρων στάθμευσης στο υπόγειο ή στο ισόγειο των οικοδομών του max ΣΔΟ που ανεγείρονται επί οικοπέδων με ελάχιστο Π=20μ και ελάχιστο Ε=400μ2.
Να μην μετατρέπεται το εμβαδό των θέσεων στάθμευσης σε χρήμα.
4.         Με την έκδοση της οικοδομικής άδειας των οικοδομών να προβλέπεται υποχρεωτικός χώρος για τοποθέτηση κάδου απορριμμάτων στην πρόσοψη των οικοδομών η στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου με δυνατότητα προσπέλασης και μεταφοράς του κάδου. Στα σχέδια της υδραυλικής μελέτης να προβλέπεται εσώτερον της Ρυμοτομικής γραμμής η τοποθέτηση των φρεατίων των υδρομέτρων.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η εφαρμογή του μέτρου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Υδρεύσεως και Καθαριότητος.
5.         Ενεργοποίηση των άρθρων του κτηριοδομικού κανονισμού για τη διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων (ειδικότερα στους χαμηλούς ΣΔΟ όπου το ακάλυπτο τμήμα των οικοπέδων είναι συνήθως 50% και άνω)
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η εφαρμογή του  μέτρου σε συνδυασμό με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας.
6.         Προς το σκοπό να καθαρισθούν από άκομψες μικροκατασκευές και να δοθούν σε κοινή και ωφέλιμη χρήση οι ακάλυπτοι χώροι των οικοδομών των οικοδομικών τετραγώνων ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η ενεργοποίηση του άρθρου 12 του Γ Ο Κ για ενοποίηση των χώρων αυτών και παράλληλη παροχή κινήτρων για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής.
7.         Λόγω των πολλών προβλημάτων που παρατηρούνται από την ανεξέλεγκτη χρήση των διακριτών χώρων ειδικά των πολυκατοικιών, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ο  καθορισμός χρήσεων οικοδομών (αμιγής κατοικία, αμιγή καταστήματα - γραφεία, προϋποθέσεις μικτής χρήσης π.χ. μεταξύ καταστημάτων και χώρων κατοικίας να παρεμβάλεται ενδιάμεση μη οχλούσα επαγγελματική χρήση).
8.  ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η επιβολή ειδικών όρων δόμησης στο εμπορικό τμήμα της πόλης (κατά τις υποδείξεις της μελέτης Γραμματόπουλου)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ
9.         Επιβολή στέγης στους ΣΔΟ 0.6   0.8  1.2  και δυνητικά στον max  ΣΔΟ με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση των οικοδομών και την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Χρονοδιάγραμμα και παροχή κινήτρων για επιβολή στέγης στον max  ΣΔΟ (π.χ. ατελώς έκδοση οικοδομικής άδειας κλπ.)
10.       Σε περίπτωση μη κατασκευής στέγης να επιβληθεί η μετατροπή των δωμάτων σε ανθόκηπους (υποχρεωτικές κατασκευές με βάση την οικοδομική άδεια σε δώματα και βεράντες οικοδομών και βράβευση του καλλιτέρου αισθητικού συνόλου).
11.       Ελεγχος οικοδομών για σύνδεση με δίκτυα Κ.Ω. (δειγματοληπτικός από το Πολεοδομικό Γραφείο κατόπιν δημόσιας κλήρωσης).
12.       Απομάκρυνση οχλουσών λειτουργιών και αντιαισθητικών στοιχείων της πόλης (συνεργεία αυτοκινήτων, πρατήρια καυσίμων, εργαστήρια χημικών, αποθήκες φιαλών υγραερίου, νυκτερινά κέντρα, Super Markets, ΚΤΕΛ, αντιαισθητικά περίπτερα και κτίσματα, κλπ.).
13.       Επιβολή κλιμακωτών προστίμων για την πέραν της εξαετίας μη αποπεράτωση των όψεων των οικοδομών (άρθρο 22 ΓΟΚ).
14.       Επιβολή τέλους διατήρησης πεπαλαιωμένων, εγκαταλελλειμένων και  μη αξιόλογων οικοδομών (μαχητό για κοινωνικούς λόγους).
15.       Επιβολή παραβόλου τροποποιήσεων και συντάξεως πράξεων τακτοποιήσεως και αναλογισμού προς εφαρμογή του σχεδίου πόλης.
16.       Αστυνόμευση αυθαιρέτων κατασκευών (πρόληψη για να μην δημιουργούνται μη αντιστρέψιμες καταστάσεις και ιδιαζόντως σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα).
17.       Επέκταση σχεδίου πόλης στις περιοχές των ΖΟΕ προς τον σκοπό να εξευρεθεί η απαιτούμενη έκταση δημιουργίας θετικού ισοζυγίου εισφορών γης και ικανοποίησης αιτημάτων ιδιοκτητών ακινήτων (Εάν δεν γίνει αυτό ο Δήμος θα κληθεί να αποζημιώσει σε χρήμα πλείστες όσες ιδιοκτησίες των νεοεντασσομένων περιοχών που απαλλοτριώνονται για άλλες χρήσεις).
18.       Επιτάχυνση των διαδικασιών αναδασμών πολεοδομικού χαρακτήρα και βελτίωσης λειτουργιών πόλης (Ανταλλαγές ή αγορές παραδοσιακών κτισμάτων, Ανταλλαγές κτηριακών (ΑΤΕ), Αλλαγές χρήσεων (Αρχαιολογικό Μουσείο, αποθήκες συνεταιρισμών, ΚΤΕΛ κλπ.).
19.       Απαλλαγή οικοδομών νεοντασσομένων περιοχών από τέλη πεζοδρομίων και τέλος υπέρ Δήμου κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών (σκοπός η προώθηση και επιτάχυνση ανέγερσης οικοδομών στις προνομιούχες περιοχές του χαμηλού συντελεστή δόμησης).
20.       Για λόγους αύξησης της ορατότητος κυκλοφορίας να επιβληθεί στοά διαστάσεων επιφανείας 4χ4 στο ισόγειο των οικοδομών και επι της γωνίας των διασταυρώσεων των οδών πλάτους ίσου η μικρότερου των 12 μέτρων. Να εξαιρεθούν του μέτρου οικοδομές επί προκηπίων, πεζοδρόμων, παραδοσιακών περιοχών και όσων τοποθετούνται εσώτερον των οικοδομικών γραμμών κατά 4μ.
21.       Δεδομένης της αισθητικής αναβάθμισης των οικοδομών στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια και προς τον σκοπό διατήρησης του θετικού συναγωνισμού μεταξύ των αρχιτεκτόνων, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να καθιερωθούν ετήσια αρχιτεκτονικά βραβεία για τις τρεις καλλίτερες οικοδομές που θα ανεγείρονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Τρικκαίων.




ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 21ης  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1997

12ο   Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της δέσμης των πολεοδομικών μέτρων                 (Μείωση Συντελεστή δόμησης στο κέντρο της πόλης)

ΘΕΜΑ 1ο : Πολεοδομικά Θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως είδατε από την εισήγηση του κ. Κατσαρού πρόκειται για μια δέσμη μέτρων, 21 τον αριθμό. Εκτιμάω ότι ένα ένα δεν μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε απόψε. Αποψή μου είναι ότι το πρώτο θέμα, που έχει σχέση με τη μείωση του μεγίστου συντελεστή δόμησης, είναι ο κορμός και πέριξ αυτού γυρίζουν τα υπόλοιπα θέματα. Αν πάρουμε απόφαση για τη μείωση του συντελεστή δόμησης νομίζω ότι καλύπτουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος τη φιλοσοφία της δέσμης αυτών των μέτρων, που ο κ. Δημομηχανικός είχε την καλοσύνη να μας παρουσιάσει στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.
 Θα παρακαλούσα ιδιαίτερα, επειδή το θέμα αυτό έχει πάρα πολλές προεκτάσεις, όλοι μας κατά καιρούς αντιμετωπίσαμε αυτό το θέμα είτε υποκειμενικά είτε αντικειμενικά. Υποκειμενικά όταν είχαμε κάποια δικά μας οικόπεδα τα οποία έπρεπε να μπουν σε κάποια ζώνη και υπήρχαν κάποιες αντιλήψεις για μεγιστοποίηση του κέρδους. Και άλλη μια πλευρά είναι η πλευρά πώς βλέπουν το συντελεστή δόμησης αυτοί που ασχολούνται με οικοδομικές επιχειρήσεις. Είναι μια πλευρά αρκετά κερδοφόρος και τείνει προς τη μεγιστοποίηση του συντελεστή δόμησης.
 Και άλλη μια πλευρά είναι η κοινωνική πλευρά, η διάσταση που πρέπει να διακατέχει τους υπεύθυνους αυτής της πόλης και εκτιμάω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να αρθούμε όλοι στο ύψος της περίστασης και να πούμε ότι τις όποιες προσωπικές μας ή γενικές μας εκτιμήσεις να τις ξεχάσουμε για λίγο και να δούμε μόνο τι συμφέρει στην πόλη. Αν πρυτανεύσει αυτή η άποψη και αυτή η λογική, επειδή αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο συμβαίνει να έχει και ειδήμονες πάνω σε θέματα πολεοδομίας, νομίζω ότι θα βγει κάτι το πολύ θετικό. Θεωρώ όμως απαραίτητο ό,τι ειπωθεί σ' αυτήν εδώ την αίθουσα να έχει σαν συνισταμένη το γενικό συμφέρον αυτής της πόλης και όχι υποκειμενικότητα και όχι κάποιες άλλες παραμέτρους, οι οποίες είναι γνωστές σε όλους μας.
 Με αυτήν την εισήγηση και με την ευχή ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα αρθεί στο ύψος της μείζονος στιγμής - απόφασης για την πόλη μας, παρακαλώ να γίνει μια συζήτηση πάνω σε πλαίσια κατανόησης και σε πλαίσια εποικοδομητικού διαλόγου. Εγώ θα προσπαθήσω να μην κρατήσω απόψε τα όρια του κανονισμού από απόψεως χρόνου και θα είμαι ελαστικός, εφόσον ο ομιλητής, εφόσον εκείνος ο οποίος τοποθετείται είναι μέσα στο αντικείμενο και στην ουσία του αντικειμένου. Αλλά εκτιμάω ότι το ανώτατο όριο δεν μπορεί να είναι πέρα των 10 λεπτών, για εκείνους που έχουν λόγους και μπορούν να στοιχειοθετήσουν απόψεις και να επιχειρηματολογήσουν. Αλλά μπορεί να σταματήσω και στα 5 και στα 3 και στα 2 λεπτά, αν δω ότι ξεφεύγουμε από την ουσία του θέματος. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
 Το λόγο έχει ο κ. Σπαθής.
 ΣΠΑΘΗΣ: Κύριε πρόεδρε, δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω στις απόψεις που εκφράσατε. Είναι γνωστό ότι πάντα στο Δημοτικό Συμβούλιο στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και η όποια τοποθέτησή μας, σκέψη μας και πρότασή μας είναι προς το συμφέρον της πόλεώς μας και έξω από κάθε άλλα συμφέροντα.
 Επομένως εκείνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι όσον αφορά την κατάληξη αυτής της συζήτησης, για να μπορούμε να έχουμε κι εμείς έναν μπούσουλα. Διότι τουλάχιστον εγώ από την τοποθέτησή μου δεν θα ξεπεράσω το χρόνο που είπατε σε καμία περίπτωση. Θα είμαι πάρα πολύ ολιγόλογος, διότι εδώ έχει σημασία η ουσία και έτσι εγώ την αντιλαμβάνομαι την ουσία. Αλλά θέλω να μου πείτε τι θα γίνει στο τέλος μετά από αυτή τη συζήτηση. Θα ψηφίσουμε κάτι; Θα πάρουμε απόφαση επί κάποιων πραγμάτων ; Ή θα συζητήσουμε και θα μείνουν αυτά ένα γράμμα μόνο και μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γύρω από τα πολεοδομικά θέματα και τη μείωση του συντελεστού δομήσεως, όπως έρχεται το θέμα από τη Δημοτική Αρχή για συζήτηση σήμερα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο;

        " Όταν εισήχθη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πριν ακόμη αρχίσει η συζήτηση ο Δήμαρχος Κ.Παπαστεργίου, ο οποίος σημειωτέον είχε θετική άποψη για τις προτάσεις, από τις προσυζητήσεις που έκανε με τους συμβούλους του,  μου είπε off  the record  και με μια δόση απογοήτευσης, ότι δεν βλέπει ότι μπορεί να προχωρήσει το θέμα.Τότε, του απάντησα με μια δόση έπαρσης, ότι εγώ θα τους τα πώ και ότι θέλουν ας κάνουν."

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνάδελφε, πρόθεση και ευχή εκφράζω, ότι εφόσον έρχεται ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να βρει τη λύση του. Αν δεν βρει τη λύση του σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει προτάσεις, δεν έχει βούληση, άραγε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις των καιρών.
Ο κ. Καφφές.
ΚΑΦΦΕΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, εκείνο που με προβληματίζει πάνω στη συζήτηση του συντελεστή δόμησης είναι κατά πόσο αυτή όλη η συζήτηση θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα ή θα έχει αποφασιστικό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πάντοτε γνωμοδοτικό.
ΚΑΦΦΕΣ: Ερωτώ : γιατί να προκαταλάβουμε εμείς σαν Συμβούλιο ενδεχόμενα το ΤΕΕ, το Σύλλογο Μηχανικών ή οποιονδήποτε άλλον φορέα εμπλέκεται πάνω σ' αυτό το ζήτημα, ακόμα και τους ίδιους τους πολίτες και δεν βάζουμε πρώτα αυτοί να εκφέρουν τη γνώμη τους και μετά  ναρθούμε  εμείς στο τέλος να γνωμοδοτήσουμε πάνω σ' αυτό; Και έτσι, μ' αυτό το σκεπτικό, θέτω θέμα αναβολής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος επί της διαδικασίας; Ο κ. Ευαγγελόπουλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ο κ. Ταμήλος.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Επί της διαδικασίας. Το θέμα όπως εισηγείται από την τεχνική υπηρεσία και είχε έρθει  και παλιά σαν έναυσμα και έγινε μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων, έχει 20 υποδιαιρέσεις. Νομίζω, και σωστά ο πρόεδρος το έβαλε, εμείς πρέπει ν' ασχοληθούμε με το σοβαρότερο, που είναι ο συντελεστής δόμησης. Τα υπόλοιπα είναι τεχνικής φύσεως θέματα, τα οποία τα πιο πολλά μεν τα περιλαμβάνει ο ΓΟΚ, αλλά εξαρτώνται από την τροποποίηση πιθανώς του συντελεστή δόμησης, όπως είναι το ύψος και κάποια άλλα πράγματα.
Και θα ήθελα να γίνει η εξής διαδικασία, κ. πρόεδρε: Να γίνει τοποθέτηση από τον κ. Κατσαρό επί του θέματος κυρίως του συντελεστή δόμησης και πιθανώς μια προέκταση σε κάποια θέματα που εξαρτώνται απ' αυτόν, να τοποθετηθούν εάν υπάρχουν κάποιοι φορείς εδώ, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο και κάποιοι άλλοι, και μετά οι σύμβουλοι να καταθέσουν τις απόψεις τους. Εάν δούμε στο τέλος της συζήτησης ότι μπορούμε να βάλουμε το θέμα σε ψηφοφορία σε κάποια πρόταση και ποια θα είναι αυτή θα προκύψει στο τέλος, να μην την προκαταλάβουμε να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον στο θέμα του συντελεστή δόμησης. Τα υπόλοιπα όπως είναι οι στέγες, το ύψος, το ποσοστό κάλυψης, υπαίθριοι χώροι, πάρκινγκ κ.λ.π., είναι θέματα που έπονται, παρεπόμενα προς τον συντελεστή δόμησης ή αντιμετωπίζονται με διοικητικά μέτρα. Και αυτή τη διαδικασία θα πρότεινα να ακολουθήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά νομίζω στην αρχή εισηγήθηκα. Και παρακαλώ τον κ. Κατσαρό να πάρει το λόγο.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι, κι εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που τέτοια θέματα φτάνουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι είναι μια από τις καλές στιγμές, γιατί μέσα από όλα αυτά τα οποία θα συζητήσουμε βλέπουμε το γενικό καλό της πόλης. Πολλές φορές εδώ συζητούνται εξειδικευμένα θέματα και μας τρώνε ώρες. Το θέμα που θα συζητήσουμε αναφέρεται για όλη την πόλη και τους συνοικισμούς αυτού του Δήμου.
Η πρωτοβουλία μας για την δέσμη από 21 προτάσεις επί πολεοδομικών θεμάτων προήλθε από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχε έρθει το θέμα τον Μάιο του 1996 με αίτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Παιδή και τότε δεσμεύτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο η υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Ακριβώς αυτό κάναμε και σας υποβάλλαμε μια πρόταση από 21 σημεία, που αναφέρεται σε πολεοδομικά θέματα και στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής αυτής της πόλης. Γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από τον ισχύοντα ΓΟΚ υπάρχουν και οι ιδιαιτέρου χαρακτήρα και στοιχεία της πόλεως, τα οποία πρέπει να βλέπονται από τις τοπικές κοινωνίες και πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να παίρνουν αποφάσεις επ΄αυτών των θεμάτων.
Όταν καταθέσαμε την πρόταση λέγαμε να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος. Διότι είναι θέματα τα οποία άπτονται πολλών πτυχών και πρέπει να προηγηθεί ένας διάλογος μέσα από φορείς, μέσα από τεχνικά επιμελητήρια, μέσα από παραγωγικές τάξεις και να φτάνουν πιο ώριμα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εχω ένα μικρό παράπονο από το δικό μας σύλλογο μηχανικών. Περίμενα να είναι πιο γενναίος και στις θέσεις του και στις αποφάσεις του. Εντούτοις, έγινε μια συζήτηση, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πλην όμως δεν συνεχίστηκε στο βαθμό που θα ΄πρεπε  να συνεχιστεί.
Εγώ νομίζω ότι σήμερα εγκαινιάζεται η έναρξη του διαλόγου. Ούτε μπορεί να είμαστε απόλυτα κάθετοι σ' αυτές τις θέσεις. Χρειάζεται διάλογος για να πεισθούν όλοι και να προκύψουν ενδεχομένως και διάφορες άλλες πλευρές του όλου ζητήματος, που πιθανόν κι εμάς να μας διαφεύγουν.
Όταν ληφθούν οι αποφάσεις, από εκεί και πέρα θα πάρουν το δρόμο τους για νομοθετική κατοχύρωση. Εμείς πιστεύουμε ότι με τις προτάσεις αυτές στοχεύουμε στην βελτίωση των συνθηκών αυτής της πόλης. Και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις είναι ισοβαρείς.
Η πρώτη από τις προτάσεις αναφέρεται στον συντελεστή δόμησης. Η δεύτερη πρόταση αναφέρεται στο ύψος. Είναι θέματα αλληλένδετα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ΓΟΚ συντελεστής δόμησης και ύψος είναι περίπου ανάλογα. Συνεπώς η μείωση του συντελεστού δόμησης επιφέρει και μείωση του αντίστοιχου  ύψους των οικοδομών.
Γιατί ζητάμε τη μείωση του συντελεστή δόμησης : Γιατί πραγματικά διαπιστώσαμε ότι δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα. Και το διαπιστώσαμε αυτό την τελευταία 20ετία. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το 1976 πήρε μια, κατά την άποψή μου, ιστορική απόφαση. Τότε δεν υπήρχε συντελεστής δόμησης. Υπήρχαν όροφοι και ο συντελεστής δόμησης ήταν τεκμαρτός. Και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης των Τρικάλων πήρε απόφαση και λέει θα μειώσω κατά έναν όροφο το ύψος των οικοδομών. Πρόεδρος ήταν ο Θεμιστοκλής Βούλγαρης. Ησασταν κι εσείς, κ. πρόεδρε.
Το θέμα τότε προωθήθηκε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και  εγώ πιστεύω ότι ήταν πρόκριμα για να γίνει η μείωση του συντελεστή δόμησης πανελληνίως. Και έγινε τότε μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή των Τρικάλων σε ορισμένες μάλιστα  ιδιοκτησίες κατά 45%. Τότε πολλές γωνιακές οικοδομές είχαν συντελεστή 4,2.
Επεβλήθη τότε μέγιστος συντελεστής δόμησης στην περιοχή των Τρικάλων 2,4. Και η πόλη ανοικοδομήθηκε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Χωρίς οικονομικά προβλήματα. Δημιουργήθηκε ένας θόρυβος εκείνο το διάστημα και αυτή τη στιγμή κανένας δεν θυμάται ούτε ασχολείται ότι έγινε μείωση του συντελεστή δόμησης το έτος 1978. Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι σαφώς καλύτερο. Εντούτοις όμως και τώρα μετά από 20 χρόνια με την οικοδομική ανάπτυξη της πόλης  βλέπουμε ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.
Θέλετε να σας αναφέρω ένα παράδειγμα ; Η έκρηξη η οποία παρουσιάστηκε στο 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Εχει 1500-1600 παιδιά. Και αρχίζουν και φτιάχνουν παράγκες - παραγκάκια γύρω γύρω για να μπορέσουν να στεγάσουν τα παιδιά. Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Εχει μειωθεί ο ηλιασμός και ο  αερισμός των διαμερισμάτων. Υπάρχει πυκνοδόμηση - με το μειωμένο συντελεστή, σας λέω, με το 2,4 υπάρχει συσσώρευση πληθυσμού. Δεν έχουν πού να παρκάρουν τα αυτοκίνητα, δεν έχουν πού να παίξουν τα παιδιά, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι πλέον.
Θα πρέπει να αρχίζουμε έστω και τώρα να φανταζόμαστε πώς αυτά τα πράγματα θα εξελιχθούν μετά από κάμποσα χρόνια. Γι' αυτό, όπως ανέφερε και ο κ. πρόεδρος, θα πρέπει να ξεχάσουμε πολλά. Και θα πρέπει να ξεχάσετε πολλά προκειμένου να πάρετε ορισμένες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές αντανακλούν εις το μέλλον. Και η πολεοδομία κοιτάζει το μέλλον δεν κοιτάζει το παρελθόν.
Στον συντελεστή δόμησης δίδεται μεγαλύτερη του δέοντος οικονομική σημασία. Όταν όμως ένα Συμβούλιο σχεδιάζει δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομική παράμετρο μόνο. Δεν λέω να την αγνοεί. Αλλά δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την οικονομική παράμετρο. Ο συντελεστής δόμησης είναι ένας απόλυτος και είναι ένας πολύ σύνθετος αριθμός. Όταν λέμε 2,4 σημαίνει ότι γίνεται ένα συγκεκριμένο κτίριο. Οταν έχουμε μικρότερο Σ.Δ. σημαίνει ότι γίνεται ένα κτίριο μικρότερο.
Η πρόταση η δική μας είναι, συμβολική αν θέλετε πρόταση, περί  μειώσεως του μέγιστου συντελεστή δομής κατά 25%. Εμείς βλέπουμε ότι με τη μείωση αυτή του 25% θα έχουμε  μερική αποκέντρωση. Και έχει σημασία η λέξη αποκέντρωση, διότι εκείνο που υποφέρει είναι το κέντρο. Αποκέντρωση δραστηριοτήτων, αποκέντρωση πληθυσμού. Κατά τους υπολογισμούς μας βλέπουμε ότι θα υπάρχει απομάκρυνση πληθυσμού της τάξεως των 3.000 κατοίκων προς περιοχές ευμενέστερου συντελεστή δόμησης. Και ευμενέστερος συντελεστής δόμησης είναι από το 1,2 και κάτω. Ο καλύτερος προφανώς είναι ο μικρότερος (0,6).
Ο Δήμαρχος Φιλοθέης με κομπασμό λέει έχω την καλύτερη πόλη. Γιατί έχετε, την καλύτερη πόλη κ. Δήμαρχε; Διότι έχω τον μικρότερο συντελεστή δόμησης : 0,4. Πόση έκταση καταλαμβάνει ο συντελεστής δόμησης στο 2,4; Είναι το ένα τρίτο της πόλης, της παλιάς πόλης του 1937. Πλησιάζει περίπου στα 1.000 στρέμματα. Χίλια στρέμματα με 2,4. Κατά την εκτίμησή μας η δόμηση η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα με τους υψηλότερους συντελεστές και με τον συντελεστή 2,4 πρέπει να αγγίζει το 50%. Άλλο ένα 50% είναι αδόμητο.
Αναφερθήκαμε εν ολίγοις στην ποιότητα του συντελεστή δόμησης, για ποιο λόγο πιστεύουμε ότι πρέπει να μικρύνει. Η ωφέλεια από τη μείωση του συντελεστή είναι προφανής. Και κατά την άποψή μου μικρό είναι το ποσοστό το οποίο προτείνουμε για μείωση. Το 25% που λέμε εμείς, από 2,4 στο 1,8, κατά την άποψή μας είναι μικρό ποσοστό.
Εγώ λέω το εξής, ότι θα υπάρχουν και οι αντίθετοι, οι οποίοι θα λένε γιατί να μειώσουμε τον συντελεστή, γιατί να χάσουμε σε τετραγωνικά μέτρα, γιατί όλα αυτά τα πράγματα; Είναι εκείνοι οι οποίοι εξετάζουν καθαρά οικονομικά το θέμα. Δεν βλέπουν το μέλλον, δεν βλέπουν τα παιδιά τους, δεν βλέπουν πώς θα αναπτυχθεί η κοινωνία του αύριο. Και θέλετε να σας πω και κάτι άλλο; Μάλλον οι μεγαλύτεροι στην ηλικία το σκέφτονται. Οι μικρότεροι δεν το σκέφτονται. Ούτε καν τους απασχολεί.
Τώρα τελευταία  που αναπτύχθηκε αυτή η φιλολογία περί μειώσεως του συντελεστή δόμησης, με πήρε από τη Γερμανία ένας γιατρός και μου λέει : Διαμένω στη Γερμανία και ασκώ το επάγγελμα εδώ και έχω ένα οικόπεδο στα Τρίκαλα και πληροφορήθηκα ότι θα μειωθεί ο συντελεστής δόμησης. Να προλάβω να οικοδομήσω, να το δώσω αντιπαροχή. Λέω : επείγεσθε;  Βεβαίως επείγομαι. Πόσα χρόνια έχετε στη Γερμανία; Πλέον των 20 και δεν ξέρω αν θα γυρίσω στην Ελλάδα.
Αγαπητές κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, αυτός ο γιατρός μένει στη Γερμανία, απολαμβάνει τους μεγάλους δρόμους και τα πάρκα της Γερμανίας, τους κήπους και τους ελεύθερους χώρους. Δεν σκέφτεται την πόλη μας. Αυτός σκέφτεται πώς θα πάρει τα περισσότερα διαμερίσματα. Εσείς όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να σκεφτείτε έτσι. Ο ρόλος ο δικός σας και η αποστολή η δική σας είναι να δείτε ό,τι το καλύτερο μπορείτε να κάνετε γι' αυτήν την πόλη.
Αν το δούμε τώρα και λίγο από την οικονομική διάσταση το θέμα. Εχουμε το 2,4 και έχουμε και το 1,2. Κατά το μάλλον ή ήττον η δόμηση σήμερα γίνεται με το σύστημα της αντιπαροχής. Κανένας δεν μπορεί στο 2,4 να διαθέσει 300 εκατομμύρια για να φτιάξει πολυκατοικία. Ούτε θα το κάνει. Συνεπώς η οικονομία του συντελεστή δομήσεως βρίσκεται στα χέρια της αντιπαροχής. Η ίδια η αντιπαροχή όμως μπήκε με καλά αποτελέσματα, με θετικότατα αποτελέσματα, και το βλέπετε, στην περιοχή τον  συντελεστή 1,2 χωρίς να χάνει. Ποιος ο λόγος μιας έρπουσας αντίδρασης από πλευράς εργοληπτών για τη μείωση του συντελεστή δόμησης; Αφού τα ίδια κέρδη υπάρχουν.
Και κάτι άλλο : Πολλοί ιδιοκτήτες κόπτονται και λένε : τι γίνεται τώρα; μειώνεται ο συντελεστής; χάνουμε. Κι εμείς τους απαντάμε, κι εσείς μάλλον θα τους απαντήσετε : ότι τους υποκαθιστάτε στη σκέψη τους και σκέφτεσθε πιο μπροστά απ' αυτούς γι' αυτούς. Μεμψίμοιρος είναι η σκέψη τους.
Αυτά τα λίγα ήθελα να πω για τον συντελεστή δόμησης. Αλλά η δέσμη μέτρων δεν είναι μόνο ο συντελεστής δόμησης. Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις. Υπάρχουν τα πάρκινγκ. Τεράστιο πρόβλημα τα πάρκινγκ. Κάθε σπίτι θα έχει ένα έως δύο αυτοκίνητα. Οσα είναι τα νοικοκυριά είναι τουλάχιστον  και τα αυτοκίνητα. Να μην πω ότι πολλά έχουν και δύο και τρία. Μέγα θέμα το πρόβλημα των πάρκινγκ. Αν βγείτε στις βεράντες σας και κοιτάξτε τους δρόμους, συνήθως Σάββατα ή Κυριακές που ο κόσμος είναι στην κατοικία, είναι γεμάτοι από αυτοκίνητα ένθεν και ένθεν της οδού. Παλεύουμε στην οδό Κονδύλη να διώξουμε τα αυτοκίνητα. Υπάρχει αντιπαλότητα αυτή τη στιγμή μεταξύ Δήμου και αυτοκινήτων. Και η δυναμική του αυτοκινήτου είναι τεράστια. Δεν μάχεται, δεν ακούει κανένας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Θ' αρχίσουμε να μη σεβόμαστε πλέον τίποτα. Και όταν δεν σεβόμαστε ορισμένες αρχές δεν μπορεί να περπατήσει τίποτα.
Εχουμε τα θέματα επίσης, τα οποία τα γνωρίζουν οι τεχνικοί, που άπτονται του ΓΟΚ. Τους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Βεβαίως δεν είναι αναγκαίο να πάρουμε απόφαση. Αλλά είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει προσεχώς. Διότι αυτή τη στιγμή με τους τοίχους, τα τειχάκια, που υπάρχουν στα ακάλυπτα των οικοδομών κάπου διαφαίνεται η ιδιαίτερη αγάπη και θα μπορούσα να πω υπερβολική αγάπη, του Ελληνα προς την ιδιοκτησία. Ιδιαίτερη αγάπη εις βάρος των συμφερόντων. Και αν θέλετε και τις ανασφάλειες του Ελληνα για την ιδιοκτησία του : να μην του την πάρει κάποιος άλλος.
Λέμε επίσης για τις στέγες των οικοδομών. Είναι ουσιαστικό στοιχείο οι στέγες των οικοδομών. Και να δώσουμε κίνητρα ...
(παρέμβαση  που δεν ακούγεται ευκρινώς)
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Λέμε κατ' αρχήν ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων. Και αν θέλετε να επιμείνω και λίγο παραπέρα, οι ακάλυπτοι χώροι κυμαίνονται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο από 40% μέχρι 70% των ακινήτων. Όταν μια οικοδομή δομείται στον συντελεστή 1,2 συνήθως η κάλυψη είναι 30% έως 40%. Λόγω του ύψους που έχει γίνεται στενότερη η οικοδομή (μικρότερη κάλυψη) και ανεβαίνει προς τα πάνω. Συνεπώς υπάρχει ένα 70% σε χίλια τετραγωνικά μέτρα οικόπεδο. Τα 300 δομούνται, τα  700 μένουν ακάλυπτα. Αυτά τα 700 μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Και στην ενοποίηση ακαλύπτου αλλά και στη διαμόρφωση αυτών των χώρων. Γιατί ο ΓΟΚ προβλέπει διαμόρφωση ακαλύπτων. Μπορεί αυτοί οι χώροι να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν τέτοιοι χρήσιμοι  χώροι.
Ένα άλλο το οποίο επίσης το επισημαίνουμε είναι αυτό το οποίο το ζούμε: η λειτουργία της πόλης. Βλέπετε έχουμε οχλούσα λειτουργία στο ισόγειο και έχουμε κατοικία στον πρώτο όροφο. Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν αυτά. Και αυτά τα βλέπουμε καθημερινά στο πολεοδομικό γραφείο που έρχονται ένα σωρό αιτήσεις παραπόνων δημοτών και δημιουργούνται πολλές τριβές. Καφενείο με διαμέρισμα, μπαρ με διαμέρισμα. Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν. Δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος. Θα πρέπει να γίνει μια διάκριση χρήσεων. Κάνουμε  πρόταση, η οποία μπορεί να χρειάζεται προσθαφαίρεση' είναι θέμα δικό σας', από τη συζήτηση θα προκύψει. Να γίνονται κάτω καταστήματα, τουλάχιστον ο πρώτος όροφος να γίνεται επαγγελματική στέγη. Κι από εκεί και πάνω να  γίνεται κατοικία. Να είναι οι συνθήκες πιο ανθρώπινες. Κάνουμε αυτή την πρόταση.
Λέμε επίσης, στους χαμηλούς συντελεστές, υποχρεωτική επιβολή στέγης. Και δυνητική, με κίνητρα, στο μέγιστο Συντελεστή Δόμησης Οικοπέδων γιατί δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις έναν ο οποίος οικοδόμησε μια πολυκατοικία να κάνει στέγη, δυνητική όμως, με κίνητρα, χωρίς τέλη για το Δήμο, χωρίς πληρωμές, να μπορεί να γίνει μια στέγη σε μια πολυκατοικία. Εξασφαλίζονται άπαξ δια παντός, λόγοι υγρομονώσεως  λόγοι θερμομονώσεως και προφανώς  λόγοι αισθητικής.
Σε περίπτωση  μη κατασκευής στέγης, να γίνει  μετατροπή των δωμάτων σε ανθόκηπους. Και θα σας φέρω ένα μικρό παράδειγμα, το οποίο είναι κοντά μας. Ο ανθόκηπος τον οποίο έχει ο κ. Δήμαρχος στην ταράτσα. Είναι ένα δείγμα' είναι ένα μικρό δείγμα. Είναι πανέμορφο. Απ' όπου να το κοιτάξεις από πάνω φαίνεται κήπος. Αν βλέποντας από ψηλότερα σημεία όλες τις ταράτσες έτσι, αυτό θα ήταν ένα θετικό και θεαματικό αποτέλεσμα.
Στη δέσμη των  πολεοδομικών θεμάτων βάζουμε κι έναν πολεοδομικό έλέγχο των οικοδομών. Επειδή τώρα ο νόμος λέει ότι με μια δήλωση του μηχανικού παίρνουμε ρεύμα και τηλέφωνο και νερό στις οικοδομές, εμείς κάνουμε μια πρόταση να γίνεται και έλεγχος των οικοδομών. Και αν θέλετε αυτό να γίνεται με μια κλήρωση, για να  εξασφαλίζεται το αδιάβλητο.
Στα θέματα επίσης της λειτουργίας της πόλης προτείνουμε απομάκρυνση οχλουσών λειτουργιών. Δεν μπορεί να υπάρχουν συνεργεία αυτοκινήτων  στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν αυτά τα πράγματα. Τα σουπερμάρκετ δημιούργησαν τεράστια προβλήματα μέσα στην πόλη. Τα νυχτερινά κέντρα. Δεν μπορεί να υπάρχει '' Μερσεντές'' ή ''Γκάλαξι'' και δίπλα να κοιμούνται υγιείς ή ασθενείς. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν επίσης επικίνδυνες χρήσεις, επικίνδυνες αποθήκες, φιάλες υγραερίου, χημικά κλπ. στα ισόγεια και στα υπόγεια. Τα βλέπετε στις τηλεοράσεις τι συμβαίνει όταν γίνονται ατυχήματα. Καίγονται ολόκληρες οικοδομές.
Υπάρχουν επίσης πολλές οικοδομές, οι οποίες είναι νεοδομημένες, αλλά ταυτόχρονα  εγκαταλελειμμένες. Λέει ο νόμος ότι πέρα από την 6ετία δεν μπορεί να παραμένουν σε κατάσταση καραγιαπί. Στα 6 χρόνια πρέπει τουλάχιστον να καλύπτονται εξωτερικά. Ας μη γίνουν εσωτερικές εργασίες, αλλά εξωτερικά πρέπει να καλύπτονται. Κι έχουμε δείγματα στην πόλη πολλά, οικοδομές οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες σε επίπεδο καραγιαπί.
Επιβολή τέλους διατήρησης πεπαλαιωμένων, εγκαταλελειμμένων και μη αξιόλογων οικοδομών. Αυτό πήρε ένα καλό δρόμο, δηλαδή το πολεοδομικό γραφείο άρχισε να συντάσσει πρωτόκολλα επικινδυνότητας, τα οποία παίρνουν το δρόμο τους. Και μέχρι τώρα έχουμε απαλλαχθεί από ορισμένα αντιαισθητικά οικοδομήματα. Και μάλιστα είναι οικοδομές οι οποίες υπάρχουν από αμνημονεύτων ετών, εγκαταλελλειμένες και οι ιδιοκτήτες έχουν σκορπίσει στα πέρατα της οικουμένης. Δεν τους βρίσκει κανένας. Αλλά αυτό έχει πάρει το δρόμο του.
Δεν μιλάω για επιβολή παραβόλου και αστυνόμευσης αυθαιρέτων. Μιλάμε για την επέκταση του σχεδίου πόλης στις περιοχές της ΖΟΕ. Αυτό το εξαντλήσαμε το θέμα σε παλαιότερες συζητήσεις και τώρα είμαστε σε μια επαφή με την επιτροπή η οποία εξετάζει το θέμα της ΖΟΕ: Να γίνουν επεκτάσεις για να πετύχουμε αυτό το πολυπόθητο  θετικό ισοζύγιο γης. Γιατί  από τις εισφορές των νεοεντασσομένων περιοχών έχουμε αρνητικό ισοζύγιο. Και θα κληθούμε, κάποια στιγμή εάν μείνει το αρνητικό ισοζύγιο, τα χρήματα αυτά να τα καταβάλουμε σε όλους εκείνους που χρωστάμε. Και κατά τις εκτιμήσεις μας αυτά τα χρήματα περνάνε το 1 δισεκατομμύριο.
Μας δίδεται η ευκαιρία με τις επεκτάσεις τις οποίες λέμε να κάνουμε, να αντιστρέψουμε αυτό το ισοζύγιο γης και να είναι θετικό.
Εδώ θα ήθελα να πω το εξής: Είναι δέσμη μέτρων το ένα έρχεται κάπου να συμπληρώσει το άλλο. Ισχύει δηλαδή η αρχή της συμπληρωματικότητας. Λέμε επέκταση και λέμε όλοι ναι στην επέκταση στις περιοχές των ΖΟΕ. Ναι, αλλά αυτό είναι αλληλένδετο με τη μείωση του συντελεστή. Δεν μπορεί να κάνεις μια πόλη η οποία θα χωράει 300.000 κατοίκους. Πού θα τους βρείς; Ο Νομός Τρικάλων έχει 140.000 κατοίκους. Αυτή τη στιγμή στην πόλη κατοικούν πλέον των 70.000. Το μισό του νομού. Η πολιτική δεν είναι να φέρουμε τον κόσμο στην πόλη. Η πολιτική είναι να μείνει ο κόσμος εκεί που βρίσκεται. Να μείνει στις μικρές πόλεις, να μείνει στους μικρούς Δήμους ενδεχομένως που θα δημιουργηθούν τώρα και να γίνει σε μικροκλίμακα αποκέντρωση. Συνεπώς αλληλένδετα είναι επέκταση σχεδίου πόλης μείωση συντελεστή δόμησης.
Επιμένουμε επίσης στις ανταλλαγές θεσμικού χαρακτήρα. Κι έχουν γίνει ανταλλαγές από πλευράς Δήμου. Εμείς επιμένουμε να συνεχισθούν. Αυτός ο πολεοδομικός αναδασμός είναι βελτιωτικός  και κέρδος είχαμε γενικά από τις ανταλλαγές που έχουμε κάνει σαν Δήμος.
Επίσης μια πρόταση, η 19η, αναφέρεται στα κίνητρα που πρέπει να δώσουμε στις περιοχές του χαμηλού συντελεστή. Αν θέλετε να μην πληρώνουν τίποτα στο Δήμο, να δώσουμε κίνητρα να οικοδομηθούν αυτές οι περιοχές, στις οποίες σημειωτέον τώρα γίνονται και τα έργα υποδομής κράσπεδα, υπόνομοι, ύδρευση κ.λ.π. και μετά από λίγα χρόνια αυτές οι περιοχές θα είναι οι καλύτερες της πόλης.
Ένα άλλο που μας απασχόλησε ήταν : στους στενούς δρόμους της πόλης η ορατότητα της κυκλοφορίας είναι πάρα πολύ χαμηλή. Και φαντάζομαι δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι σ' αυτούς τους δρόμους βρίσκετε κάτω γυαλιά  από φανάρια αυτοκινήτων. Υπάρχουν πολλά ατυχήματα λόγω της μικρής ορατότητας. Κάνουμε πρόταση, δεδομένης της ελεύθερης τοποθέτησης του κτιρίου στο οικόπεδο, αν είναι δυνατόν στις γωνίες να δημιουγηθούν στοές στο ισόγειο. Στοά 4 επί 4  για τους στενούς δρόμους ( όχι για όλους τους δρόμους) για να αυξηθεί η ορατότητα. Ένα δείγμα αυτού έχουμε στην οδό Κανάρη και Μαυροκορδάτου. Μια οικοδομή έχει κάνει 5 επί 5 εσοχή σε όλο το ύψος εμείς δεν ζητήσαμε σε όλο το ύψος είπαμε μόνο στο ισόγειο. Σε όλο το ύψος έχει κάνει 5 επί 5. Δεν έχει ουδέν το μεμπτόν. Απεναντίας η αισθητική της είναι καλύτερη από τις άλλες και εξυπηρετεί και τις κυκλοφοριακές ανάγκες. Κι αν θέλετε, είναι του αγαπητού συναδέλφου σας κ. Ευαγγελόπουλου.
Λέμε τώρα και κάτι άλλο : Δεδομένης της αισθητικής αναβάθμισης των οικοδομών στην πόλη, που εγώ γυρίζοντας διαπιστώνω κι εσείς θα το διαπιστώνετε ότι έχει ανεβεί πάρα πολύ το αισθητικό στοιχείο των οικοδομών, να καθιερωθούν βραβεία για τους αρχιτέκτονες και ενδεχομένως και για τους ιδιοκτήτες, τα οποία θα τα χορηγεί ο Δήμος κατ' έτος, με σκοπό την προβολή περαιτέρω του αισθητικού αποτελέσματος.
Αυτές ήταν οι προτάσεις τις οποίες τις υποβάλλαμε πέρυσι. Αφήσαμε έναν χρόνο και πλέον. Εγγράψαμε και στο πρόγραμμα έργων το οποίο ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν όλες αυτές οι προτάσεις. Εγώ πιστεύω, κ. πρόεδρε, ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για διάλογο, ο οποίος δεν εξηντλήθη. Πιστεύω ότι θα 'πρεπε να επιδειχθεί μεγαλύτερη θέρμη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τα πράγματα είναι και απλά και ωραία αλλά θέλουν ψυχή και όραμα για να πραγματοποιηθούν.
(Αλλαγή μαγνητοταινίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ευχαριστούμε τον κ. Κατσαρό. Πράγματι η δουλειά του κ. Κατσαρού είχε περιεχόμενο. Από μας θα εξαρτηθεί κατά πόσο αυτό το περιεχόμενο θα το αξιοποιήσουμε για το καλό της πόλης. Παρακαλώ, ομιλητάς. Εάν υπάρχουν φορείς που θέλουν να μιλήσουν, κρίνεται αναγκαίο  να προηγηθούν. Αυτή είναι η δεοντολογία που κρατάει πάντοτε το Δημοτικό Συμβούλιο.
(Διαλογικές συζητήσεις επί της διαδικασίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να κάνετε ερωτήσεις στον κ. Κατσαρό; Λοιπόν, ερωτήσεις στον κ. Κατσαρό και μετά θα μιλήσουν οι φορείς και θα γίνει τοποθέτηση από τους δημοτικούς συμβούλους. Παρακαλώ, ο κ. Μίγκας ερωτήσεις στον κ. Κατσαρό.
ΜΙΓΚΑΣ: Κύριε Κατσαρέ, με ενδιαφέρει το πρακτικό μέρος. Γιατί στο παρελθόν, επειδή αναφερθήκατε στη μείωση του συντελεστή τότε και είχαμε γίνει θεατές ουρών στη Νομαρχία να βγάλουν τις άδειες και σχεδόν τότε είχε καταντήσει δώρο άδωρον. Διότι πήραμε την απόφαση για τη μείωση, ώσπου να εγκριθεί αυτή η μείωση η μισή πόλη είχε οικοδομηθεί με τον συντελεστή τον μεγάλο.
Ερωτώ: Παίρνουμε απόφαση για μείωση του συντελεστή τι ωφέλεια θα έχουμε; Θα εκδίδονται οι άδειες με τον παλιό; Λέω το εξής: Πήραμε απόφαση για μείωση του συντελεστή. Πότε θα γίνει η εφαρμογή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κατσαρός.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Μίγκα ότι το 1978 που έγινε η μείωση των συντελεστών, έγινε εν μια νυκτί. Δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα. Από συζητήσεις μέσω των υπουργείων ή μέσω των υπαλλήλων των υπουργείων μπορεί να είχαν διαρρεύσει μερικά πράγματα. Αλλά εν πάση περιπτώσει η μείωση του συντελεστή έγινε ξαφνικά. Αλλά εγώ σας λέω ότι ακόμα και να έχεις ένα τέτοιο φαινόμενο θα είναι πολύ μικρό στο σύνολό του. Και εν πάση περιπτώσει θα φροντίσουμε για ασφαλιστικές δικλείδες.
ΜΙΓΚΑΣ: Εκεί θέλω να καταλήξω. Να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην επαναληφθεί. Και κάτι άλλο : Δεν αναφερθήκατε στην μεταφορά συντελεστή. Την εγκαταλείπετε αυτή την ιδέα; Γιατί στην εισήγησή σας μέσα...
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Στην εισήγηση μέσα μιλάει για μεταφορά συντελεστή δόμησης. Αυτή τη στιγμή όμως ο νόμος για μεταφορά του συντελεστή δόμησης έχει καταργηθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας και μεθοδεύεται κάτι άλλο. Γιατί κατά την άποψή μας η μεταφορά του συντελεστή δόμησης ήταν ένα καλό εργαλείο στα χέρια της πολεοδομίας. Και πιστεύω ότι η πολιτεία θα βρει μια κάποια λύση πάνω σ' αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κατσίκης.
ΚΑΤΣΙΚΗΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς στην αρχή της ομιλίας του) ... αυτά δεν μπορούμε να τα βάλουμε και χωρίς τη μείωση του συντελεστή δόμησης; Δεν κάνω συζήτηση για τον συντελεστή δόμησης, αλλά είδα ότι βάλατε αυτήν την δέσμη, από την οποία προκύπτουν πολλά καλά. Πάρα πολλά καλά. Θα έλεγα λοιπόν ότι και η όποια καθυστέρηση εάν υπάρξει καθόσον αφορά τη νομιμοποίηση της αποφάσεώς μας, τα μέτρα αυτά τα οποία προτείνετε ν' αρχίσουν πλέον να λειτουργούν. Διότι έτσι αρχίζουμε από τώρα αν θέλετε να επιλύουμε πολλά προβλήματα της πόλης.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Σωστή η τοποθέτησή σας, αλλά εμείς τα βλέπουμε σαν πλήρη δέσμη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιεραρχικά ποιο βάζετε πρώτο;
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Κύριε πρόεδρε, δεν θα μπούμε τώρα σε τέτοιες λεπτομέρειες. Εγώ τα βρίσκω όλα ισοβαρή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μούρκας.
ΜΟΥΡΚΑΣ: Κύριε Κατσαρέ, θέλω να σας συγχαρώ κι εγώ για τον κόπο που κάνατε και για τη μελέτη που έχετε κάνει, τη γνωρίζω από πέρυσι, αν και σε πολλά έχουμε διαφωνήσει. Εκείνο που θέλω να μου διευκρινίσετε είναι το εξής: Προτείνετε μείωση του συντελεστού δόμησης σε όλους τους τομείς ή μόνο στον πρώτο τομέα; Για το 2,4 μιλάτε μόνο ή σε όλους τους τομείς κλιμακωτά;
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Στο 2,4.
ΜΟΥΡΚΑΣ: Δεύτερη ερώτηση : Εκεί που θα έπρεπε να έχουμε ευαισθησία και δεν την δείξαμε καθόλου είναι στα οικόπεδα τα εκτός σχεδίου, που βλέπουμε σήμερα να καταστρατηγείται η νομοθεσία και βλέπουμε τερατουργήματα, ογκώδη κτίρια, που έχουν συντελεστή υψηλό, όπως είναι σούπερ μάρκετ οδού Λαρίσης, οδού Καλαμπάκας. Γι' αυτά έχετε κάνει καμιά πρόταση; Θα μπορεί να γίνει κάτι;
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Κατ' αρχήν η μείωση του συντελεστή, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, αναφέρεται μόνο για τον συντελεστή 2,4. Για τους άλλους δεν συζητάμε. Για το δεύτερο που λέτε, η ισχύουσα νομοθεσία περί εκτός σχεδίου χαμηλούς γενικά έχει συντελεστές. Το πολύ 30% και κατά κατηγορία κτίσματος. Γι' αυτά τα κτίρια τα οποία αναφέρεται, στο οποίο κι εγώ είμαι αντίθετος σας πληροφορώ, η νομοθεσία περί εκτός σχεδίου τα προβλέπει. Η ίδια η νομοθεσία απαιτεί μεγάλα οικόπεδα και έχει μικρούς συντελεστές.
ΜΟΥΡΚΑΣ: Και μια τρίτη ερώτηση :  Το 1976 εκείνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε μόνο τη μείωση του συντελεστή δόμησης ή αφορούσε και κάλυψη και χρήσεις κτιρίων;
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Η απόφαση που είχε ληφθεί το 1976 αφορούσε τη μείωση ενός ορόφου. Τότε ήταν όροφοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ταμήλος.
ΤΑΜΗΛΟΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς).
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Κύριε αντιδήμαρχε, εμείς συζητάμε για την περιοχή που έχει προβλήματα. Και περιοχή με προβλήματα είναι η περιοχή του 2,4. Αν θέλετε μετά συζητάμε και για τις περιοχές που έχουν λιγότερα προβλήματα. Πρώτα θα εξετάσουμε το μείζον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλη ερώτηση ; Ο κ. Σακκάς.
ΣΑΚΚΑΣ: Τι προβλέπετε για τα πάρκινγκ; Γιατί σε μια οικοδομή που χτίζεται τώρα βλέπουμε ότι έχει μήκος 50 μέτρα και έχουμε 50 θέσεις πάρκινγκ στεγασμένες. Τι γίνεται με αυτή την περίπτωση; Υπάρχει νόμος που λέει ότι πρέπει να υπάρχει μία είσοδος και μία έξοδος; Εφαρμόζεται; Οι γειτονιές έχουν μεγάλο πρόβλημα τεράστιο πρόβλημα.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Πάρα πολύ καλή ερώτηση, κ. Σακκά. Μας προβληματίζει γιατί μέσα απ' αυτά τα πάρκινγκ προκύπτουν πολλά αντιαισθητικά στοιχεία στις οικοδομές. Το ζητούμενο βέβαια για την μία είσοδο και έξοδο προβλέπεται από τη νομοθεσία περί χώρων στάθμευσης. Μία πρέπει να είναι η είσοδος και η έξοδος των αυτοκινήτων. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι μηχανικοί και οι εργολήπτες κατασκευαστές στενοχωρούνται από αυτό το θέμα, μία είναι η είσοδος και η έξοδος.
Και στην πρόταση την οποία κάνουμε λέμε ότι από ένα εμβαδόν και πρόσοψη περισσότερο στα οικόπεδα να γίνονται υπόγειοι χώροι. Και γιατί το λέμε αυτό : Το λέμε διότι δεν είναι βιώσιμα τα υπόγεια στην περιοχή μας. Κατά βάση δεν είναι βιώσιμα. Εχουν προβλήματα υγρασίας, έχουν προβλήματα φωτισμού κ.λ.π. Γενικά δεν είναι βιώσιμα. Δηλαδή θα μπορούσαν να αποδίδουν σαν χώροι στάθμευσης. Και μια από τις προτάσεις μας είναι να γίνονται υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Και μετ' ευχαριστήσεως σας λέω ότι αρχίζει να παρατηρείται αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλο κανείς; Παρακαλώ τον κ. Λέγκα, πρόεδρο του ΤΕΕ, να πάρει το λόγο.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Για να διευκολύνω τη διαδικασία δηλώνω ότι οι θέσεις που θα αναπτύξει ο κ. Λέγκας είναι κοινές θέσεις, που λήφθησαν σε κοινή συνεδρίαση του συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών και Νομαρχιακής Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου μετά από πρόσκληση δια του τύπου. Εγινε ανοιχτή σύσκεψη, μετείχαν όλοι οι συνάδελφοι, υποβάλλαμε προτάσεις και οι θέσεις που θα αναπτύξει ο κ. Λέγκας είναι κοινές θέσεις του συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: O κ. Λέγκας.
ΛΕΓΚΑΣ: Ευχαριστώ, κ. πρόεδρε, που μας δίνετε το λόγο. Θα είμαι λακωνικός. Αλλωστε η θέση μας έχει δημοσιοποιηθεί από τον τύπο άλλωστε είναι και πάγια. Χρόνια λέμε ότι οι μικροί συντελεστές δόμησης είναι πιο ελκυστικοί. Είναι πολύ καλό εργαλείο για τον πολεοδόμο. Δεν ξέρω αν είναι και για τον κ. διευθυντή. Πάντως για τους πολεοδόμους είναι από τα καλύτερα εργαλεία που έχουν για να μορφώσουν μια πόλη.
Αυτό που λέγαμε στην ανακοίνωσή μας και πιστεύω ότι εκεί ήταν η αιχμή ότι δεν δείξαμε γενναιότητα, την αντίστοιχη γενναιότητα, είναι το εξής : Μιλήσαμε ότι έπρεπε να είχε γίνει μια μελέτη για να καθορίσει το ποσοστό μείωσης. Και ότι το ποσοστό μείωσης δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αυθαίρετης κρίσης ίσως είναι σκληρή έκφραση η ''αυθαίρετη κρίση''. Τέλος πάντων νομίζω ότι η γενική αίσθηση που έχουμε όλοι για τον χώρο που κινούμαστε και για το περιβάλλον δεν αρκεί για να πούμε πόσο θα μειώσουμε τον συντελεστή δόμησης. Εμείς θα λέγαμε ότι θα μπορούσε να είναι και 1,2 θα μπορούσε να είναι και 1 θα μπορούσε να είναι και 2.
Και προς επίρρωση αυτού σας λέω ότι ο κ. Διαμαντόπουλος στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει αφιερώσει ένα τεύχος ολόκληρο, ένα βιβλίο ολόκληρο, που αναλύει τους συντελεστές δόμησης. Και εξηγεί για ποιο λόγο επιβάλλει αυτούς τους συντελεστές δόμησης, για ποιους λόγους προτείνει τους χαμηλούς συντελεστές δόμησης στις περιοχές επέκτασης. Και είναι γνωστό βέβαια ότι ο συντελεστής δόμησης το επαναλαμβάνω πάλι δεν μπορεί να είναι προϊόν αυθαίρετης κρίσης, αφού συνδέεται με την χωρητικότητα της πολεοδομικής γειτονιάς, από την πυκνότητα, από τον κοινωνικό εξοπλισμό - είναι πολλοί παράγοντες που υπεισέρχονται.
Και πραγματικά αν θα ξεφυλλίσετε το βιβλίο αυτό, τον τόμο, θα δείτε ότι είναι πολύ πολύπλοκο το πρόβλημα. Στηρίζεται σε πολεοδομικά στάνταρντς και σε καθορισμένους σταθερότυπους από την πολεοδομική νομοθεσία. Γι' αυτόν το λόγο ζητήσαμε να γίνει μια μελέτη. Θα μου πείτε αν θα γίνει μια μελέτη και όλη αυτή η φημολογία η οποία θα ακολουθούσε τι θα γινόταν; θα τρέχαν όλοι να εκποιήσουν τα οικόπεδά τους, στην ουσία να εκποιήσουν τα οικόπεδά τους, να τα δώσουν για αντιπαροχή και να προλάβουν τη μείωση του συντελεστή δόμησης.
Ωστόσο όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή, αυτήν την εποχή, συζητείται ή, μάλλον, τελείωσε... Τότε βέβαια όταν ανακοινώθηκε η πολεοδομική δέσμη εργάζοταν ο κ. Διαμαντόπουλος. Θα μπορούσε κάλλιστα να του ζητηθεί να επικαιροποιήσει τα νέα στοιχεία, τους πίνακες, και να προτείνει σαν ανεξάρτητο εργαλείο, σαν αυτόνομος μελετητής να προτείνει που έπρεπε να πάει ο συντελεστής δόμησης στο κέντρο ή ακόμη και στις άλλες περιοχές γιατί μπορεί κι εκεί να χρειαζόταν να γίνουν μειώσεις. Ηταν μια καλή ευκαιρία να 'ρχόταν μια πρόταση μαζί με την αναθεώρηση του ΓΠΣ, μια τέτοια πρόταση, να είχαμε και τα απαραίτητα στοιχεία και να λέγαμε ότι λέμε 1,6 γι' αυτόν και γι' αυτόν το λόγο.
Θέλω να επισημάνω και δυο άλλα πράγματα και τελειώνω. Η συνεχιζόμενη φημολογία γι' αυτή τη μείωση του συντελεστή δόμησης είπα προηγουμένως ότι μπορεί να αποτελέσει κι ένα κραχ στην αγορά των ακινήτων. Κι εξήγησα προηγουμένως ότι πολλοί θα είναι αυτοί ενδεχομένως, εάν δεν μπορεί να παρθεί μια βίαιη και τελεσίδικη απόφαση, εάν ήταν δυνατόν να κλείσει σήμερα το βράδυ αυτό το θέμα, πράγμα που δεν γίνεται, μάλιστα ασκούσαμε ότι η απόφαση είναι γνωμοδοτικού περιεχομένου, τότε πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε το πιο αρνητικό αποτέλεσμα θα προστρέξουν όλοι στο να εκποιήσουν τα οικόπεδά τους.
Θεωρώ ότι η μείωση του συντελεστή δόμησης, όπως και η υποτίμηση της δραχμής, δεν εξαγγέλλεται ούτε συζητείται. Γίνεται σε μια νύχτα, παρόλο ότι είναι λίγο αντιδημοκρατικό και ακούγεται πολύ άσχημα αυτό το πράγμα. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτό είναι που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα.
Επίσης μπορεί να αντιτείνει κάποιος και το επιχείρημα : Ας μειώσουμε σήμερα τον συντελεστή δόμησης, ας τον κάνουμε 1,8 και μετά κάνουμε τη μελέτη και αν αποδειχθεί ότι κάναμε λάθος και έπρεπε να γίνει 1,9 ή 1,6 το ξανακάνουμε. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι σοβαρό ένα τέτοιο επιχείρημα. Η μείωση ή η αύξηση του συντελεστή δόμησης δεν είναι πυρετός που ανεβοκατεβαίνει.
Εν κατακλείδι, για να εξηγούμαστε εμείς από τη μεριά μας, για να μην παρεξηγηθούμε, αν είναι να προκληθούμε εμείς λέμε ναι στη μείωση. Στο 1,8; Στο 1,8 έστω και ύπό το κράτος της αυθαίρετης κρίσης παρά το γεγονός ότι δεν συνάδει με το κύρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου να λέμε και να προσδιορίζουμε το ποσοστό μείωσης του συντελεστή δόμησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: O κ. Λέγκας έβαλε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Και νομίζω ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη. Και το χρήμα και η υποτίμηση της δραχμής, αλλά και τέτοιες αποφάσεις έχουν τους ίδιους κινδύνους. Αραγε λοιπόν το Σώμα μπαίνει σε μια άλλη τροχιά.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Κύριε πρόεδρε, να μην κάνετε κρίσεις εσείς διευθύνετε τη συζήτηση. Μην επηρεάζετε τις αποφάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επηρεάζω αποφάσεις. Απλώς επισημαίνω μια άποψη.
ΒΑΒΥΛΗΣ : Επειδή μίλησε ένας φορέας δηλαδή θα αλλοιώσουμε τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις στον κ. Λέγκα.
ΚΑΤΣΙΚΗΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς)
ΛΕΓΚΑΣ: Δεν είμαι στην ΚΕΔΚΕ και δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει γίνει σε άλλα Δημοτικά Συμβούλια, που να ξέρω πώς πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν. Απλά μπορώ να σας πω ότι η Καρδίτσα σε μερικές περιοχές έχει...
ΚΑΤΣΙΚΗΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς)
ΛΕΓΚΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω. Δεν γνωρίζω τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος ερώτηση; Ο κ. Βαβύλης.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι γνωστό ότι είναι τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και με αρκετή σοβαρότητα εξετάζει όλα τα θέματα. Ταυτόχρονα οι μηχανικοί όμως έχουν μια ιδιότητα επιστημονική. Εχουν τάξεις μεγέθους. Δεν ζυγίζουν την ακρίβεια. Με αυτή τη λογική λοιπόν προφανώς αναφέρθηκες και είπες ότι λίγο πολύ όλοι μας ζούμε μέσα σ' αυτή την πόλη αλλά δεν μπορούμε αυθαίρετα, επειδή τη ζούμε και την προσεγγίζουμε, να καθορίσουμε και τον αριθμό.
Εγώ ρωτάω συγκεκριμένα όμως το ΤΕΕ και τον Νίκο Λέγκα, που ζει σ΄αυτή την πόλη: Το νούμερο της προσέγγισης της οποιασδήποτε επιστημονικής, γιατί και ο Διαμαντόπουλος και όχι Διαμαντόπουλος δεν εφευρίσκει τίποτα καινούργιο' παίρνει μεγέθη και τα προσεγγίζει' ξεκινάει όμως από κάπου δεν μπορεί να ξεκινήσει από το 2,38. Ποια είναι η οροφή; Δηλαδή το 1,8 που συζητάμε εμείς σήμερα, που προτείνει δηλαδή η υπηρεσία, είναι η οροφή προς τα πάνω ή η οροφή προς τα κάτω; Γιατί τέτοιες επιλογές θα έκανε σαν μηχανικός οποιοσδήποτε και να το διάλεγε. Οσον αφορά λοιπόν την προσέγγιση αυτή, είναι οροφή ή είναι ο πυθμένας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Λέγκας.
ΛΕΓΚΑΣ: Δεν ξέρω εάν είναι ερώτηση προσωπική. Εμένα αν θα με ρωτούσες θα έλεγα το 1,2. Η προσωπική μου άποψη. Θα έλεγα και 1. Ωστόσο αυτό εξήγησα προηγουμένως, ότι υπάρχουν κάποια πολεοδομικά στάνταρντς και κάποιοι σταθερότυποι που γίνεται κάποια ανάλυση. Και αυτοί οι σταθερότυποι πρέπει να τηρούνται. Τουλάχιστον αυτό λέει η πολεοδομική νομοθεσία ή τουλάχιστον η πολεοδομική πρακτική. Επρεπε να εφαρμοστεί. Είναι ο πληθυσμός της γειτονιάς, η χωρητικότητα, οι μετακινήσεις, ποιος είναι ο στόχος κ.λ.π. Και αυτό επισημαίνω, ότι ενώ μπορούσε να γίνει, για να μην παρεξηγηθώ δεύτερη φορά, ενώ μπορούσε να γίνει αυτό κατά τη φάση αναθεώρησης του ΓΠΣ από αρμόδιο μελετητή και μάλιστα από άτομο που ξέρει την πόλη, θα μπορούσε να του δοθεί μια εντολή και δεν θα κόστιζε νομίζω και τίποτα : στην κατεύθυνση μείωσης του συντελεστή φέρε μας και τα στοιχεία πώς βλέπεις να κινούνται οι συντελεστές.
ΒΑΒΥΛΗΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς).
ΛΕΓΚΑΣ: Γι' αυτό κι εσείς έχετε δικαίωμα να τροποποιείτε το ΓΠΣ και να κάνετε ό,τι θέλετε.
ΒΑΒΥΛΗΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παιδής επί ερωτήσεως.
ΠΑΙΔΗΣ:  (δεν ακούγεται ευκρινώς).
ΛΕΓΚΑΣ: Σας διαβάζω σχετική παράγραφο από το ΓΠΣ: Η σχέση συντελεστή δόμησης και αντίστοιχης πυκνότητας κατοίκων βρίσκεται παίρνοντας 30 τετραγωνικά μέτρα έκτασης ορόφου ανά κάτοικο και το ποσοστό γης που κατέχουν τα οικοδομικά τετράγωνα... Λέει ότι το ζήτημα του συντελεστή δόμησης δεν είναι ένα νούμερο, το τοποθετώ εκεί ότι επεμβαίνουν κι άλλοι παράγοντες μέσα.   Και τους εξηγεί ποιοι παράγοντες είναι αυτοί.
(Διαλογικές συζητήσεις).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: O κ. Ευαγγελόπουλος
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι μια μελέτη, που ειδικά αφορά τον πρώτο τομέα, τον υψηλό συντελεστή, για να γίνει θέλει 4, 5, 6 μήνες. Τι θα γίνει εάν παρθεί εν μια νυκτί η απόφαση; Υπάρχουν μελέτες σε εκκρεμότητα, σε εξέλιξη. Μελέτες οι οποίες τελειώνουν. Τι προτείνετε; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η περίπτωση; Η και συμβάσεις που έχουν γίνει.
ΛΕΓΚΑΣ: Nομίζω ότι πάω να υποκαταστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο και να απαντάω σε θέματα τα οποία νομίζω ότι θα μπορούσαν να τα απαντήσουν άλλοι. Θεωρώ ότι δεν μπορώ να απαντήσω εγώ αυτή την ερώτηση. Είναι πολιτική απόφαση την οποία καλείσθε να πάρετε εσείς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο  κ. Ταμήλος.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Όταν έκανε την παρουσίαση του ΓΠΣ  ο Διαμαντόπουλος ερωτήθηκε για το θέμα των συντελεστών. Ησασταν εδώ να ακούσετε όταν είπε ότι οι συντελεστές του Δήμου Τρικάλων είναι ικανοποιητικοί σε σχέση με τον πληθυσμό, το μέγεθος κ.λπ. της πόλης; Ησασταν εδώ;  Όταν ερωτήθηκε ο Διαμαντόπουλος ήταν 500 άτομα εδώ είπε ότι οι συντελεστές του Δήμου Τρικάλων είναι ικανοποιητικοί σε σχέση με το μέγεθος της πόλης. Διότι τότε η Καρδίτσα είχε 3,2, η Λάρισα είχε 4,2.
Είχε πει και τότε και μάλιστα δεν έκανε καμία παρέμβαση. Ερωτώ αν το είχε ακούσει.
(Διαλογικές συζητήσεις).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τοποθετήσεις. Ο κ. Σπαθής.
ΣΠΑΘΗΣ: Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά ενώπιον των ευθυνών μας, αφού η απόφαση που θα πάρουμε στόχο έχει να διαμορφώσει μια σύγχρονη πόλη, όμορφη και ανθρώπινη. Όμως πολλές φορές θέλουμε να προσεγγίσουμε οι παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο από διαφορετική προσέγγιση το πρόβλημα για το οποίο συζητάμε. Και φυσικά εάν ακολουθούμε παλιές μεθόδους και πρακτικές σίγουρα θα είμαστε αναποτελεσματικοί και δεν θα φτάσουμε στον στόχο που όλοι μας επιθυμούμε.
Το 1978 όταν πάρθηκε η απόφαση και διαμορφώθηκε ο συντελεστής στην πόλη μας στο 2,4 ήταν μονοσήμαντη τότε η απόφαση και δεν διαμόρφωσε τις συνθήκες εκείνες που θα περιμέναμε όλοι για να υπάρξει αυτή η πόλη όπως είπαμε ότι επιθυμούμε, όπως την περιέγραψε ο κ. Κατσαρός και όπως πρέπει να τη διαμορφώσουμε με την απόφαση που θα πάρουμε σήμερα.  Γιατί μόνο με το να συζητάμε τη μείωση του συντελεστού δόμησης στο κέντρο της πόλης δεν φέρουμε αποτέλεσμα.
Και δεν φέρουμε αποτέλεσμα γιατί θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι όλα στην πόλη λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία. Μειώνεις εδώ, προσθέτεις κάπου αλλού ή κάνεις μια επέκταση ή κάνεις χρήσεις γης κάπου σε μια περιοχή και δίνεις τη δυνατότητα ανακούφισης αυτής της πόλης και βγάζεις τη θηλειά που έχει περιέλθει και δεν μπορεί να αναπτυχθεί όπως θα περιμέναμε και όπως θα θέλαμε να δώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις στην πόλη για να γίνει όπως όλοι μας το επιθυμούμε σύγχρονη.
Γι' αυτό είπαμε πολλές φορές ότι πρέπει ταυτόχρονα με όλες τις προτάσεις που συζητούνται, εμείς θα βάλουμε κι άλλες προτάσεις τις οποίες πρέπει να συνεκτιμήσουμε και να πάρουμε απόφαση πάνω σ' αυτές τις προτάσεις που θα κάνουμε και πώς τελικώς θα προχωρήσουμε.
Βασική προϋπόθεση για μας ήταν να ολοκληρωθούν οι πράξεις εφαρμογής. Βασική προϋπόθεση ήταν να γίνει η νέα επέκταση του σχεδίου πόλεως. Και πάνω απ' όλα πιο βασική προϋπόθεση ήταν η τροποποίηση της ΖΟΕ, για να μπορέσουμε να δώσουμε ανάπτυξη στην πόλη προς τα εκεί και να μην έχουμε τα αντίστροφα αποτελέσματα απ' αυτά που περιμένουμε και που θέλουμε να πετύχουμε. Εκρηξη των τιμών στην κατοικία και ανεργία παράλληλα. Διότι αυτό ταυτόχρονα θα προκαλέσει και ανεργία, αφού οι υψηλές τιμές δεν θα επιτρέπουν και την αγοραστική κίνηση και οι τιμές θα απαγορεύσουν κατά κάποιον τρόπο την κίνηση των ακινήτων στο βαθμό που γίνεται σήμερα ή που επιθυμούμε ακόμη περισσότερο. Και όπως γνωρίζετε πόσος αριθμός επαγγελματιών ασχολείται γύρω απ' αυτή την υπόθεση.
Γι ' αυτό λέμε ότι η προϋπόθεση θα ήταν να ολοκληρωθούν όλα  τα άλλα και σαν φυσική συνέπεια να 'ρθει κι αυτό το θέμα που έχει να κάνει με τη μείωση του συντελεστού αλλά και με όλα τα θέματα που βάζει η τεχνική μας υπηρεσία και που είναι ρουτίνας ή άλλα προβλέπονται από νόμους και πρέπει να εφαρμοστούν ή άλλα θα εφαρμοστούν αφού πάρουμε εμείς σήμερα την απόφασή μας.
Γι' αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είπα και στην αρχή δεν θα επεκταθώ και δεν θα μακρυγορήσω σ΄ αυτή τη σημερινή μας συζήτηση βάζοντας κάτω κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με την αυξομείωση των συντελεστών, που στόχο έχει να άρει και κάποιες αδικίες, όπου υπάρχουν αυτές. Και θα τις υπενθυμίσω γιατί όλοι σας τις ζείτε και τις γνωρίζετε και νομίζω όλοι σας θα θέλατε να το θέσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να προχωρήσει και να λυθεί το θέμα.
Βασική προϋπόθεση, πρώτον, είναι ο επανακαθορισμός των ζωνών, οι χρήσεις γης και οι λειτουργίες στις περιοχές αυτές. Είμαστε σύμφωνοι με τη μείωση του συντελεστού αλλά πρέπει να δούμε και τον ελάχιστο συντελεστή δόμησης που υπάρχει στην πόλη μας. Και είναι γνωστό ότι στις δομημένες περιοχές των νεοεντασσόμενων περιοχών υπάρχει πρόβλημα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Πρέπει εκεί ο συντελεστής να καθοριστεί στο 0,8. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση . Όπως επίσης και στις μικροϊδιοκτησίες θα πρέπει κι εκεί ο ελάχιστος συντελεστής να είναι στο 0,8.
Η πρόταση που έκανε ο κ. Λέγκας μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αλλά αυτές οι μελέτες πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν και σε ποια διαδικασία βάζουμε όλους τους συμπολίτες και τους εμπλεκόμενους γύρω απ' αυτή τη διαδικασία. Εγώ πιστεύω πάντως, κ. διευθυντά, το 1978 υπήρξε μια διαδικασία υποβολής αιτήσεων τότε για να εκδοθούν άδειες πολλές. Θα πρέπει να πούμε και την αλήθεια. Αυτό υπήρξε εκείνη την εποχή . Σήμερα όμως που μάλλον είναι η τέταρτη φορά που συζητάμε ή και περισσότερες για μείωση συντελεστού δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία και δεν τρέχουν τόσο οι συμπολίτες να προλάβουν ενδεχομένη μείωση των συντελεστών δόμησης εκτός από κάποιων εξαιρέσεων πέντε-έξι που βλέπω στο κέντρο της πόλης και που καλά κάνουν οι άνθρωποι αφού εμείς το συζητάμε και απόφαση δεν παίρνουμε. Τι το λες και δεν το κάνεις, κ. Κατσαρέ. Σας το είχα πει κι άλλη φορά. Εάν έχετε πρόθεση εσείς και η Δημοτική Αρχή συνολικά να κάνουμε αυτό έπρεπε να το φέρετε πολύ πιο σύντομα.
Φυσικά θα πρέπει να δούμε και κάποιες αδικίες όπως σας είπα γρηγορότερα και θα πρέπει αυτές να τις ενσωματώσουμε στην πρότασή μας. Τα εργατικά στα Σαράγια: πρέπει να αποκτήσουν συντελεστή δόμησης ελάχιστο 0,8, όπως γίνεται η πρότασή μας για όλες τις περιπτώσεις. Στην Αγία Μονή πρέπει να δούμε. Γιατί οι προτάσεις που είπατε οι 21 δεν είναι μόνο αυτές που θα πρέπει να γίνουν. Και αυτές δεν βγήκαν μέσα από τα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας. Βγήκαν από πολλαπλές συζητήσεις που γίναν και στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τους φορείς τους τεχνικούς. Και βγήκε αυτή η πρόταση. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτές που θα ακουστούν σήμερα τόσο από εμάς που θα καταθέσουμε, με αυτές που καταθέτω εγώ, στη συνέχεια και ο κ. Ευαγγελόπουλος θα καταθέσει προτάσεις και  οι άλλοι συνάδελφοι. Να τις λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς τελικώς θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί είναι και τεχνικά τα θέματα και τι θα ψηφίσουμε, κ. πρόεδρε.
Επομένως λοιπόν πρέπει να δούμε και την περιοχή της Αγίας Μονής όπου εκεί υπήρχε ο συντελεστής 1 και αν θα πρέπει να τον επαναφέρουμε, αφού υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα...
ΤΑΜΗΛΟΣ: 1,54 ήταν.
ΣΠΑΘΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ εάν υπήρχε 1,54 ή 1 αλλά θυμάμαι ότι ήταν στο 1 και θα πρέπει να δούμε την περίπτωση διεύρυνσής του στην περιοχή. Επομένως θα πρέπει να δούμε και την περίπτωση με τον επανακαθορισμό των ζωνών που σας είπα, κ. διευθυντά, θα πρέπει να δούμε και την περίπτωση της δημιουργίας πάρκινγκ. Γιατί σήμερα υπάρχει μια ζώνη. Τουλάχιστον χαλαρά ακούω από κάποιους ότι δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά δεν υπάρχουν τα οικόπεδα εκείνα εδώ στη ζώνη αυτή και θα μπορούσε στα 100 μέτρα παραπέρα ή στα 200 πέρα από αυτή τη ζώνη ή εάν επανακαθορίσουμε κάποια ζώνη που θα επιτρέπονται και τέτοιες χρήσεις ίσως υπάρξει η ενθάρρυνση και σε κάποιους συμπολίτες και δημιουργήσουν κτίρια με θέσεις γκαράζ.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ:  Μπορείτε να εξηγήσετε λιγάκι με τον επανακαθορισμό ζωνών τι εννοείτε ;  Επανακαθορισμός ζωνών είναι όπως υπήρχαν  παλιά οι τομείς, όρια των τομέων.  Να αλλάξουν αυτά; Να αλλάξουν τα όρια;
ΣΠΑΘΗΣ: Να αλλάξουν τα όρια, να διαμορφωθούν νέοι τομείς. Να δημιουργηθούν νέοι τομείς και να προσδιορίσουμε εκεί τις ... Βάζετε κάπου σε ένα άρθρο, το 7 πρέπει να είναι αν θυμάμαι καλά, βάζετε τις χρήσεις και τις λειτουργίες. Αυτά πρέπει να διαμορφωθούν και με τον καθορισμό των τομέων. Α' τομέας, Β' τομέας, τάδε τομέας, για να μπορέσει να καθοριστεί και η χρήση γης και οι λειτουργίες στις περιοχές αυτές.
Όπως επίσης θα πρέπει να δούμε... Και αυτές οι προτάσεις που κάνουμε δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι προτάσεις οι οποίες είναι με το Ν. 1337 ή είναι με το Ν. 1512. Νομίζω είναι προτάσεις που έχουν βγεί  μέσα από πάρα πολλές συζητήσεις, προτάσεις και νόμους που είχαν ψηφιστεί τότε επί Τρίτση. Και νομίζω ότι πρέπει να δούμε και το ενεργό οικοδομικό τετράγωνο. Πρέπει να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε σε όλους τους τομείς. Και στο 2,4 που υπάρχει σήμερα στο 1,2. Και εδώ μπαίνει ένα ζήτημα να δούμε τον συντελεστή δόμησης στην περιοχή 1,2. Υπάρχουν περιοχές που θέλουν να αντιμετωπιστούν με κάποια ιδιαιτερότητα και μπορεί εκεί να υπάρξει μια αύξηση. Μη μας τρομάζει και κάποια αύξηση. Μην έχουμε ταμπού μόνο προς τη μείωση. Κάπου πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα. Και νομίζω ότι και πάλι θα επιβεβαιώσω την άποψη του προέδρου του ΤΕΕ, ότι χρειάζεται μια μελέτη, αλλά πότε και ως πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία.
Κλείνοντας με αυτές τις προτάσεις που έκανα, κύριοι συνάδελφοι, θέλω να επισημάνω τούτο: ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του εγχειρήματος που προσπαθούμε και δεν πρέπει να αφήνουμε άλλο το χρόνο να περνάει, πρέπει να καθορίσουμε και να βγάλουμε μια επιτροπή από το Δημοτικό μας Συμβούλιο μαζί με εκπροσώπους των φορέων των μηχανικών και το πολύ, κ. διευθυντά, το πολύ... Γιατί όποιος βιάζεται γρήγορα σκοντάφτει, εγώ δεν βιάζομαι ποτέ γι' αυτό και πάω σταθερά. Αυτό είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Εγώ δεν βιάζομαι ποτέ. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας και να δώσουμε...
(παρεμβάσεις που δεν ακούγονται ευκρινώς)
ΣΠΑΘΗΣ: Περιορίστηκα σε προτάσεις...
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πας να ξεφύγεις. Είσαι υπέρ της μείωσης;
ΣΠΑΘΗΣ: Σαφώς, σαφώς. Μια προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να είναι αντίθετη το να μειώσει κάπου, όπου χρειάζεται, αλλά και να δώσει εκεί όπου υπάρχουν κοινωνικές αδικίες. Σας το είπα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά το ποσό μπορεί να μειωθεί είναι ένα θέμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μιλάτε για ανακατανομή συντελεστών.
ΣΠΑΘΗΣ: Σαφώς. Δεν μιλάω μονοσήμαντα. Σας το είπα και από την αρχή, το επαναλαμβάνω. Όμως, κύριοι συνάδελφοι, για να φτάσουμε στο στόχο μας εμείς προτείνουμε να υπάρξει αυτή η επιτροπή, να μελετήσει, να κωδικοποιήσει όλες τις προτάσεις, να τις φέρει για ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό...
(Αλλαγή πλευράς μαγνητοταινίας).
ΣΠΑΘΗΣ: ... μόνο για ανακατανομή και τότε μπορούμε να το δούμε. Διότι αυτό μόνο ηρεμία δεν επιφέρει στους συμπολίτες μας.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ:  (δεν ακούγεται ευκρινώς).
ΣΠΑΘΗΣ: Οχι, όχι. Εγώ σας λέω τι πρέπει να κάνουμε. Από εκεί και πέρα έτσι θα δείξουμε αν πραγματικά το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο ως όργανο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και μπορεί να δώσει δείγματα γραφής και να αποτελέσει πιλότο και για άλλους Δήμους. Βλέπω ότι η κουβέντα γίνεται καλή σήμερα. Εάν δεχθείτε και τις προτάσεις μας θα έχουμε δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ταμήλος.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Θα ήθελα κατ' αρχάς να συγχαρώ τον κ. Κατσαρό, διότι πραγματικά η εισήγηση που έκανε ήταν μπορώ να πω πέρα από τεχνοκρατική και φιλοσοφική και έπιασε και πτυχές με τα παραδείγματα που έφερε, πτυχές κοινωνικές και κοινωνικοπολιτικές γενικά. Τον διακρίνει άλλωστε αυτό το ταλέντο της φιλοσοφίας επί των καταστάσεων που υπάρχουν στην πόλη μας.
Ηθελα να κάνω όμως ορισμένες παρατηρήσεις, γιατί ο ρόλος ο δικός μας εδώ δεν είναι σαν συμβούλων μηχανικών επαγγελματιών ή σαν συμβούλων τεχνικών κυρίως. Εμείς είμαστε εκπρόσωποι του τρικαλινού λαού και ο καθένας από μας δεν απηχεί μόνο τη δικιά του την άποψη εδώ μέσα. Θα έπρεπε κανονικά να απηχεί και τις γενικότερες απόψεις.
Και μπορώ να πω ότι ο κόσμος γενικά, από τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε όλοι μας το διάστημα αυτό, έχει μια επιφύλαξη γενικώτερα σ' αυτού του είδους τις μειώσεις τις αυθαίρετες ή τις ξαφνικές, τις αιφνιδιαστικές ή τον καταιγισμό προτάσεων, τα οποία τόσα χρόνια δεν γίνονταν και τώρα ξαφνικά 25 προτάσεις πρέπει να περάσουν έτσι σε μια νύχτα. Κάπου πρέπει δηλαδή να ωριμάζουν τα θέματα πριν έρχονται στην υλοποίηση.
Ηθελα δηλαδή να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Ο Δήμος σαν όργανο που είναι εκτελεστικό της θέλησης των πολιτών δεν μπορεί να αντιπαλεύει με τους συμπολίτες. Πρέπει να εκφράζει τις επιθυμίες των πολιτών για ποιότητα ζωής αλλά και για ανάπτυξη οικονομική.  Δηλαδή  όχι μόνο βελτίωση του τρόπου διαβίωσης, αλλά και ανάπτυξη της οικονομικής ζωής του καθενός. Δηλαδή με τις ενέργειές μας δεν πρέπει μόνο να βελτιώσουμε την ποιότητα κάποιων που μένουν στο κέντρο ή στις γειτονιές, αλλά να τους δώσουμε και κίνητρα, για να αναπτυχθεί οικονομικά η πόλη μας.
Επομένως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει με την πεποίθηση ότι προάγει τα συμφέροντα των κατοίκων γενικά και της ποιότητας ζωής και τα οικονομικά.
Δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω: Ολη αυτή η παρέμβαση που θα γίνει, θα γίνει σε κάποιες περιουσίες των συμπολιτών μας. Αλλά οι αγοραστές και οι εκμεταλλευτές των περιουσιών αυτών με την ανοικοδόμηση δεν είναι οι συμπολίτες. Γιατί κάθε συμπολίτης θα πάρει από ένα - δύο διαμερίσματα. Οι άλλοι που έρχονται είναι από άλλες περιοχές, από το νομό Τρικάλων, από άλλους νομούς, που έρχονται να μείνουν στην πόλη. Εχει παρατηρηθεί ότι όλοι οι κάτοικοι του νομού που έχουν έδρα ή κατάγονται από τη Μεγάρχη π.χ., έρχονται στα Τρίκαλα να βρούν κατοικία, επαγγελματική στέγη κ.λ.π. Δηλαδή στα Τρίκαλα μεταφέρεται όλη η οικονομική δραστηριότητα του νομού. Και υπάρχει αυξανόμενη τάση στον τομέα αυτόν και πιστεύω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα, σε μια 10ετία, όλοι οι πολίτες των Τρικάλων, από οποιοδήποτε χωριό κι αν κατάγονται, θα έχουν σπίτι τουλάχιστον στα Τρίκαλα ή κατάστημα. Εξαιρούνται μόνο αυτοί που είναι πάρα πολύ κοντά.
Αυτά όλα πρέπει να τα δούμε και γενικώτερα. Δηλαδή όταν σχεδιάζεις μια παρέμβαση δεν πρέπει να κοιτάς μόνο αφοριστικά και να λές : είναι μεγάλο το ύψος, να το χαμηλώσουμε ή είναι μεγάλος ο συντελεστής, να τον μειώσουμε. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σαν σκέψεις. Ότι στην πόλη των Τρικάλων δεν δραστηριοποιούνται μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά όλη η οικονομική δραστηριότητα του νομού.
Να συγκρίνουμε και τις διπλανές περιοχές. Διότι η πόλη δεν είναι μόνο ένα σύνολο κτιρίων. Είναι κι ένα σύνολο οικονομικών δραστηριοτήτων. Η οποία είναι και μια δραστηριότητα που μεταφέρεται από νομό σε νομό, από το εξωτερικό στην πόλη μας κ.ο.κ. Θέλω να πω δηλαδή ότι το να πούμε αλλάζουμε τον συσχετισμό πιθανόν εάν το δούμε και οικονομοτεχνικά, αν γινόταν παράλληλα μια οικονομοτεχνική μελέτη, να οδηγούσε και σε κάποια άλλα συμπεράσματα, να ζημίωνε γενικά την περιοχή ή το νομό ή την πόλη. Να ήταν αντικίνητρο για ορισμένες δραστηριότητες.
Φυσικά όλα αυτά τα φιλτράρει ο καθένας από μας και με ένα γενικό συμπέρασμα, μια γενικότερη εκτίμηση λέμε μάλλον συμφέρον, μάλλον δεν θα επηρεάσει. Κανένας δεν μπορεί να εμβαθύνει τόσο πολύ στα μεγέθη αυτά.
Ηθελα να πω το εξής, ότι η πόλη γενικά των Τρικάλων, αν συγκρίνουμε τους συντελεστές δόμησης των διπλανών νομών, ακόμη και των Γρεβενών, έχει μικρότερο συντελεστή από τα Γρεβενά.  Στα Γρεβενά είναι μεγαλύτερος ο συντελεστής από το 2,4 είναι 2,8 νομίζω. Η Καρδίτσα από 3,4 έπεσε πριν από τρία χρόνια στο 2,2. Τα Τρίκαλα έχουν 2,4. Ο Βόλος έχει 3,6 νομίζω, η Λάρισα έχει 4,2.
Είναι παραδεκτό πολεοδομικά ότι ο συντελεστής δόμησης συμβαδίζει με τον πληθυσμό και το μέγεθος μιας πόλης. Δεν μπορεί να είναι η πόλη μεγάλη και ο συντελεστής μικρός, διότι η ισορροπία που πρέπει να επικρατήσει εξαρτάται και από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητος και όχι μόνο από το ύψος των κτιρίων. Δηλαδή οι οικονομικές δράσεις που μεταφέρονται στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης χρειάζονται μεγάλα κτίρια. Δεν μπορεί να έχει μικρά κτίρια. Διότι δεν έχουμε τόσους δρόμους, δεν έχουμε τόσες πλατείες. Αρα πρέπει να συμπυκνώνονται οι δραστηριότητες σε κάποια συγκεκριμένα κτίρια.
Επομένως εάν το δούμε στην πρόταση της υπηρεσίας εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να στραφούμε σε άλλο επίπεδο. Ποιο τμήμα από το 2,4 που έχουμε πρέπει να πάει στο 1,8 ή στο 1,2. Διότι δεν μπορούμε να συμβαδίζουμε τον τραγέλαφο αυτόν που υπάρχει στα Τρίκαλα από κάποιες μελέτες που δεν ξέρω πώς έγιναν όπου η οδός Μετεώρων έχει τον ίδιο συντελεστή με το κέντρο της πόλης. Η οδός Μετεώρων στον σταθμό, που τότε ήταν χωράφια, δεν υπήρχαν σπίτια εκεί πέρα, έχει 2,4. Προφανώς από κάποιες πολιτικές παρεμβάσεις έγιναν και τότε οι συντελεστές δόμησης με κάποια συμφέροντα.
Αρα όταν λέμε να μειώσουμε την δόμηση εγώ θα έλεγα ναι χωρίς καμιά επιφύλαξη εκεί που δεν υπάρχει εμπορική δραστηριότητα. Οπου είναι μόνο περιοχή κατοικίας να αποφασίσουμε όλοι να μειωθεί και κάτω από 1,8. Οπου δεν υπάρχει εμπορική δραστηριότητα. Η περιοχή δεξιά της Ασκληπιού και προς την οδό Μετεώρων. Δεν υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα εκεί. Είναι περιοχή κατοικίας. Είναι απαράδεκτο να είναι στο 2,4. Να πάει στο 1,2, στο 1,6, οπουδήποτε.
Δεν μπορείς  όμως να πεις έτσι αβασάνιστα στο κέντρο το 2,4 στην Κονδύλη ή στην 28ης  Οκτωβρίου να γίνει 1,8. Διότι εκεί δεν μένει κανένας. Είναι μαγαζιά και γραφεία επαγγελματική δραστηριότητα. Που θα αναπτυχθεί η επαγγελματική δραστηριότητα της πόλης; Αφού δεν μπορεί κατ' επέκταση, διότι δεν μπορεί  να μεγαλώσει το κέντρο, πρέπει να πάει καθ' ύψος. Είναι κανόνας των πόλεων που ζούμε, του πολεοδομικού συστήματος που από ο Λεκουρμπουζέ από το 1915 είχε επιβάλλει.
Ως εκ τούτου πιστεύω το εξής, ότι αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή παρέμβαση δεν πρέπει να μείνουμε έτσι αφοριστικά στο εμπνευσμένο 1,8 ή σε ένα μετριοπαθές 2 ή σε ένα δειλό 2,2 κ.λπ. Πρέπει να καθήσουμε κάτω και να πούμε : έχουμε τον Α' τομέα ποιον θα κόψουμε και θα τον πάμε στο 1,8; ποιο θ' αφήσουμε στο 2,4 ή θα το πάμε 2,2; Εκεί είναι η παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε. Οχι να πούμε έτσι αφοριστικά το 2,4 να γίνει 2,2.
Επίσης, σωστά ο κ. Σπαθής έβαλε και ορισμένα θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Υπάρχουν άξονες που έχουν διαμορφωθεί στην πόλη μας που έχουν εμπορική αξία, εμπορική δραστηριότητα, που παραλαμβάνουν τμήμα της εμπορικής δραστηριότητος της πόλης και γενικότερα του νομού. Διότι στην πόλη μας δραστηριοποιείται όλος ο νομός Τρικάλων. Οδός Καλαμπάκας, οδός Λαρίσης, οδός Πύλης, εθνική οδός περιφερειακή. Που έχουν μεν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως καθυστερημένα ή και αργότερα.
Θα σας πω ένα παράδειγμα:  Η οδός Λαρίσης μέχρι τη ΣΜΥ είναι 2,4 και μετά είναι 0,8 και 0,6. Δρόμος 24 μέτρα φάρδος. Η στο σταθμό αριστερά, σταματάει στο 2,4 και πάει στο 1,2. Εκεί όμως είναι περιοχή κατοικίας. Δηλαδή εάν το δούμε σωστά και θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση με αυτά τα κριτήρια που λέει εδώ ο κ. Κατσαρός να καθορίσουμε χρήσεις οικοδομών, αμιγούς κατοικίας, αμιγή καταστήματα, προϋποθέσεις μικτής χρήσης κ.λ.π., εάν καθήσουμε να τα κάνουμε αυτά τα πράγματα και ποιοι θα είμαστε εμείς που θα καθήσουμε; με τι γνώσεις ; θα πρέπει να εμβαθύνουμε και σ΄αυτούς τους τομείς. Στην οδό Πύλης ή στην οδό Λαρίσης γιατί να έχει 0,6, όταν εκεί μπορεί να γίνει και 1,2; Χωρίς να έχει επίπτωση στο περιβάλλον και χωρίς να έχει επίπτωση στον τρόπο... Γιατί το 0,6 σημαίνει ότι κάνεις μόνο το μαγαζί. Δεν κάνεις ούτε σπίτι. Δεν προλαβαίνεις. Αφού είναι 70% η κάλυψη, η δυνατή κάλυψη, κι εσύ κάνεις 0,6.
Επομένως κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια. Δεν ξέρω αν θα γίνει με μελέτη μελετητού ή από μια προσέγγιση κάποιας επιτροπής με ειδικούς επιστήμονες μέσα, αν μπορούμε να τους βρούμε στα Τρίκαλα. Και να 'ρθούμε εδώ και να πούμε τα πράγματα τα οποία να στέκουν. Και ο συμπολίτης που θα τ' ακούσει να διαβάσει πρώτα ένα γενικό συμπέρασμα, μια γενική εισήγηση, με λεπτομέρειες, με αναλύσεις και μετά να πει ναι, ας χάσω εγώ από την περιουσία μου. Διότι θα χάσει. Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν. Θα χάσουν αυτοί που μένουν στο κέντρο και θα κερδίσουν αυτοί που έχουν τώρα οικόπεδα μακριά από το κέντρο και οι οποίοι εάν δεν πέσει ο συντελεστής δόμησης στο κέντρο δεν θα αξιοποιηθούν ποτέ.
Αρα στην ουσία εμείς επεμβαίνουμε οικονομικά στη ζωή της πόλης. Και μπορεί το 1978 να έγινε ξαφνικά με το νομοσχέδιο του Μάνου, αλλά οι ψίθυροι υπήρχαν. Και τότε βγήκαν οι άδειες σε μία μέρα και σε δύο μέρες. Θυμάμαι τότε, ήμουν φοιτητής, κάναμε οφθαλμοστατική. Βγάζαμε στατικά με το μάτι, για να προλάβουμε τις οικοδομές και να πάρουμε τις άδειες. Βάζαμε την ίδια μελέτη σε πέντε οικόπεδα. Δεν κοιτούσε κανένας. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Είναι σίγουρο. Δηλαδή αυτοί που είναι ώριμοι να οικοδομήσουν, θα οικοδομήσουν. Θα μαθευτεί. Και κάποιος βουλευτής, το είπα και πριν, θα μάθει ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο την τάδε ώρα, θα υπογραφεί το διάταγμα, και θα πει. Ο Οικονόμου, ο Χατζηγάκης, ο Σκρέκας, ο τάδε, θα πουν στους φίλους τους ''παιδιά, ψηφίζεται το διάταγμα''. Η κάποιος θα το πάρει Νομάρχης, θα το αφήσει στο συρτάρι καμιά βδομάδα και μετά θα το δημοσιεύσει. Εγιναν κι αυτά παλιά. Κρατήθηκαν οι νόμοι στο συρτάρι 10-15 μέρες, για να βγουν κάποιες άδειες, και μετά ανακοινώθηκαν.
Θέλω να πω το εξής: Ότι για να μην έχουμε τέτοιους κλυδωνισμούς πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη και να διαπιστωθεί εάν οι ανάγκες επιβάλλουν και που επιβάλλουν αυτή την τροποποίηση.
Τώρα για τις άλλες παρεμβάσεις, ας τα πάρουμε με τη σειρά όπως λέει ο κ. Κατσαρός. Υποχρεωτική κατασκευή χώρων στάθμευσης στο υπόγειο ή στο ισόγειο : συμφωνώ απολύτως. Πρέπει εδώ να συμφωνήσουμε άπαντες. Εγώ τι προτείνω : Και να μη συμφωνήσουμε σήμερα στον συντελεστή δόμησης, σε ορισμένα πρέπει να συμφωνήσουμε. Και όπου μπορούμε να τα επιβάλλουμε. Δεν ξέρω αν μπορούμε.
Ενεργοποίηση του κτιριοδομικού κανονισμού για το ακάλυπτο τμήμα: να ολοκληρώνουν όλοι τους ακαλύπτους. Να το επιβάλλουμε. Συμφωνούμε. Ενοποίηση ακαλύπτων μεταξύ πολλών ιδιοκτησιών : Να ξεκαθαρίσουμε με ποιον τρόπο θα προστατεύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και εκεί δεν έχει προχωρήσει ποτέ. Γι΄αυτό δεν προχώρησε αυτό το διάταγμα του ΓΟΚ, δεν προχώρησε στον τομέα αυτόν, διότι δεν μπόρεσε ποτέ να ξεκαθαρίσει ο νομοθέτης πώς θα διασφαλιστούν τα περιουσιακά στοιχεία των ενοποιημένων συνιδιοκησιών που είναι χιλιοστά των χιλιοστών. Γι΄αυτό δεν περπάτησε ποτέ στην Ελλάδα αυτό και ούτε θα περπατήσει αν δεν ξεκαθαριστεί αυτό με νόμο.
Καθορισμός χρήσεων οικοδομών - να παρεμβάλλεται γραφείο πάνω από κατάστημα. Δεν μπορεί να επιβληθεί αυτό βάσει του νόμου του Συντάγματος. Ο,τι θέλει κάνει ο καθένας. Δεν μπορείς να του πεις εσύ κάνε γραφείο υποχρεωτικά. Ξέρουμε καλά ότι κανένας δεν καθορίζει γραφεία. Ολοι ορίζουν διαμερίσματα. Το αγοράζουν με δάνεια, γιατί μόνο δάνεια για διαμερίσματα δίνονται δεν δίνονται για γραφεία δάνεια. Αρα δεν μπορείς να ορίσεις γραφεία διότι δεν μπορεί ο άλλος να το πουλήσει ποτέ ή να το αγοράσει.
Επιβολή στέγης : Δεν μπορούμε να το επιβάλουμε. Μπορούμε να δώσουμε όμως κίνητρα. Ανθόκηποι: Να δώσουμε κίνητρα: πριμ, βραβεία, συμμετοχή. Και μάλιστα εδώ θέλω να αναφέρω και μια εμπειρία - συζήτηση που είχα με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων σε μια συνάντηση που είχαμε, ότι ο Δήμος Αθηναίων προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες δίνοντας κάποια κίνητρα, δίνοντας προσωπικό του Δήμου να κατασκευάζει τέτοιους ανθόκηπους ή τέτοιες παρεμβάσεις σε διάφορα κτίρια που συμφωνούν οι κάτοικοι να το κάνουν έτσι. Δηλαδή θα μπορούσαμε π.χ. αν είχαμε τη θέληση μιας οικοδομής να κάνει ανθόκηπο την ταράτσα να πάει να συμμετάσχει ο Δήμος, η γεωπονική υπηρεσία, να βάλει ορισμένες δαπάνες ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό μπορούμε μα το δούμε.
Ελεγχος οικοδομών για τα κτίρια κοινής ωφελείας : Αυτό δεν έπρεπε ο κ. διευθυντής να μας το εισάγει. Ανά πάσα ώρα η πολεοδομία μπορεί την υπεύθυνη δήλωση ενός μηχανικού να μην τη θεωρεί σωστή και να πάει να κάνει έλεγχο. Δεν στερεί κανείς το δικαίωμα από την υπηρεσία σήμερα να πάει να κάνει έλεγχο στις οικοδομές. Δεχόμεθα τις υπεύθυνες δηλώσεις των μηχανικών. Θα μπορούσαμε ανά πάσα ώρα να κάνουμε έλεγχο σε οποιοδήποτε θέλουμε. Δεν υπάρχει δηλαδή σ΄αυτό εμπόδιο.
Επιβολή προστίμων στις μη αποπερατωθείσες οικοδομές : Κι εδώ συμφωνώ. Δεν ξέρω όμως, τα πρόστιμα αυτά πρέπει με άλλες αποφάσεις να τα επιβάλουμε, πάντως πρέπει να φροντίσουμε να εξαλείψουμε αυτά τα ελάχιστα κτίρια.
Στα πεπαλαιωμένα τέλος διατήρησης δεν μπορεί να μπει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε  είναι να τα γκρεμίσουμε με δικιά μας δαπάνη, όσα έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες από πολλά χρόνια.
Η αστυνόμευση είναι δικά μας υποχρέωση. Σ' αυτά όλα συμφωνούμε. Θέλω να πω εν κατακλείδι : Πιστεύω ότι για μεν τον συντελεστή δόμησης όλοι είμαστε υπέρ μιας λογικής μείωσης, αλλά πρέπει κατά τη γνώμη μου να δούμε που και πώς θα γίνει. Και το θέμα να το αντιμετωπίσουμε γενικά με περισσότερα κριτήρια. Στα υπόλοιπα όλα που βάζει η τεχνική υπηρεσία νομίζω ότι μπορούμε εύκολα να συμφωνήσουμε. Και τουλάχιστον ας προωθήσουμε αυτά και για τον συντελεστή δόμησης να επιφυλαχθούμε σε όσα συμφωνούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παιδής.
ΠΑΙΔΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, ελπίζω αυτή η συζήτηση... Πιστεύω θα είμαι πολύ σύντομος. Εχω εκφραστεί, έχω κάνει και αίτηση παλιότερα και το ανέφερε και ο κ. Κατσαρός για τη μείωση του συντελεστή δόμησης. Ελπίζω και εύχομαι να μην καταλήξει αυτή η συζήτηση πανομοιότυπη με αυτή την συζήτηση για τους τσιγγάνους.
Και το λέω αυτό γιατί διαμορφώνω την αίσθηση ότι όλοι μας θα λέμε ναι στη μείωση του συντελεστή δόμησης αλλά θα το πάμε τελικά για δεν ξέρω πότε να το λύσουμε το πρόβλημα. Και μακάρι για ακόμα μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εκφραστεί ακριβώς όπως εκφράστηκε για τους τσιγγάνους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι η θέση του καθένα μας εδώ τουλάχιστον για τη μείωση του συντελεστή δόμησης, αλλά και από την άλλη μεριά για όλα τα άλλα τα πολεοδομικά θέματα που βάζει η τεχνική υπηρεσία, είναι ζήτημα φιλοσοφίας και ιδεολογίας του καθένα μας. Πώς βλέπει αυτή την πόλη, πώς την ζει αυτή την πόλη, πως την θέλει αυτή την πόλη. Αν δηλαδή αυτή την πόλη την αισθάνεται και την ζει σαν ένας κάτοικος που πονάει γι' αυτή την πόλη ή την ζει εμπορικά και μόνο και όχι από εκεί και πέρα γιατί σ' αυτή την πόλη πρέπει να διαμορφώσει και ανάλογες και σωστές συνθήκες.
Αν κάποιος την βλέπει από εμπορική σκοπιά πιστεύω ότι θα βλέπει πάντα το κέρδος πρώτα και κύρια και αν κάποιες εμπορικές ζώνες θα πέσουν ή  θα αυξηθούν οι αξίες τους και όχι τελικά κατά πόσο μπορούν να αναπτυχθούν οι κοινωνικές σχέσεις ακόμα πιο πολύ των κατοίκων. Μάλιστα ακόμα ακόμα θα βάλει και ζήτημα ενοποίησης των ακαλύπτων πάντα με οικονομικά κίνητρα και όχι με κίνητρα καλύτερες διαβίωσης των κατοίκων. Γιατί όλοι μας μπορεί να μιλάμε για ενοποίηση των ακαλύπτων, όπως και για μείωση του συντελεστή δόμησης, αλλλά να μιλάμε για ενοποίηση των ακαλύπτων γιατί εμείς έχουμε στόχο αύξησης 50% της δόμησης εκεί, δηλαδή κέρδος επί πλέον. Κι εμείς μπορεί να έχουμε το σπίτι μας εκτός σχεδίου ή δεν ξέρω που μπορεί να το έχουμε με τους κήπους και άσε τι θα κάνουν αυτοί στο κέντρο. Ενώ κάποιος άλλος να προτείνει την ενοποίηση των ακαλύπτων όχι με σκοπό το κέρδος αλλά ακριβώς γιατί πιστεύει ότι έτσι θα έχουμε καλύτερη διαβίωση των κατοίκων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σε μας πιστεύω ότι μπαίνει από εδώ και πέρα το καθήκον αν θα πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας μια πόλη σ' αυτήν που σήμερα βλέπουν από ψηλά την Αθήνα κάποιοι ξένοι ή εμείς οι ίδιοι και λέμε : πω, πω, τι είναι αυτό το μπετό! Δεν χρειάζεται τώρα να λέμε παραπάνω κουβέντες και να λέμε, ξέρετε, χρειάζεται ή δεν χρειάζεται η μείωση του συντελεστή δόμησης και να κάνουμε μελέτες... Ολοι μας καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι η μείωση του συντελεστή δόμησης θα επιφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όλα τα άλλα που λέμε τελικά για να επιχειρηματολογήσουμε ενάντια σ' αυτή την σκέψη, πιστεύω ότι είναι ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να τον μειώσουμε.
Και να πούμε παραδείγματα. Εκτός του πώς βλέπουμε τις άλλες πόλεις, εκτός από το παράδειγμα που μου έλεγε ο συνάδελφος Μουργελάς, ότι στην Κοπεγχάγη, λέει, ξέρεις τι κάνουν; Επειδή είναι πολλή πυκνοδομημένη και δεν έχουν πουθενά που να πάνε τους έδωσαν από 20 τετραγωνικά τον καθένα - τζάμπα - να πάνε έξω να βάλουν έστω άλλος ένα λουλούδι, να κάθονται λίγο, να πιάνουν και λίγο έδαφος.
Εγώ να σας πω ένα χαρακτηριστικό, ότι ήρθε φίλος από την Αθήνα με δύο χρονών παιδάκι,το οποίο όταν πήγε να περπατήσει σε χωματόδρομο λαχτάρησε δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν ήξερε τι είναι αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι τουλάχιστον μην καταντήσουμε κι εμείς την πόλη μας έτσι. Αν θέλετε, όχι τίποτα άλλο, επειδή ο καθένας μας σκέφτεται πώς από εκεί και πέρα θα κερδίσει περισσότερα με τον οποιονδήποτε τρόπο. Είτε επειδή είναι ιδιοκτήτης και θα δώσει αντιπαροχή είτε επειδή είναι εργολάβος είτε επειδή πουλάει σίδερα είτε επειδή πουλάει μπετόν ή είναι και μεσίτης ακόμα και μπορεί να κονομήσει.
Τελειώνοντας, γιατί πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να πολυεπιχειρηματολογούμε, ο καθένας το έχει συνείδηση πια τι πρέπει να κάνει, πιστεύω ότι μπορούμε να  προχωρήσουμε στη μείωση. Όλα τα άλλα που λέμε είναι όντως σωστά ζητήματα και μπορούν να έρθουν μετά. Πιστεύω από εκεί και πέρα αν θέλετε ότι μπορούμε και να το ανακοινώσουμε από τώρα τη μείωση και ας το επιβάλουμε μετά από έξι μήνες. Ας χτιστούν ακόμα μερικές πολυκατοικίες, όσοι τρέξουν και έχουν τη δυνατότητα την οικονομική να τις φτιάξουν. Πόσοι θα είναι αυτοί.
Και εκτός απ' αυτό να σας πω κάτι, η εμπειρία μου εμένα τουλάχιστον στην πολεοδομία και σαν μηχανικός τόσα χρόνια είναι βάλαν πάρα πολλοί φακέλους, αυτό που λέγατε παλιότερα με τις μειώσεις, αλλά πολλοί λίγοι τις υλοποίησαν  δεν τις υλοποίησαν όλοι. Μέναν δηλαδή άδειες που μείναν έτσι. Ας μην τελικά θέλουμε πάντα να σκεφτόμαστε να το κάνουμε σε μια νύχτα. Και στο κάτω κάτω πάνω από το 50% είναι αδόμητα στο 2,4. Αν καθήστε και δείτε είναι πάνω από το 50%. Ας πάει στο 60%. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Μη σταματήσουμε εκεί. Μακάρι να μπορούσαμε τελικά και έχουμε αν θέλετε να είμαστε ακόμα τολμηροί. Ωραία, να αναστείλουμε τις οικοδομικές άδειες του κέντρου της πόλης για έξι μήνες, για τρεις μήνες. Εχουμε αν θέλετε και αυτό το δικαίωμα.
Από εκεί και πέρα όμως πιστεύω ότι δεν είναι εκεί το ζήτημα. Μη σταματήσουμε σ' αυτό. Ας προχωρήσουμε εμείς στη μείωση του συντελεστή δόμησης  και ας κτιστούν κι άλλες δέκα. Δεν θα είναι παραπάνω αυτές που θα χτιστούν.
Τελειώνοντας ήθελα να πω ότι γι΄αυτό που αναφέρθηκε εδώ για τα μικρά οικόπεδα και τα οικόπεδα με μικρό συντελεστή δόμησης, αγαπητοί συνάδελφοι, λίγο πολύ ο νομοθέτης τα έχει προβλέψει. Να σας πω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στην Αγία Μονή, που είναι οικισμός πριν από το 1923 και ήταν κατατμημένα πολύ μικρά τα οικόπεδα, ξέρετε ότι υπάρχει συντελεστής δόμησης και 1,2 και 1,4. Δηλαδή προβλέπει αυτά τα κατατμημένα από πριν και επειδή ήταν πολύ μικρά ο συντελεστής να είναι 1,4 έτσι ώστε τελικά να λύνει κάποια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται.
Ξέρετε ότι και στα αραιοδομημένα και σ' αυτά που έχουν μικρό συντελεστή δόμησης υπάρχει το άλλο διάταγμα που μιλάει για την οικογενειακή στέγη. Ερχεται δηλαδή να λύσει σ' αυτούς που έχουν δηλαδή μικρά οικόπεδα και μεγάλη οικογένεια να τους δώσει επί πλέον τετραγωνικά πάνω από τον συντελεστή δόμησης 0,8 και 0,6, για να μπορέσει τελικά να κάνει παραπάνω ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Υπάρχει δηλαδή κι αυτό . Επομένως δηλαδή μην ψάχνουμε τώρα να βρούμε τρόπους για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.
Τελειώνοντας, πιστεύω πραγματικά ότι αυτά τα άλλα μέτρα που προτείνονται είναι ζήτημα τεχνικής υπηρεσίας, με την έννοια ότι τα περισσότερα αναφέρονται στον ΓΟΚ, άλλα είναι ζήτημα υλοποίησης του νόμου, δηλαδή του ΓΟΚ, κατά πόσο εμείς θα πάμε να ενεργοποιήσουμε τις διατάξεις του ΓΟΚ, με τις αυτοψίες που θα κάνουμε κ.λ.π. Τα περισσότερα προβλέπονται από τον ΓΟΚ. Επομένως είναι ζήτημα υλοποίησης.
Πιστεύω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα ψηφίσει τη μείωση χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς επιτροπές που μπορεί να πάνε στο  διηνεκές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελόπουλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, είναι πράγματι αξιόλογη η πρόταση που κατατέθηκε από την τεχνική υπηρεσία και απηχεί και τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής. Και η προσέγγιση την οποία έκανε ο κ. Κατσαρός σήμερα, χαριτολογώντας, εν είδει Σπράου της Δημοτικής Αρχής.   Πλήν όμως χωράει και κάποιον αντίλογο σε ορισμένα σημεία.
Θα αλλάξω τη σειρά που είχα σκοπό να κάνω την εισήγησή μου. Γιατί πολλά ακούστηκαν, το θέμα είναι μεγάλο. Και θα ασχοληθώ κατ' αρχήν με αυτά που ακούστηκαν.
Θα συμφωνήσω με τον κ. Παιδή ότι δεν μπορεί  τέτοιες ρυθμίσεις να γίνονται εν μια νυκτί. Η μείωση του συντελεστού δομήσεως δεν αδικεί τον πολίτη. Δεν υπάρχει καμία αξία καθορισμένη αξιωματικά εφ' όρου ζωής και στο διηνεκές. Είναι μια υπόθεση που μπορεί η ίδια η κοινωνία με τους θεσμούς και τους φορείς να αποφασίζει να μειώνει τον συντελεστή δομήσεως.
Το να έρχεται όμως αιφνιδιαστικά εν μια νυκτί, πράγμα το οποίο βέβαια δεν μπορεί να γίνει για πρακτικούς λόγους, αλλά θεωρητικά εν μια νυκτί και να καταλύεις την έννομη κατάσταση, δηλαδή την νόμιμη ενέργεια του πολίτη, αυτό δεν συνάδει με τη δημοκρατία. Λέω πρακτικά βέβαια δεν μπορεί να γίνει εν μια νυκτί η μείωση του συντελεστού δομήσεως. Διότι και η συνεδρίαση είναι δημόσια και η απόφαση αυτή θα ακολουθήσει μια διαδικασία. Η οποία βέβαια μπορεί να μην είναι και πολύ χρονοβόρα. Διότι αρκεί μια απόφαση Νομάρχη και δημοσίευση της απόφασης του Νομάρχη, όταν πρόκειται για μείωση, στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Χρειάζεται μια συνεδρίαση του ΣΧΟΠ, εν πάση περιπτώσει χρειάζεται ένα διάστημα.
Οσο πιο μικρό το βάλουμε αυτό το διάστημα τότε θα έχουμε τα φαινόμενα που είπε και ο κ. Ταμήλος νομίζω, ότι θα μπουν φάκελοι, όσο και να βάλουμε ασφαλιστικές δικλείδες, διότι οι πιέσεις θα είναι μεγάλες, όπως παρουσιάστηκε παλιά και με εφημερίδες. Δεν λέω βέβαια ότι θα φτάσουμε σ' αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Εχει προοδεύσει και η δημόσια διοίκηση. Αλλά μπορεί να έχουμε φαινόμενα πρόχειρων μελετών. Και συνεπώς φαινόμενα κακής ποιότητας κατασκευών.
Κι εδώ θα ήθελα πραγματικά το ΤΕΕ, έκανα την ερώτηση, έπρεπε αυτή την θέση να την πάρει, διότι είναι τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας κι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα προσεγγίζει. Δεν είναι μόνο πολιτικά ζητήματα.
Θα διαφωνήσω όμως με τον κ. Παιδή, ο οποίος προκειμένου να επιχειρηματολογήσει και να υποστηρίξει την άποψη για μείωση του συντελεστού δομήσεως έμμεσα - θεμιτά δεοντολογικά βέβαια - εκβιάζει το Σώμα, λέγοντας ότι δεν μπορεί το Σώμα να αποφασίζει όπως αποφάσισε στους τσιγγάνους. Γιατί; Επειδή ο κ. Παιδής είχε μια συγκεκριμένη πρόταση για τους τσιγγάνους και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν άλλες πέντε προτάσεις, πρέπει ο κάθε σύμβουλος να είναι ώριμος την συγκεκριμένη στιγμή να πάρει την απόφαση; Και εάν δεν είναι ώριμος; Δηλαδή αν η απόφαση είναι λάθος; Επομένως δεν μπορεί να εκβιάζεται έτσι το Σώμα και να τροφοδοτούνται, διότι έχουμε και συνέπειες, αυτές οι απόψεις και στην κοινωνία.
Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να επιχειρηματολογήσω πάνω στον συντελεστή δομήσεως, λαμβάνοντας όμως υπ' όψη όλες τις παραμέτρους του ζητήματος. Βέβαια κατ' αρχήν, σας το λέω εξ αρχής ότι είμαι υπέρ της μείωσης του συντελεστού δομήσεως. Αλλά πρέπει να ληφθούν υπ' όψη όλες οι παράμετροι.
Ο συντελεστής δομήσεως δεν είναι ένα νούμερο που πρέπει να μας τρομάζει έτσι σαν νούμερο και ήδη ακούστηκε η επιχειρηματολογία ότι αν το δούμε σαν νούμερο δεν είναι και υψηλό. Πρέπει να είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Αλλά δεν μπορούμε όμως να το βλέπουμε και μόνο έτσι. Διότι ο συντελεστής δομήσεως έχει σχέση και με την υποδομή την χωροταξική και κοινωνική υποδομή. Δηλαδή τι χώρους έχουμε. Και αναφέρθηκε εδώ για πλάτη δρόμων, πλατείες, πάρκινγκ. Αναφέρθηκε ότι ο μεγάλος συντελεστής δομήσεως σημαίνει ανθρωποσυγκέντρωση, ανθρωποσυγκέντρωση σημαίνει περισσότερα αυτοκίνητα, σημαίνει 1.500 άτομα σε ένα σχολείο και όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη.
Και από αυτή την προσέγγιση, που δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ο συντελεστής δομήσεως τουλάχιστον για τμήματα του κέντρου της πόλης, του τομέα ένα, όπως είναι το τμήμα Δεσποτικού έως τη Βουβή που αρχίζει το 1,2. Πραγματικά φτάνει σε επίπεδα υψηλά ούτως ώστε να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα που απαιτούνται. Υπ΄αυτήν την έννοια, με αυτήν την προσέγγιση, ο συντελεστής δομήσεως είναι υψηλός.
Τι θα πετύχουμε όμως με μείωση του συντελεστού δομήσεως; Εκανα ορισμένους υπολογισμούς και τους έκανε και ο κ. Κατσαρός και αυτά είναι αντικειμενικά πράγματα και ταυτιζόμαστε απόλυτα, ότι περίπου χίλια στρέμματα είναι το 2,4, ο υψηλός συντελεστής δομήσεως. Αν εξαιρέσουμε τα 130 στρέμματα που είναι το παλιό εμπορικό κέντρο, το οποίο δεν έχει κατοικίες και δεν υπάρχει κανένας λόγος μείωσης του συντελεστού δομήσεως, ήδη αυτό το ψηφίσαμε, τότε έχουμε περίπου 850 στρέμματα ο υπόλοιπος τομέας. Το οικοδομήσιμο μέρος, αν αφαιρέσουμε δρόμους, πλατείες, με μια προσέγγιση, διότι αυτά εφόσον δεν έχουμε μελέτη που λέει και το Τεχνικό Επιμελητήριο και έχει δίκιο που κάνει αυτή την προσέγγιση και δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς είναι το ποσοστό κοινοχρήστων πρέπει να κάνουμε προσεγγίσεις. Και βέβαια οι προσεγγίσεις έχουν λογική. Με 40% ποσοστό κοινοχρήστων χώρων έχουμε μια δομήσιμη επιφάνεια συνολική περί τα 500-510 στρέμματα.
Επίσης με προσέγγιση μπορούμε να δούμε αυτή την στιγμή, αφού δεν έχουμε περαιτέρω στοιχεία, ποιο είναι το ποσοστό των δομημένων. Και συμφωνώ και με όποιες απόψεις ακούστηκαν και γράφτηκαν ότι είναι 50%. Περίπου εκεί πρέπει να είναι το ποσοστό των δομημένων.
Η χωρητικότητα των 850 αυτών στρεμμάτων, δηλαδή των 500 στρεμμάτων προς δόμηση είναι, με βάση τους πολεοδομικούς κανόνες με ποσοστό κορεσμού 60%, 25.000 κάτοικοι. Εάν θεωρήσουμε ότι το 50% έχει δομηθεί πλήρως τότε έχουμε μια επί πλέον χωρητικότητα 12.500 ατόμων να καλυφθεί στο μέλλον. Αν προχωρήσουμε σε μείωση του συντελεστή δομήσεως σύμφωνα με την πρόταση της υπηρεσίας στο 1,8, θα έχουμε μια αφαίρεση σε ανθρώπους 3.000 περίπου.
Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το εξής: Πότε θα επιτευχθεί αυτή η μείωση. Αυτή η μείωση δεν σημαίνει ότι παίρνουμε εμείς μια απόφαση σήμερα και αύριο αρχίζει αυτή η μείωση. Με υπολογισμούς που έκανα λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία από την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Διαμαντόπουλου, ότι έχουμε μια 8% αύξηση του πληθυσμού ανά 10ετία, βέβαια υπάρχει ένα παίξιμο στις ζώνες, αρκεί να σας πω ότι έχει 38% μείωση στο κέντρο την 10ετία που πέρασε και το ανέφερε ο κ. Ταμήλος γιατί εκεί υπάρχει επαγγελματική πλέον δραστηριότητα και αφαιρούνται κατοικίες, παίζουν τα νούμερα, αλλά πρέπει να θεωρήσουμε κατά τη γνώμη μου ένα 10% έως 12% σαν ποσοστό αύξησης του κέντρου. Διότι υπάρχει μια τάση συγκέντρωσης στο κέντρο, γιατί εξυπηρετούνται οι πολίτες έστω από αυτήν την ελλιπή κοινωνική υποδομή που υπάρχει ή με βάση την αντίληψη που υπάρχει για τη ζωή σήμερα  - κοντά τα φροντιστήρια, κοντά το σούπερ μάρκετ, κοντά το περίπτερο, και όλα αυτά τα πράγματα.

       " Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Παπαστεργίου αρκετά χαρούμενος μου είπε ότι το θέμα πάει πολύ καλά και μάλλον περνάει."

Εάν κάνουμε τον υπολογισμό με 10% τότε η υπόλοιπη χωρητικότητα από τις 12.000, περίπου 9.000, θα καλυφθεί στα επόμενα 60 χρόνια . Και το όφελος των 3.000 θα είναι μετά τα 60 χρόνια. Εγώ λέω να μην πάμε στους υπολογισμούς. Να πάμε πιο κάτω. Στα 50 χρόνια, στα 40 χρόνια, ότι θ' αρχίσει να γίνεται ορατό το όφελος. Γιατί ; Και 1,8 να το πάμε και 1,5 να το πάμε θ' αρχίσουν να κτίζονται. Και πάλι ο κόσμος σύμφωνα με τις δικές του προσεγγίσεις για τον τρόπο ζωής πάλι θα πάει να κατοικήσει. Θέλει αυτά τα χρόνια για να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσοστό.
Υπάρχει όμως ένα όφελος. Να μην το δούμε όμως έτσι, γιατί με αυτή την προσέγγιση την οποία κάνω τότε πρέπει να αφήσουμε τον συντελεστή εκεί που είναι. Εχουμε όμως ένα θετικό στοιχείο. Και ποιο είναι το θετικό στοιχείο : ότι κάνουμε καλύτερη κατανομή του πληθυσμού μειώνοντας τον συντελεστή. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο.
Με βάση αυτά και επειδή υπάρχει και στις προτάσεις και στο άρθρο 12 του ΓΟΚ προβλέπεται η ενοποίηση των ακαλύπτων χώρων προαιρετικά και επειδή όπως ανέλυσα ο συντελεστής δομήσεως έχει σχέση με την υποδομή, εάν αυξήσουμε την υποδομή της πόλης, δημιουργήσουμε δηλαδή νέους κοινόχρηστους χώρους, τότε ο συντελεστής δομήσεως θα είναι μικρός, το 2,4, ή θα είναι αρκετός. Δεν θα συζητάμε τουλάχιστον προς το παρόν για μείωση του συντελεστού δομήσεως. Αρκεί να πετύχουμε αυτό . Πώς να το πετύχουμε; Εάν αυξήσουμε την υποδομή της πόλης, δηλαδή αυξήσουμε τους ελεύθερους χώρους, εφόσον υπάρχει σχέση συντελεστού δομήσεως με τους ελεύθερους χώρους, για να μπορούμε να κρίνουμε εάν είναι υψηλός ή όχι, αν αυτούς τους αυξήσουμε τότε το 2,4 μπορεί να είναι και χαμηλό.
Αρα τι πρέπει :  να εκμεταλλευτούμε αυτή την πολλή σωστή διάταξη του ΓΟΚ του 1985, που όμως το βάζει προαιρετικά . Μπορεί να υπάρχουν τα προβλήματα ιδιοκτησίας, αλλά με αυτά με ένα κτηματολογικό διάγραμμα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του κάθε πολίτη κατοχυρώνονται. Διότι κατατίθεται ένα κτηματολογικό διάγραμμα και μένουν τα όρια. Δεν καθορίζουν τα όρια οι μάντρες. Και δεν μιλάμε πλέον εν έτει 2000 για χρησικτησίες.
Τι μπορούμε να κάνουμε : Να μειώσουμε τον συντελεστή δομήσεως στο 1,8 και να δώσουμε κίνητρο σε όσους δηλώνουν ότι αποδέχονται την ενοποίηση του ακαλύπτου χώρου τους με τους υπολοίπους που θα προκύψουν, να δώσουμε κίνητρο συντελεστού δομήσεως. Ετσι  θα πάμε να πετύχουμε στην πράξη αυτό το οποίο προσδοκά ο ΓΟΚ και είναι σωστό. Αυτό θα το πετύχουμε στα νεοανεγειρόμενα. Τι θα γίνει με τα υπάρχοντα; Εχουμε το 50% κτισμένο. Πως θα γίνει αυτή η ενοποίηση;
Εστω και κανένα από τα παλιά να μη δεχτεί όφελος θα προκύψει από την ενοποίηση των νεοανεγειρόμενων. Αλλά μπορούμε να θεσπίσουμε και κίνητρα για τις παλιές οικοδομές. Ποια να είναι τα κίνητρα; Η ενοποίηση του χώρου να μη γίνεται με έξοδα των ιδιοκτητών. Επειδή μέσα σ΄αυτούς τους χώρους που θα προκύψουν πέρα από πράσινο, παιδικές χαρές, σίγουρα θα δημιουργηθούν και πάρκινγκ, να πάρουμε θέσεις στάθμευσης. Οι παλιές οικοδομές έχουν πρόβλημα θέσεων στάθμευσης. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο που μπορεί να δοθεί για να δεχτούν. Τίποτα δεν θα ξοδέψουν. Ο φωτισμός θα είναι δημοτικός, η καθαριότητα θα είναι δημοτική. Πιστεύω ότι πρέπει να το δούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να το εξετάσουμε.
Τώρα σε σχέση με τους υπόλοιπους συντελεστές δομήσεως της πόλης: Ηδη το πληθυσμιακό στοιχείο που σας ανέφερα πριν, που γράφεται μέσα, το 38% μείωση, ήδη αφήνει ανοιχτό και το θέμα του επανακαθορισμού των ζωνών, που μπορεί να γίνει μέσα από την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το θέμα του 0,6 στα νεοεντασσόμενα έχει βάση. Γιατί ; Ο νόμος λέει ότι όταν είναι πυκνοδομημένες οι εκτάσεις τότε μπορεί το 0,6 να γίνει 0,8. Δηλαδή να ανεβάσεις τον συντελεστή εάν υπάρχει κάποια τέτοια αιτιολόγηση. Βέβαια το πνεύμα του νομοθέτη φαίνεται γιατί ο νομοθέτης δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα. Αλλά μέσα από κάθε νόμο βλέπεις το πνεύμα. Εδώ μπορεί να μην έχουμε εμείς νεοεντασσόμενα με πυκνοδομημένη κατάσταση. Εχουμε όμως πολυκατάτμηση. Όταν ένα οικόπεδο είναι 200 μέτρα, είναι 150 μέτρα και γίνεται άρτιο, θεωρείται οικοδομήσιμο και με την πολεοδομική μελέτη, όταν έχουμε ισοζύγιο γης αρνητικό, από που το έχουμε το αρνητικό ισοζύγιο γης; Γιατί έχουμε μικρές ιδιοκτησίες. Αν στα νεοεντασσόμενα είχαμε 3 στρέμματα ιδιοκτησίες, θα είχαμε μεγάλη εισφορά. Αλλά τι έχουμε; Εφόσον έχουμε μικρές ιδιοκτησίες, 200 μέτρα, δεν μπορείς να βάζεις 0,6, δηλαδή 120 μέτρα. Δηλαδή αυτός που έχει τα 200 μέτρα, που είναι φτωχός, αυτός 120 μέτρα. Ο άλλος που έχει ας φτιάξει και τριόροφο. Είναι κοινωνική αδικία. Το 0,6 και πιστεύω ότι είναι μέσα στο πνεύμα του νομοθέτη πρέπει να γίνει 0,8.
Όπως και οι περιπτώσεις, όπως π.χ. στην Αγία Μονή έχουν βάση. Γιατί στην Αγία Μονή έχουμε οικόπεδα 120 μέτρα, τα οποία δεν θα κατέχουν πλούσιοι συμπολίτες. Δεν θέλω να λαϊκίσω θέλω να μεταφέρω την κατάσταση όπως ακριβώς είναι. Γιατί τη ζούμε σαν μηχανικοί. Και στα Κουτσομύλια.
Σε σχέση με τις άλλες προτάσεις :  Εγώ διαφωνώ γιατί είπα θα διαφωνίσω σε μερικά σημεία με τον κ. Κατσαρό με την αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τα πάρκινγκ. Κάθε πάρκινγκ που κατασκευάζει ιδιώτης αφαιρείται από την υποχρέωση της πολιτείας και κατ' επέκταση του Δήμου να το κατασκευάσει. Ηδη έχουμε πιέσεις : κατασκευάστε χώρους στάθμευσης. Θαρθεί το άλλο θέμα μετά που θα συζητήσουμε :  Πεζοδρόμηση του κέντρου. Αμέσως μπαίνει το θέμα Πάρκινγκ. Τα πάρκινγκ ποιος θα τα κατασκευάσει; Η κοινωνία, ο Δήμος. Όταν ο άλλος το φτιάχνει με δικά του έξοδα, εμείς τον αποτρέπουμε; Είναι εύλογο όμως και το ζήτημα ότι δεν μπορεί να φτιάξουμε μια πόλη όπου θα υπάρχουν έξοδοι, άρα έμμεση κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από αυτούς που έστω ελάφρυναν την κοινωνία και πλήρωσαν για να φτιάξουν αυτούς τους χώρους στάθμευσης να μπουν τα αυτοκίνητα μέσα. Πρέπει να βρεθεί ένα μέτρο. Και υπάρχει το μέτρο.
Γιατί ο νόμος δεν λέει έτσι, μία είσοδο/ έξοδο. Ο νόμος λέει και θα μου επιτρέψετε να το διαβάσω ''...ότι σε κάθε κτίριο που προβλέπεται χώρος στάθμευσης η πρόσβαση σ' αυτόν πρέπει να επιτυγχάνεται με μία μόνο καθορισμένη είσοδο και μια ξεχωριστή καθορισμένη έξοδο ή με μία μόνο κοινή είσοδο/έξοδο πλάτους 2,25. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η ύπαρξη περισσότερων εισόδων/εξόδων εάν αυτό κατά την κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας επιβάλλεται για λόγους κτιριοδομικής διαμόρφωσης του κτιρίου ή κυκλοφοριακούς''. Οι λόγοι κτιριοδομικής διαμόρφωσης καθορίζονται από τον μελετητή. Ο μελετητής είναι αρμόδιος να το καθορίσει αυτό και όχι το πολεοδομικό. Εάν το πολεοδομικό θέλει να εφαρμόσει τον νόμο αυτόν και να πει μία είσοδο / έξοδο, δεν ξέρω τι θα κάνεις, να πάει να κάνει τη μελέτη αυτό να υποκαταστήσει τον μελετητή. Ο νομοθέτης αφήνει αυτό το περιθώριο να υπάρχουν περισσότερες είσοδοι / έξοδοι. Η πολεοδομική υπηρεσία οφείλει να σέβεται τη μελέτη του μελετητή και να ελέγχει εάν σ' αυτή την σύνθεση - διότι ο μελετητής κοιτάει το μείζον, κοιτάει το κτίριο, δεν κοιτάει τα πάρκινγκ- χωράνε λιγότερες από αυτές που προτείνει είσοδοι / έξοδοι. Κι αν χωράνε, εκεί να τις επιβάλλει. Όταν χωράνε όμως. Δεν μπορεί να αλλάζει και η ανωδομή γι' αυτόν τον λόγο. Και έτσι οφείλουμε να το προσεγγίσουμε το θέμα.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, εφόσον κάνουμε γενική τοποθέτηση, υπάρχει μια σημαντική πρόταση μέσα για τους κάδους απορριμμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει όπου τα απορριμματοφόρα περνάνε κάθε μέρα. Να προβλεφθεί σαν γενική υποδομή. Αλλά δεν μπορούν να τοποθετηθούν κάδοι όπου δεν περνάνε κάθε μέρα τα απορριμματοφόρα. Ο κάδος προϋποθέτει αυτή την περίπτωση. Μπορεί να γίνεται εντός της οικοδομής σε ιδιαίτερο κατασκεύασμα όπως είναι τα γκαράζ, εμβαδού για μικρές οικοδομές 4 μέτρων, για μεγαλύτερες 6 τετραγωνικών, να έχει αερισμό, να έχει καθαριότητα. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σωστό μέτρο. Και μέσα σ' αυτό να μπαίνουν οι κάδοι αυτοί που παίρνουν τα απορριμματοφόρα.
Συμφωνώ κι εγώ με τον κ. Ταμήλο ότι δεν μπορεί να γίνει καθορισμός χρήσεων, μαγαζί και πάνω επαγγελματική στέγη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο κέντρο. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε έξω από αυτό, διότι δεν έχει νόημα οι επαγγελματικές στέγες στα Σαράγια. Αν υπάρχει όμως κάποια άλλλη πρόταση, ναι, να τη συζητήσουμε. Κι εδώ μπαίνει το θέμα πάλι ότι είναι μερικά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν, διότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες απόψεις.
Είναι καλή η κατασκευή της στέγης. Βέβαια έχει δίκιο το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι δεν μπορούμε να την επιβάλλουμε, διότι υπάρχουν και οι λόγοι αυτοί, ο μελετητής πρέπει να έχει αυτήν την ευελιξία. Εγώ θα θέσω ένα ερώτημα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αν αποδέχεται...
(Αλλαγή μαγνητοταινίας).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το λόγο έχει ο κ. Κατσίκης.
ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως άκουσα στην αρχή τον εισηγητή κ. Κατσαρό, τον οποίο πράγματι για όλη αυτή εμπεριστατωμένη άποψη και μελέτη τον συγχαίρω, και ταυτόχρονα που άκουσα και τους συναδέλφους τεχνικούς, μπορώ να πω ότι απόψε για πολλά θέματα κατατέθηκαν απόψεις πολύ σωστές και μας άνοιξαν τα μάτια.
Και θα έλεγα ότι το πρόβλημα αυτό που συχνά αναφέρεται στο Δημοτικό μας Συμβούλιο περί μειώσεως του συντελεστή δόμησης δεν είναι απλό, μα καθόλου απλό και χρήζει μελέτης η οποία θα πρέπει να είναι πάρα πολλή σοβαρή. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη αυτή δεν μπορεί να είναι έτοιμη με την όποια επιτροπή που προτείνει ο συνάδελφος κ. Σπαθής. Χρειάζεται να ενδιατρίψουμε και να ασχοληθούμε με το θέμα πολύ σοβαρά, ώστε να καταλήξουμε στην οποία απόφαση θα καταλήξουμε.
Ταυτόχρονα ήθελα να πω ότι κανένας από όλους εμάς δεν αναφέρθηκε στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικά η χώρα μας και η πατρίδα μας. Για τα σχολειά αναφερθήκαμε και τα σχολεία κλείνουν. Δυστυχώς λιγοστεύουμε και λιγοστεύουμε επικίνδυνα. Και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς, που πολύ σωστά ανέφερε και ο κ. Ταμήλος και ο κ. Ευαγγελόπουλος, των εξήντα χρόνων κ.λ.π.., και στους υπολογισμούς που έχουν σχέση με την πορεία πλέον της πόλης αυτής στο μέλλον.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία είναι ότι θα πρέπει ταυτόχρονα και απαραίτητα να μην είμαστε άδικοι με όσους εκείνους οι οποίοι κατοικούν αυτή την πόλη ανάλογα με το εισόδημά τους. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί παίρνω το κίνητρο από τους τεχνικούς οι οποίοι διετύπωσαν την άποψη ότι σε ορισμένα σημεία  ο συντελεστής δόμησης είναι πολύ χαμηλός και πρέπει να αυξηθεί. Είναι μια κατάσταση και μια περίπτωση την οποία πρέπει να τη βασανίσουμε και να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις.
Ο κ. Διαμαντόπουλος τον οποίο ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια και δεν κάνει καμία υποχρέωση, είναι πάρα πολύ σκληρός στις θέσεις του, όταν εδώ κατέθεσε όλη τη μελέτη του είχε αναφερθεί πράγματι ότι ο συντελεστής δόμησης είναι σωστός. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψή του μας δεσμεύει αφού εξετάσουμε τις παραμέτρους εκείνες που πραγματικά μπορούν να δώσουν περισσότερες λύσεις και με κατά ζώνες, που είπε ο συνάδελφος κ. Ταμήλος και ο κ. Ευαγγελόπουλος, τον οποίο άκουσα με προσοχή και ο οποίος είχε ορισμένες θέσεις και απόψεις σωστές και υπολογισμένες. Αρα λοιπόν ο πολεοδόμος μας δεν μας ανοίγει το δρόμο. Και αυτή την περίπτωση πρέπει να τη λάβουμε υπόψη.
Επίσης τα όσα κατέθεσε ο κ. Κατσαρός, που έχουν σχέση βέβαια με τον συντελεστή δόμησης καθώς λέγει και γι' αυτό του έκανα και την ερώτηση - μπορούν να εφαρμοστούν -όχι όλα- πολλά εξ αυτών από τώρα. Κι αν θέλετε να μπουν μέσα σε μια επιτροπή ή μελέτη για να αρχίσουν να αποδίδουν νωρίτερα, πριν καταλήξει η όποια επιτροπή ή το Δημοτικό μας Συμβούλιο στη μείωση ή στη διατήρηση του συντελεστή δόμησης. Είναι μια περίπτωση που όλες αυτές οι απόψεις του θα φέρουν αποτέλεσμα σωστό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο παρελθόν και σήμερα ακούγονται πάντοτε απόψεις που έχουν σχέση με αυτό το θέμα. Εγώ δεν θα μιλήσω τεχνικά . Σήμερα όμως αποκαλυπτόμεθα όλοι. Και όχι για να ικανοποιήσουμε είτε προσωπικά συμφέροντα είτε αν θέλετε την προοδευτική γραμμή. Αυτά πρέπει να τα καταργήσουμε. Όπως θα καταργήσουμε τα προσωπικά συμφέροντα, τα οποία προσωπικά συμφέροντα, που δεν νομίζω ότι υπάρχουν και ούτε πρέπει να συζητούνται εδώ μέσα, έτσι θα πρέπει να καταργήσουμε και την όποια γραμμή. Και να πούμε με θάρρος και παρρησία ότι, επιβάλλεται όντως και θα αποτελέσει δίκαιη πράξη η μείωση του συντελεστή δόμησης και γιατί; Και αν επιβάλλεται, σε ποια σημεία πρέπει να επιβληθεί.

              " Παρά την αρνητική προδιάθεση των συμβούλων της πλειοψηφίας,   ο διάλογος ήταν γόνιμος  και   κατά ένα παράξενο τρόπο (συνωμότησε το σύμπαν για το καλό της πόλης)  οι τοποθετήσεις του συνόλου σχεδόν  των συμβούλων ήταν θετικές και υπερθετικές.
Ηταν μια στιγμή που οι δημοτικοί σύμβουλοι ενεδύθησαν  τον χιτώνα της υπέρβασης από τα τετριμμένα  και καταξίωσαν με το παραπάνω ως Δημοτικοί Αρχοντες το θεσμικό  τους  καθήκον  έναντι της πόλης των Τρικάλων. Ηταν μια από τις μεγάλες στιγμές  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων,  όπως φαίνεται και από τα λεπτομερή πρακτικά,  που θα παραμείνει στην ιστορία αυτού του τόπου. "

Και ταυτόχρονα θα αποτελέσει πραγματικά πρόοδο η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε περιοχές ακόμα και στην Αγία Μονή ή οπουδήποτε αλλού έχουν την ανάγκη αυτή της αυξήσεως; Γιατί πιστεύω ότι έτσι αυξάνοντας εκεί τον συντελεστή δόμησης θα τραβήξουμε κόσμο από το κέντρο. Και αν θέλετε επενεργούμε και στην αποκέντρωση.
Εκείνο όμως το σημείο που πρέπει μετά προσοχής να το βάλουμε δεν ξέρω πού και πώς - με κανονισμούς ή με νόμους σε μια τάξη είναι τα πάρκινγκ. Δεν μπορεί η πόλη αυτή να βασανίζεται από το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Κάπου πρέπει αυτή η ιστορία να τεθεί αναγκαστικά, δεν ξέρω τι θα κάνουμε, δεν ξέρω ποιοι είναι οι νόμοι που θα μας κατοχυρώνουν, πάντως πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε την κατοχύρωση των πάρκινγκ. Με αυτόν τον τρόπο αποκεντρώνουμε την πόλη. Πολλά αυτοκίνητα παραμένουν σταθμευμένα για μέρες έξω.
Κάτω από αυτό το πνεύμα κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι αν ληφθεί σήμερα απόφαση περί μειώσεως του συντελεστή δόμησης δεν θα ακολουθήσει δίκαιη πορεία. Και αν θέλετε δεν θα δώσει τη λύση απόλυτα και θαρθεί αντίθετη προς όλες τις απόψεις ανεξαίρετα όλων των συναδέλφων που κατατέθηκαν εδώ. Ο βασανισμός του θέματος και η εν γένει μελέτη, ο επιμερισμός των καταστάσεων και των διαφόρων πηγών που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ίσως ίσως μας οδηγήσει σε αισιότερο αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι έτσι θα κατοχυρώσουμε σωστότερα το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον αυτής της πόλης μας.
Και γι' αυτό θα ήθελα πραγματικά να αρθούμε στο ύψος και να σκεφτούμε με λογική ότι η οποιαδήποτε απόφαση είναι συννυφασμένη με αυτό που είπα προηγούμενα. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βαβύλης έχει το λόγο.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Εγώ κ. πρόεδρε ειλικρινά νιώθω κάπως αμήχανα. Παρακολουθώ πολλή ώρα με πολλή περίσκεψη την όλη κουβέντα. Αφού ακούσαμε αυτή την καταπληκτική ομιλία του Κώστα Κατσαρού, που μερικοί συνάδελφοι και πιθανόν και δημοσιογράφοι απόρησαν, γιατί ίσως δεν ξέρουν ότι ο Κώστας Κατσαρός έχει βαθειές ανησυχίες και απόψεις - το έχω πει αρκετές φορές σ' αυτή την αίθουσα και έχω μόνιμα και κάποια από τα κείμενα που γράφει κατά καιρούς, αυτά περί  πόλη υπνωτήριο κλπ και είδα την αγαλλίαση όλων των συναδέλφων σ' αυτά που είπε ο Κώστας Κατσαρός,ο οποίος κατέληξε λέγοντας: ''απλά τα πράγματα, αλλά θέλουν ψυχή και όραμα''.
Και τι είδαμε εμείς σαν όραμα; Και τι είδαμε εμείς για τις νέες γενιές, που λέει και ο κ. Κατσίκης, μετ' εμφάσεως κιόλας, ότι αν θέλουμε για τις νέες γενιές πρέπει να τολμήσουμε και να δούμε... Τι να δούμε κ. Κατσίκη, κ. Ευαγγελόπουλε, κ. Σπαθή , κ. Ταμήλο;  Να δούμε τι; Την υποκρισία μας για μια ακόμα φορά, που λέμε ναι στη μείωση των συντελεστών δόμησης, αλλά ας τα κρατήσουμε ως έχει, γιατί μη βάζουμε εδώ τα πράγματα γιατί καίνε, γιατί θα δυσαρεστήσουμε καταστάσεις ή θα θίξουμε συμφέροντα;
Διότι νομίζω ότι όλα όσα λέγονται σ΄ αυτή την αίθουσα τόση ώρα είναι αυτό. Ακούσαμε πολλούς να μιλάνε. Εκτός από τον Στέφανο Παιδή που ήταν σαφής και ήταν υπέρ της άποψης της μείωσης του συντελεστή δόμησης, εκτός από τον κ. Κατσαρό και θεωρώ ότι και ο κ. Δήμαρχος έχει τις ίδιες απόψεις και μάλιστα οφείλω να πω σ' αυτή την αίθουσα δημόσια αυτή τη φορά ότι κάναμε πριν από δύο χρόνια μια συζήτηση σαν διαπαραταξιακή επιτροπή με τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Παιδή, τον κ. Σπαθή και θίξαμε από τότε το θέμα του συντελεστή δόμησης και ήμασταν σύμφωνοι, πλην κάποιων αμφιβολιών που είχε ο κ. Σπαθής τότε, αλλά είπαμε να το φέρουμε και μάλιστα να το φέρουμε ξαφνικά κ.λ.π. Αρα υπάρχει μια ιστορία ολόκληρης συζήτησης. Ο κ. Δήμαρχος έβαλε ακόμα και το θέμα της ανησυχίας του για τη στατικότητα των κτιρίων κ.λ.π., ενόψει σεισμών και όλα αυτά τα θέματα.
Ερχόμαστε σήμερα λοιπόν, μετά από όλα αυτά που συζητήσαμε και όλοι όσοι μιλήσανε, εκτός από τον Στέφανο Παιδή, στην ουσία θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Διότι να μη γελιόμαστε τώρα, αυτά τα περί  επιτροπών και να το ξαναδούμε και να το ξανακοιτάξουμε είναι ένοχες δικαιολογίες. Διότι πιο ένοχη ακόμα δικαιολογία... Τουλάχιστον να έχουν το θάρρος να το πουν, ότι κύριοι δεν θέλουμε.
Ποιος επέτρεψε σε όλους αυτούς που επώνυμα, επίτηδες επώνυμα τους αναφέρω και θα τους αναφέρω μόνιμα, ποιος απαγόρευσε... Δύο χρόνια τώρα το ξέρουν αυτό το θέμα, δεν είναι κρυφό. Όπως δεν είναι κρυφό και για τους συμπολίτες μας. Διότι τότε κατηγορήσαμε κιόλας έμμεσα τον κ. Δήμαρχο γιατί άφησε να διαρρεύσει η εισήγηση περί μείωσης των συντελεστών δόμησης. Η εισήγηση του κ. Κατσαρού γράφτηκε στις εφημερίδες πέρυσι. Αυτή η ίδια. Την γράψαν τα μέσα ενημέρωσης.
Είχαν τη δυνατότητα οι παρατάξεις και πολύ περισσότερο ο κ. Ταμήλος που είναι και αντιδήμαρχος επί των τεχνικών, μας λέει τώρα εδώ να τα δούμε, να τα μελετήσουμε, να δούμε σε ποιο τετράγωνο θα γίνει, γιατί ανάλογα πού έχει ψηφοφόρους ο Ταμήλος ή ο Βαβύλης, εκεί θα το βάλουμε 2,4, εκεί θα το βάλουμε 1,2... Και γιατί δεν τα έκανε δύο χρόνια τώρα; Και γιατί δεν τα έκανε ένα χρόνο που είναι με τον κ. Κατσαρό κάθε μέρα μαζί; Και μας ταλαιπωρείτε σ' ένα Δημοτικό Συμβούλιο... Εκτός αν θέλουμε να δημιουργούμε και να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.
Αλλά τι κάνουμε, για να αναφερθώ και στους τσιγγάνους τώρα, γι' αυτό και πέφτει συνέχεια η αξιοπιστία μας στους δημότες μας. Συζητάγαμε χθες τρεις ώρες για να αναβάλλουμε ένα θέμα που έχει σχέση με το συντελεστή, συζητάμε σήμερα ένα θέμα για να πάμε σε μια επιτροπή για να το αναβάλλουμε και μετά θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι στους πολίτες μας. Τη μόνη αξιοπιστία που έχουμε είναι όταν μας πιέζουν οι συμπολίτες μας, τίνος οικόπεδο δεν θα χωρίσουμε στη μέση, για να μετρήσουμε ότι ο καθένας έχει από έναν δεξιό ή έναν αριστερό ή έναν πασόκο ψήφο να τον πάρουμε.
Λοιπόν, αυτό είναι το γενικότερο θέμα το οποίο θίγω. Λυπάμαι πάρα πολύ που για μια ακόμα φορά το Σώμα δεν στέκεται αντάξιο των περιστάσεων και των αναγκών της πόλης. Διότι αυτά που ανέφερε τα νούμερα...
ΤΑΜΗΛΟΣ: (δεν ακούγεται ευκρινώς)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, κ. Ταμήλο, παρακαλώ.
(διαλογικές συζητήσεις)
ΒΑΒΥΛΗΣ:  Οσον αφορά τα νούμερα τα οποία ανέφερε ο κ. Ευαγγελόπουλος, ο οποίος αφού  πρώτα είπε ότι είναι υπέρ της μείωσης μετά μας απέδειξε γιατί δεν πρέπει να τον μειώσουμε το συντελεστή, γιατί για ένα πράγμα που θα επηρρεαστεί μετά από 60 χρόνια, κατά τους υπολογισμούς του κ. Ευαγγελόπουλου, τι συζητάμε;
Οσον αφορά λοιπόν για τους υπολογισμούς, και επειδή ''τον λύκο βλέπουμε, τον ντορό μη γυρεύουμε'', υπάρχει μια κρίσιμη ισορροπία εδώ. Ότι η πόλη στο κέντρο , στο 2,4, δεν έχει τον κοινωνικό εξοπλισμό να δεχθεί ούτε έναν περίσσιο συμπολίτη μας. Και επειδή τώρα να μην πάμε με τα νούμερα αυτά, που κατά την άποψή μου κακώς αναφέρει και το ΤΕΕ, και αυτή η αριθμολατρεία. Εδώ είναι συγκεκριμένο. Μένω στο 2,4 μένει ο Παιδής στο 2,4. Απέναντι κάναμε εκείνο το έγκλημα, που το έκανε  αυτή η αίθουσα εδώ, να αποχαρακτηρίσουμε το οικόπεδο του Λυγάτσικα, που χτίζονται οι τρεις τεράστιες αυτές ανιστόρητες, που θα μείνουν στην ιστορία αυτής της πόλης, πολυκατοικίες, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η μία κατοικήθηκε και δεν υπάρχει πάρκινγκ στη γύρω περιοχή. Γέμισαν τα σχολεία, το 5ο και το 33ο - ποιο είναι εκεί - γεμίζει και το 1ο.
Εγώ μένω κοντά στο παλιό Θηλέων. Δύο οικοδομές έκανε από πίσω σε έναν ακάλυπτο χώρο ο Λαμπαδάρης, εγώ στη μονοκατοικία που μένω έχω 40 μέτρα φάτσα και δεν βρίσκω να παρκάρω. Κάθε καινούργια πολυκατοικία που γίνεται ... Δεν φτάνουν - αφού το ξέρετε. Ότι οι κοινωνικές υποδομές τις οποίες φροντίσαμε εδώ υποκριτικά να καταργούμε και σας υπενθυμίζω ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο κατήργησε το οικόπεδο της Κανάρη, όπως το προηγούμενο κατήργησε το οικόπεδο του Λυγάτσικα από κοινόχρηστο χώρο, δεν έχουμε τις κοινωνικές υποδομές. Αρα δεν μπορείς να μιλάς ότι δεν θα επηρεαστεί η πόλη, όταν κάθε καινούργιο μεγαθήριο που γίνεται και ξέρετε πάρα πολύ καλά, κ. Ευαγγελόπουλε, ότι γίνονται και μεγαθήρια στο 2,4, όπου ξαφνικά τελειώνει μια οικοδομή και το επόμενο πρωί που μετακομίζουν έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της γειτονιάς ακόμα χειρότερα.
Λοιπόν, όταν δεν έχεις κοινωνικές υποδομές, το να έρχομαι και να λέω ευχολόγια ότι θα συναινέσω τους ακάλυπτους χώρους και θα βάλω τον σκουπιδιάρη εγώ να καθαρίσει και να φτιάχνω και να ..., αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν στέκουν. Με οριακές, όχι με οριακές, με υπερκορεσμένες τις κοινωνικές υποδομές οφείλουμε και απαιτείται άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης σήμερα, και με αναστολή των αδειών.
Εγώ νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά, όσο απλά τα λέει ο κ. Κατσαρός. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές. Αυτά θα πω, δεν θα πω παραπάνω για τον συντελεστή δόμησης. Νομίζω ότι είναι καλυμμένο το θέμα. Και θα ζήταγα από τον κ. πρόεδρο να βάλει σε ψηφοφορία ποιοι είναι υπέρ, ποιοι είναι κατά,  να μην παίζουμε και μεταξύ μας, και από εκεί και πέρα ο καθένας μας θα έχει τις ευθύνες του απέναντι σ' αυτή την πόλη.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, που θίχτηκαν, που είναι στις προτάσεις, εγώ μια διαφωνία έχω ουσιαστική -και δεν θα ήθελα να συζητηθεί σήμερα - όσον αφορά τις λειτουργίες της πόλης. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα εάν αναμειγνύουμε ή όχι χρήσεις της πόλης, όσον αφορά τη μορφή της πόλης και όσον αφορά την προοπτική αυτής της πόλης, στα πλαίσια και του οράματος - όποιο όραμα μπορεί να έχει ο καθένας γι' αυτή την πόλη. Νομίζω ότι είναι σοβαρό θέμα, το οποίο θέλει μια περισσότερη κουβέντα, γιατί είναι και αρκετά φιλοσοφικό και πολεοδομικό.
Είναι ένα θέμα που αν θέλατε σαν Δήμος θα μπορούσατε να διοργανώσετε και μια ειδική ημερίδα, γιατί πάνω σ' αυτό το θέμα που ανέφερε και ο κ. Ταμήλος, του Λεκουρμπιζέ, έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές αναλύσεις και προσεγγίσεις, για μεικτές ή όχι χρήσεις κ.λ.π. Και επειδή είμαστε σε μια λειτουργία όπως την έχουμε μέχρι σήμερα, νομίζω ότι είναι δύσκολο να την αλλάξουμε σήμερα.
Λοιπόν, κατά τα άλλα, σε γενικές γραμμές συμφωνώ και υπάρχουν και πράγματα τα οποία θα έπρεπε ήδη να τα έχουμε κάνει. Και όσον αφορά για τους ακαλύπτους χώρους, που είναι ευχή ολωνών, που βέβαια ο κ. Ευαγγελόπουλος θεωρεί ότι θα λύσει το πρόβλημα, θα φτιάξουμε κοινόχρηστους χώρους ενώνοντας, άρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερους κατοίκους, άρα να αφήσουμε τον συντελεστή δόμησης όσο έχει.
Κι ένα τελευταίο : Θεωρώ επίσης ότι δεν είναι σωστό, για να μην το χαρακτηρίσω ότι είναι και λαϊκίστικο, να ερχόμαστε σήμερα, που μιλάμε για μείωση των συντελεστών δόμησης, που ο νομοθέτης ορίζει ότι μόνο μείωση μπορούμε να συζητάμε, και ξαφνικά να λέμε όλοι μας να αυξηθεί στην Αγία Μονή, παρόλες τις εξηγήσεις που έδωσε και ο κ. Παιδής και ο κ. Δήμαρχος, να αυξηθεί στην Αγία Μονή από μηδέν κόμμα τόσο στο ένα και να αυξηθεί από τον συντελεστή 0,6 στο 0,8 όταν είναι προβλήματα λυμένα και όταν κανένας δεν διαμαρτύρεται στον συντελεστή 0,6 και στον 0,8. Γιατί αυτή η πόλη έτσι πρέπει να πάει.
Λοιπόν, αυτές είναι οι ευθύνες μας και, κ. πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει ξέχωρα  να βάλετε ποιοι είναι υπέρ της πρότασης της υπηρεσίας όσον αφορά τον συντελεστή δόμησης και να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δήμαρχος έχει το λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριες πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, θα είμαι σύντομος, πίστεψα ότι στην αποψινή συζήτηση την οποία θα κάναμε θα υπήρχαν μεν διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι να αποκλίνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Πρέπει εκ προοιμίου να συγχαρώ τον κ. Κατσαρό, γιατί ως υπεύθυνος διευθυντής  των τεχνικών υπηρεσιών έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση και μελέτη, για μια ανθρωπινότερη πόλη για τα επόμενα χρόνια.
Με τον κ. Κατσαρό σχεδόν είμαστε μαζί εδώ από την εποχή που προσελήφθη στο Δήμο σχεδόν. Τότε άρχισα κι εγώ ως Δήμαρχος την καριέρα και τα συζητούσαμε από τότε. Και είχαμε από τότε ανησυχίες και το πρώτο Συμβούλιο μετά από την μεταπολίτευση ασχολήθηκε πάρα πολύ σοβαρά με το θέμα διαμόρφωσης μιας πόλης που θα αντέχει στις δραστηριότητες μιας 50ετίας ή περισσότερο. Και ακόμη, είχε βάλει τότε σοβαρούς στόχους. Όταν ακόμη ήταν ανυποψίαστες όλες οι άλλες πόλεις για μείωση ορόφων, εμείς φτάσαμε στο σημείο τότε πραγματικά να πούμε -ήταν άγνωστος βέβαια έμμεσα πρέκυπτε ο συντελεστής δόμησης- αλλά τότε είχαμε φτάσει στο σημείο και είπαμε κόψιμο ορόφων. Πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε σίγουρα μια κατάσταση σε μια πόλη, την οποία την θέλαμε να είναι όμορφη.
Ηρθε ο συντελεστής δόμησης 2,4, ο οποίος είναι ο ανώτερος κατά το Διάταγμα, αλλά θεωρούμε από την λειτουργία της πόλης από το 1978 και μέχρι σήμερα, θεωρούμε ότι αυτός ο συντελεστής ότι είναι μεγάλος. Και τα έχουμε συζητήσει με τον κ. Κατσαρό κατά κόρον και γι΄αυτό είπα από την αρχή ότι απόλυτα οι εισηγήσεις του κ. Κατσαρού με εκφράζουν. Δεν ήρθαν από μόνες τους.  Εχουν ζυμωθεί και τις έχουμε συζητήσει πάρα πολύ.
Εγώ πρέπει να πω ότι ή παίρνουμε μια γενναία απόφαση και παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι σ' αυτή την πόλη και απέναντι των γενεών που έρχονται ή από εκεί και πέρα βρίσκουμε χίλιους δυο τρόπους δικολαβίστικους για να αποφύγουμε μια ειλικρινή τοποθέτηση και μια απόφαση η οποία θα αντέχει στο χρόνο.
Πιστεύω ότι όσες αναλύσεις και να γίνουν με νούμερα τεκμηριωμένα, όπως τα είπε ο κ. Ευαγγελόπουλος και ο συνάδελφος κ. Βαβύλης και ο κ. Ταμήλος, δεν θα πείσουμε ποτέ κανέναν ότι έχουμε δίκιο, όταν αυτός έχει έννομο συμφέρον ή έχει δικό του συμφέρον προσωπικό. Το ζούμε κάθε μέρα εδώ τόσα χρόνια. Εδώ γίνονται ομηρικοί καυγάδες για ένα σύνορο 20 εκατοστών. Το ακούσαμε και χθές το βράδυ εδώ τι έγινε για έναν δρομίσκο, αν θα πάρουμε 1,40, αν θα πάρουμε 60 πόντους από έναν δρόμο, που σαφώς ωφελεί δύο ανθρώπους και δεν τα βρίσκουν. Και έχετε τη γνώμη ότι θα πείσουμε με τις όποιες αναλύσεις, τις μεγαλεπήβολες, που μπορεί να γίνουν, ότι εμείς έχουμε δίκιο και κατά συνέπεια εδώ μεν θα πρέπει το 2,4 να γίνει 2,2, να γίνει 1,8 και κάπου αλλού σημειακά θα πρέπει εκεί να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης γιατί υπάρχει θέμα κοινωνικό;
Εγώ πιστεύω ότι αυτός ο ΓΟΚ ο τελευταίος έχει μια δική του φιλοσοφία, σίγουρα καλύτερη από τους προηγούμενους ΓΟΚ και έλαβε πρόνοια και για τα πολύ μικρά οικόπεδα. Είναι το γνωστό άρθρο του Τρίτση, είναι καταχρηστική άσκηση δικαιώματος γι' αυτά τα μικρά οικόπεδα, το άρθρο 25 του Ν. 1337. Εχει προβλέψει ακόμη και κοινωνικές παρεμβάσεις στις πολυμελείς οικογένειες, που στην περιοχή του 0,6 συντελεστή δόμησης φθάνουμε στο 2,4. Αν η οικογένεια αυτή είναι πολυμελής, ξέρετε ότι δικαιούται 30 τετραγωνικά το κάθε άτομο και συνεπώς είναι δυνατόν να φτάσουμε μέχρι και το μέγιστο, στο 2,4 και έχουμε φτάσει μέχρι εκεί. Και καλά κάναμε και φτάσαμε.
Αλλά από εκεί και πέρα το να λέμε ότι θα πρέπει να γίνουν ειδικώτερες μελέτες, νομίζω ότι όσο και να το πιστεύουμε αυτό, όσο και να είναι αλήθεια αυτό, δεν ορθοτομούμε και δεν λέμε και την αλήθεια καθ' όσον αφορά τη βούλησή μας στη μείωση ή την ανακατανομή του συντελεστού δόμησης.
Εγώ δεν λέω ότι αυτός ο διαχωρισμός ο οποίος είναι τώρα στην πόλη κατά ζώνες, 2,4 - 1,2 - 1,8, ότι είναι δίκαιος. Είναι άδικος. Το καταλαβαίνω και το βλέπω και ως μηχανικός. Αλλά δεν είναι δυνατόν όμως με μια τέτοια προοπτική ή με μια τέτοια μέθοδο να άρουμε τις αδικίες εκεί που υπάρχουν σέρνοντας το πρόβλημα και το θέμα αυτό για πολλά χρόνια.
Εγώ θα σας παρακαλέσω να ανεβείτε λιγάκι στο κάστρο επάνω της πόλης και να κοιτάξετε την πόλη αυτήν από πάνω, να δείτε πόσο αποδεκτή και πόσο ανθρώπινη είναι κοιτώντας προς την περιοχή, την αυθαίρετη περιοχή, την περιοχή του Κλωτσοτήρα, που εκεί έχουν κτισθεί με άναρχο τρόπο. Παρά ταύτα επειδή υπάρχει χαμηλός ο συντελεστής δόμησης και επειδή από κακές ίσως κατασκευές των ταρατσών υποχρεώθηκαν να κάνουν τις στέγες τους, να δείτε πόσο ανθρώπινη είναι εκείνη η πόλη. Και πόσο απαίσια, που εγγίζει το πρότυπο των Αθηνών, είναι η πόλη η δική μας προς το κέντρο.
Νομίζω ότι απόψε στη δέσμη των προτάσεων που έκανε ο κ. Κατσαρός μπορεί  να έχει ο καθένας την λιγότερη ή περισσότερη πίστη στο δίκαιο των προτάσεων, να πιστεύει περισσότερο ή λιγότερο αυτές τις προτάσεις. Είναι παρεπόμενες προτάσεις, αλλά το κύριο θέμα απόψε είναι πραγματικά ο συντελεστής δόμησης: η μείωση ή η ανακατανομή.
Η ανακατανομή μπορεί να γίνει σε χρόνο ευθετότερο. Αλλά η μείωση θα πρέπει να γίνει απόψε. Αυτό το περίσσευμα για να έχουμε μια ανθρωποχωρητικότητα συγκεκριμένη όπως την προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Τρικάλων, αυτή μπορεί να μείνει η ανθρωποχωρητικότητα  όπως την προβλέπει. Αλλά μην περιμένουμε το χρόνο να πούμε ότι θα μειώσουμε τόσα στρέμματα από το κέντρο της πόλης με 2,4 και πρέπει να το δώσουμε κάπου αλλού, γιατί παρεμβαίνουν άλλοι παράγοντες. Και σας είπα κατά κανόνα στις γειτονιές εμφανίζονται πολυμελείς οικογένειες, οι οποίες δημιουργούν επιπλέον τετραγωνικά με τον νόμο αυτόν για οικογενειακή στέγη και άρα υπεισέρχονται άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες, οι οποίοι δημιουργούν άλλη μια δυναμική προς την περιφέρεια και κατά συνέπεια δεν μπορούμε από την αρχή να πούμε ότι μειώνουμε τον συντελεστή από εδώ 2,4 και πρέπει να τον πάμε εκεί, γιατί εκεί θα τραβήξουμε περισσότερο κόσμο.
Παρ' όλο ότι υψηλού επιπέδου πραγματικά απόψε οι τοποθετήσεις των συναδέλφων και αντέχουν στην οποιαδήποτε κριτική, ο καθένας το βλέπει από τη σκοπιά του και δεν έχουν ψόγο. Εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να κατηγορήσω καμία μα καμία απολύτως απ' αυτές τις τοποθετήσεις . Και οικονομική συνέπεια έχουν και κοινωνική συνέπεια έχουν. Πολλαπλές μπορεί να είναι οι απόψεις, υψηλού επιπέδου, αντέχουν, αλλά όλα αυτά νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο περιθώριο, να μπουν στο περιθώριο απόψε και να πάρουμε μια γενναία απόφαση. Η απόφαση θα πρέπει να είναι μείωση του συντελεστή δόμησης.
Και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Στο παρελθόν πραγματικά έγιναν αυτού του είδους οι καταστρατηγήσεις. Και φάκελοι με εφημερίδες μέσα. Και τη νύχτα γινόταν στατικά και αυτά τα στατικά μπήκαν σε 2-3 φακέλους. Αλλά έχουμε το προηγούμενο εδώ, τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο, το καλό παράδειγμα, ότι όταν έκανε μια μελέτη για το εμπορικό κέντρο της πόλης των Τρικάλων και έφτιαξε δελτίο ή ταυτότητα για το κάθε κτίριο ήταν γνωστό στα Τρίκαλα ότι επί μήνες, επί χρόνια, γινόταν μια μελέτη, η μελέτη αυτή που κάναμε με τον Γραμματόπουλο. Ε, όσοι έσπευσαν, έσπευσαν. Αλλά νομίζω ότι κρατήσαμε ένα πολύ μεγάλο τμήμα αυτού του χώρου, διότι πειθάρχησαν σ' αυτό που έβαλε η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ας μην έγινε νόμος ακόμη, ας μην ψηφίστηκε ακόμη. Οσοι θέλουν να κτίσουν τώρα έχουν το ελεύθερο. Γιατί μπορεί να προβληθεί από πλευράς κάποιου συναδέλφου το επιχείρημα - γιατί το είπατε κι εσείς κ. Βαβύλη να αναστείλουμε τις οικοδομικές εργασίες. Αυτό έχει μια οικονομική συνέπεια και θα έλεγα ότι είναι ακραία λύση και επαχθής όρος που δεν θα μπορούσε και δεν θα έστεκε σ' αυτήν την συγκυρία την οικονομική να το ρισκάρει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Υπάρχει όμως η εναλλακτική λύση και η ασφαλιστική δικλείδα, το προηγούμενο που έχουμε για το εμπορικό τμήμα, ότι και σήμερα παρ' όλο ότι δεν έχουμε συγκεκριμένο ΦΕΚ πώς ακριβώς θα δομηθεί αυτό το κομμάτι της πόλης με τις προδιαγραφές που βάλατε εσείς εδώ, ωστόσο όμως όσοι θέλουν να κτίσουν έρχονται και πειθαρχούν ας μην έγινε ακόμη τελικός νόμος με τις προδιαγραφές που βάλατε. Κατά συνέπεια ο καθένας έχει το ελεύθερος να ' ρθει να κτίσει το οικόπεδό του βάσει αυτών των προδιαγραφών, οι οποίες περάσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει ακόμη και με τον συντελεστή δόμησης. Είναι αναγκαίο να γίνει, διότι το κέντρο της πόλης, καλώς ή κακώς, δεν έχει τις κοινωνικές υποδομές εκείνες που επιτρέπουν υψηλότερο συντελεστή δόμησης ή αυτόν τον συντελεστή δόμησης που είναι το 2,4. Ο,τι  και να κάνουμε από εδώ και πέρα  θα είναι ευμενέστερο. Γιατί αυτές οι κοινωνικές υποδομές οι οποίες υπάρχουν είναι γνωστές. Εάν δεν είχαμε το ποτάμι, 80 στρέμματα, που τα μνημονεύει μέσα και ο Διαμαντόπουλος, είναι ο μόνος κοινωνικός πράσινος ιστός ο οποίος υπάρχει μέσα στο κεντρικό κομμάτι της πόλης και αντιστοιχεί εκεί ένα τμήμα κάπου 80 στρεμμάτων. Αν κοιτάξτε τον πίνακα του Διαμαντόπουλου μέσα δεν μνημονεύει απολύτως καμία άλλη κοινωνική υποδομή.
Τι λοιπόν θα προκύψει δυσμενέστερο από την πιθανή πρόταση την οποία θα κάνετε για μείωση του συντελεστή δόμησης; Τα πάντα θα είναι ευμενέστερα. Όλα θα είναι ευμενέστερα. Λοιπόν, τολμήστε και πάρτε μια απόφαση να μειώσετε τον συντελεστή δόμησης. Και από εκεί και πέρα, σε ένα άλλο Δημοτικό Συμβούλιο, να φέρετε την ανακατανομή. Αυτό που μειώνεται από εδώ να το πάτε κάπου αλλού. Αλλά πρέπει όμως να είναι ξεκαθαρισμένη η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδίως στο κυρίαρχο θέμα που είναι το αποψινό, η μείωση του συντελεστή δόμησης.
Τώρα για τα άλλα θέματα : Πραγματικά αξιόλογες οι προτάσεις. Χρειάζονται μια επεξεργασία. Και βέβαια δεν νομίζω ότι κανένας έχει την ρομαντική ιδέα ότι είναι δυνατόν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο ισχύει στην Ελλάδα ότι μπορεί να ενοποιήσουμε τους ακάλυπτους χώρους. Ο,τι κίνητρο και να δώσετε, συνάδελφε κ. Ευαγγελόπουλε, δεν θα το πετύχετε. Εγιναν απόπειρες παλιότερα για να ενοποιήσουμε σε συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στα Τρίκαλα, αλλά αποτύχαμε διότι ένας είπε : ''εγώ το βρήκα από τον πατέρα μου, εγώ θέλω να το έχω φραγμένο''.
Αυτές ήταν απόψεις που βγήκαν από το μυαλό του μακαρίτη Αντώνη Τρίτση, ο οποίος ξέρετε ήταν ωραίος τύπος, είχε και τον ρομαντισμό μέσα του, τα έβαλε μέσα σε ορισμένες διατάξεις, αλλά αυτά δεν είναι δυνατόν εδώ να γίνουν στα Τρίκαλα ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση κι εμείς ότι ενοποιώντας τους ακάλυπτους χώρους είναι δυνατόν έμμεσα να έχουμε και πτώση του συντελεστή δόμησης. Ξεκάθαρα αυτή θα πρέπει να είναι η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Και δεν θα μετανιώσει. Αυτή η απόφαση, αυτή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι ιστορική. Δεν θα μετανιώσει κανένας από σας αν πάρετε μια τέτοια απόφαση. Και θα μνημονεύουν οι επόμενες γενιές, γιατί θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πόλη ανθρωπινότερη. Ετσι νομίζω. Γιατί από εκεί και πέρα χίλια δυο μπορεί κανένας να πει, αλλά στο ''ψητό'' : μπορούμε απόψε να πούμε ότι μειώνουμε τον συντελεστή; Μειώνουμε τον συντελεστή στο κέντρο. Το 2,4 μειώνουμε στο 1,8.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ζολώτας επί ερωτήσεις.
ΖΟΛΩΤΑΣ: Κύριε πρόεδρε, μια ερώτηση θέλω να κάνω. Επειδή το αποψινό θέμα ανηγγέλθη δια του τύπου, πολλοί συμπολίτες ανησύχησαν. Και ήρθαν και με ρώτησαν. Και τους λέω ότι άμα πάρουμε απόφαση απόψε για μείωση, η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ ύστερα από ένα χρόνο ενάμιση, να πάει στην Αθήνα, να εγκριθεί, να δημοσιευθεί κ.λ.π. Ετσι το κατάλαβα
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτή η περίπτωση είναι υπαρκτή.
ΖΟΛΩΤΑΣ: Τώρα με αυτό που λέει ο κ. Δήμαρχος να αποφασίσουμε και αυτό που είπε ο κ. Ευαγγελόπουλος ότι μόλις φύγει η απόφαση από μας θα πάει στη Νομαρχία και έχει  ισχύ μετά από δέκα μέρες ή ένα μήνα, εγώ προσωπικά και θα τοποθετηθώ γι' αυτό είμαι προβληματισμένος τι να ψηφίσω. Γιατί: Γιατί θα' ρθούν στο μαγαζί και θα φωνάζουν. Θα πουν, μας κορόιδεψες; Μιλάω σοβαρά, κ. συνάδελφε. Είναι ένας σοβαρός προβληματισμός.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να διευκρινίσω σ' αυτό που είπε ο συνάδελφος κ. Ζολώτας, ότι είναι διάχυτη αυτή η γνώμη και θα γίνει προσπάθεια πραγματικά καταστρατήγησης του μεσοδιαστήματος, από τώρα που θα ληφθεί απόφαση, εφόσον ληφθεί απόφαση, η γνωμοδότησή σας, μέχρι τότε που θα δει το φως της δημοσιότητος σε κάποιο ΦΕΚ.
ΖΟΛΩΤΑΣ: Δηλαδή αναφερόμαστε σε κάποιο χρονικό διάστημα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν σε μεγάλο βαθμό καταστρατηγήσεις, γιατί αν έγιναν στο παρελθόν έγιναν διότι το πολεοδομικό υπήρχε κάπου αλλού και εκεί εδέχετο μέχρι και εφημερίδες μέσα. Δεν κατηγορώ κανέναν λέω την πραγματικότητα. Όταν όμως το πολεοδομικό το έχουμε εδώ και το πολεοδομικό το δικό μας θα είναι άτεγκο καθόσον αφορά την υποβολή μιας πλήρους μελέτης, ε, κάποιος είπε, ο κ. Παιδής είπε, ας κτίσουν και ένα και δύο και τρία παραπάνω. Λοιπόν, τι έγινε από εκεί και πέρα; Προλαβαίνουμε σημαντικές θετικές εξελίξεις προς την πόλη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εχετε το λόγο κ. Ζολώτα για τοποθέτηση.
ΖΟΛΩΤΑΣ: Συζητάμε απόψε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο πάμε να προλάβουμε αυτό που δεν προλαβαίνεται, αυτό το οποίο δεν μπορούμε να το προκάνουμε. Ηδη η πόλις είναι σε κακά χάλια από ανοικοδόμηση. Είναι ορισμένες συνοικίες που καλύπτουν βέβαια, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, Κλωτσοτήρα, Μπάρα και ορισμένες άλλες περιοχές. Τα άλλα έχουν γίνει κομφούζιο όντως.
Όμως δημιουργούμε με την σημερινή μας απόφαση προνομιούχους και μη. Ακουσα σχόλια, είναι εργολάβοι εδώ πέρα. Μου λένε : Οι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μηχανικοί έβγαλαν τις άδειές τους, τα τακτοποίησαν, τώρα κάνουν μείωση συντελεστού. Μας λένε τέτοια πράγματα. Κι εσείς πάτε να τα ψηφίσετε. Λοιπόν, δημιουργούμε προνομιούχους και μη. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπραγματεύονται αυτή την ώρα τα οικόπεδά τους, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σκέπτονται να το κάνουν. Γι' αυτό προτείνω να δώσουμε μια προθεσμία, έστω και με την σημερινή μας συνεδρίαση που κάνουμε, να αναγγείλουμε στους δημότες ότι έχουμε δώσει αυτή την προθεσμία. Είναι ένας μήνας; Όπως είπε ο κ. Σπαθής, στο επόμενο Συμβούλιο; Ή σε 40 μέρες ή σε δύο μήνες; Του λοιπού αποφασίζουμε και μειώνουμε τον συντελεστή. Εάν απόψε πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση πιστεύω ότι όλοι μας θα κριθούμε πολύ αυστηρά από τους δημότες, γιατί τους αιφνιδιάζουμε.
Εγώ δεν έχω κανέναν άλλο λόγο να προσθέσω. Όμως δεν θα ήθελα να είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι απόψε χαλάμε τα όνειρα ορισμένων ανθρώπων που από αυτή την αντιπαροχή βλέπουν να αποκαταστήσουν την οικογένειά τους.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μια διευκρίνιση μόνο, ότι δεν αιφνιδιάζουμε τον κόσμο. Αυτό σέρνεται εδώ και δύο χρόνια.
ΖΟΛΩΤΑΣ: Σύμφωνοι. Αλλά το σέρνουμε πάντα και πάντα το σέρνουμε και όλο γίνονται. Εάν νομίζω είμαστε σωστοί πρέπει αυτό το πράγμα να το κάνουμε, να δώσουμε μια προθεσμία σ' αυτούς που διαπραγματεύονται, σ' αυτούς που ήδη έχουν ξεκινήσει, μη τυχόν αύριο δημιουργήσουμε... Τότε δημιουργούμε κοινωνικό θέμα και κοινωνικό πρόβλημα. Αν θέλετε... Εγώ προσωπικά θα δω τι θα ψηφίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ο κ. Δερπανόπουλος έχει το λόγο.
ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα το σύνολο των τεχνικών μας εδώ μέσα να τοποθετείται και βεβαίως και την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου, που κι αυτός είναι με τη σειρά του τεχνικός και δεν κρύβω να πω ότι ήταν μια από τις καλύτερες και ουσιαστικότερες συζητήσεις που έχω ζήσει όλα αυτά τα 15 χρόνια σ' αυτή την αίθουσα.
Επειδή όμως το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πάρα πολύ εξειδικευμένο, έτσι όπως από ορισμένους εξ ημών αναλύθηκε και επειδή από την άλλη μεριά δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το αναβάλλουμε και να το  αναβάλλουμε συνεχώς, εκείνο που εγώ θα ήθελα από τη δικιά μου πλευρά, προκειμένου να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου περισσότερο ορισμένα πράγματα, θα ήταν μια 24ωρη αναβολή. Να ακούσω τα πρακτικά, τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων, να τα βάλω σε μια τάξη στο μυαλό μου και εντός 24 ωρών ή 48 ωρών, όσο νομίζετε εσείς, να ' ρθούμε εδώ με ένα θέμα :  να ψηφίσουμε ναι ή όχι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ζήτησες 24ωρη...
ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε 48ώρη, θέλετε την Παρασκευή το βράδυ εν πάση περιπτώσει ορισμένων ωρών αναβολή, εγώ τουλάχιστον να τα βάλω στο μυαλό μου, να ακούσω από την κασέτα τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, να ξεκαθαρίσω τη φιλολογία από το ''Ζουμί'', να πω ότι παίρνω με λόγου γνώση μια απόφαση και ψηφίζω στο μεράδι μου ναι ή όχι. Να ' ρθούμε εδώ, χωρίς κουβέντα, και να μπούμε  στην ψηφοφορία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Μάχη, τι εκδηλώσεις υπάρχουν αύριο στον Πολιτιστικό;
(διαλογικές συζητήσεις)
ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να συμπληρώσω, προς την κυρία Βασιλειάδου, το εξής: Το θέμα της αύξησης ή της μείωσης ή της οποιασδήποτε παρέμβασης στον συντελεστή δόμησης είναι ένα τεράστιο θέμα. Εγώ ειλικρινά αισθάνομαι κενό. Εάν εσείς με πιέσετε να αποφασίσω σήμερα, δεν είμαι σε θέση. Ευθέως το καταθέτω. Ζητάω 24ώρη θέλετε 48ώρη; δεν αλλάζει τίποτα στην πόλη σε 48 ώρες αναβολή, να το ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου. Αυτό που λέει ο απλός λαός, '' να λαγαρίσουν όλα αυτά τα πράγματα στο μυαλό μου''. Διότι θα κληθώ είτε να απολογηθώ είτε να απολογηθώ στον εαυτό μου, για το ναι ή όχι που θα πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ο κ. Μίγκας.
ΜΙΓΚΑΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος. Θεωρώ εκ του περισσού την οποιαδήποτε τοποθέτησή μου, διότι οι προλαλήσαντες, ειδήμονες όντες, ανέλυσαν το όλο θέμα. Και αν κατάλαβα καλά οι πάντες τοποθετήθηκαν θετικά για το συγκεκριμένο θέμα του συντελεστή δομήσεως, δηλαδή για τη μείωση.
Βέβαια, μπαίνει ένα θέμα από τον κ. Δερπανόπουλο για μια πρόσκαιρη αναβολή ενός 24ώρου ή δύο 24ώρων. Κι εγώ ήμουν της άποψης ότι έπρεπε απόψε να πάρουμε θέση, διότι είναι ένα θέμα το οποίο εξαγγέλθηκε από πέρυσι, αν θυμάμαι καλά, και νομίζω ότι οι πολίτες είχαν την ενημέρωση.
Θα πω τούτο και θα κλείσω, ότι είναι μεγάλη η ευθύνη μας παίρνοντας...
(αλλαγή πλευράς μαγνητοταινίας)
ΜΙΓΚΑΣ: ... τα εγκλήματα που κάναν σε βάρος αυτής της πόλης. Νομίζω ότι είμαι σαφής, σαφέστατος και θα πρέπει οι παλαιότεροι να ευχαριστούν που ήρθαν οι νεότεροι για να δουν αυτή την πόλη πιο ανθρώπινη και να μη σημειωθούν στο μέλλον εγκλήματα, όπως είχαμε μια Ασκληπιού με πρασιά, όταν κυκλοφορούσαν τα κάρα, και επιτρέψαμε μια Ασκληπιού να γίνει όπως έγινε όταν είναι φορτισμένη με κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Κύριε πρόεδρε, ήθελα απόψε να πάρουμε απόφαση, αλλά σέβομαι όμως την άποψη του συναδέλφου. Και θα κλείσω με κάτι που είπε ο κ. Δήμαρχος, ότι βλέποντας ένα μέρος της πόλης, την αυθαίρετη πόλη, που είχε χαρακτηριστεί, από το Φρούριο, πραγματικά βλέπαμε μια εικόνα πρασίνου, αλλά θα ήθελα να το πω ότι από την πόλη βλέποντας το Φρούριο τι εικόνα σχηματίζουμε σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Λέγκας.
ΛΕΓΚΑΣ: Επειδή από τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων έγινε μια παρερμηνεία θεωρώ σε σχέση με τις απόψεις που εξέφρασε το ΤΕΕ και ακόμα και με την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου θέλουμε να δηλώσουμε ότι η άποψή μας, η τελευταία μάλλον παράγραφος που διατυπώθηκε, είναι η άποψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παρόλους τους ενδοιασμούς που αναφέραμε, ήτοι : θα πρέπει να μειωθεί σήμερα ο συντελεστής δόμησης και μάλιστα με αναστολή αδειών. Δηλαδή κάτι αντίστοιχο που ειπώθηκε από τον Θανάση Βαβύλη και από το συνάδελφο κ. Παιδή.
Αυτή ήταν η κατακλείδα των όσων είπαμε προηγουμένως. Και εκφράσαμε την αγωνία μας ότι η συνεχιζόμενη φημολογία, για το μειώνεται, δεν μειώνεται και πόσο μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, θα είναι χειρότερο κακό. Η αγωνία μας είναι διάχυτη μη τυχόν και συνεχιστεί αυτό το θέμα, γιατί ακούσαμε προτάσεις για ένα χρόνο, για μισό χρόνο κ.λ.π.
Και θέλω συμπληρωματικά να υποβάλω και μια ερώτηση δεν βλέπω εδώ τον κ. Κατσαρό πόσο προβλέπει να είναι η διαδικασία μέχρι να τελεσιδικήσει η έκδοση απόφασης, δηλαδή η υπογραφή από το Νομάρχη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τον συντελεστή δόμησης τον κράτησε επίζηλα ο υπουργός. Δεν νομίζω ότι έκανε εκχώρηση αρμοδιότητας στους Νομάρχες. Οι Νομάρχες έχουν αρμοδιότητα για μικρούς οικισμούς, αλλά για πόλεις νομίζω ότι αυτό ειδικότερα το θέμα το κράτησε ο υπουργός. Αν ο κ. Παιδής έχει κάτι νεώτερο... Εγώ αυτά ξέρω μέχρι απόψε.
ΠΑΙΔΗΣ: Κι εγώ το μόνο που έχω ενδοιασμό είναι, κ. Δήμαρχε, επειδή ο Δήμος Τρικκαίων είναι μέσα στους πέντε Δήμους της Ελλάδας που μπορεί να υπογράφει ρυμοτομήσεις, να παίρνει αποφάσεις για ρυμοτομήσεις, πέντε Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, που μπορεί να παίρνουν αποφάσεις για πολεοδομήσεις και τέτοια ζητήματα, μη τυχόν έχει κι αυτή τη δυνατότητα μετά από υπογραφή του Νομάρχη. Πρέπει να το δούμε λίγο. Είμαστε μέσα στους πέντε Δήμους που έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Δεν ξέρω όμως σίγουρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μούρκας.
ΜΟΥΡΚΑΣ: Κύριοι συνάδελφοι, άκουσα κι εγώ ορισμένα πράγματα, αλλά δεν αναφέρθηκε εδώ καθόλου το τραγικό σήμερα ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων. Μιλάμε για μείωση συντελεστή δόμησης σε έναν τομέα ήδη κορεσμένο, που για μένα είναι δώρο άδωρο. Ετσι νομίζω. Θα έλεγα ότι γενναία απόφαση θα είναι να πούμε μείωση συντελεστή δόμησης και στο 1,2. Γιατί όχι; Ετσι θα συμφωνούσα κι εγώ. Θα έλεγα γενναία απόφαση είναι το 70% κάλυψη να γίνει 50% κάλυψη. Εκεί έχει καταστραφεί η πόλη κ. Κατσαρέ. Γι' αυτό σας έλεγα προηγουμένως και στην ερώτηση που σας έκανα. Μείωση συντελεστή δόμησης μιλάτε για όλους τους τομείς ή μόνο για το 2,4;
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Για το 2,4.
ΜΟΥΡΚΑΣ: Προσωπική μου άποψη είναι, επειδή ασχολούμαι με μελέτες τόσα χρόνια, ο νέος ΓΟΚ μας έλυσε τα χέρια για πιο ανθρώπινες οικοδομές, όταν μας άφησε ελεύθερο το ύψος και κάναμε μικρότερη κάλυψη. Και αυτό θα το διαπιστώστε στις οικοδομές Ιπποκράτους, μερικές που γίναν με την ελεύθερη δόμηση. Ανοιξαν οι δρόμοι, πήγαν πιο πίσω οι οικοδομές, ευήλια, ευάερα τα διαμερίσματα, πιο ανθρώπινα. Στο 70% κάλυψη έχουμε τραγικές καταστάσεις. Και 1 συντελεστή δόμησης  να έχουμε, όταν έχουμε κάλυψη 70% δεν έχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Εγώ θα έλεγα απόψε, αν θέλετε γενναία απόφαση, μείωση συντελεστή δόμησης σε όλους τους τομείς. Ετσι ναι, ψηφίζω . Μόνο στο 2,4 είναι δώρο άδωρο. Η πόλη είναι κορεσμένη. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα στο 2,4. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μείωση πού; Και στο 1,2;
ΜΟΥΡΚΑΣ: Και στο 1,2. Μέχρι το 0,8 να γίνει μείωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, για ένα λεπτό ο κ. Ευαγγελόπουλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν δύο τακτικές να προχωρήσει σε προτάσεις κάποιος. Η μία τακτική είναι να αναφέρει στην εισήγησή του μόνο αυτά τα οποία συνεπικουρούν στην πρότασή του και η άλλη τακτική είναι να αναφέρει όλα τα δεδομένα, όλα τα στοιχεία, και τα υπέρ και τα κατά και να καταλήξει σε μια πρόταση αξιολογώντας.
Ο κ. Βαβύλης ακολούθησε την πρώτη τακτική. Είναι μια πολιτική τακτική αποδεκτή σαν πρακτική. Από εκεί και πέρα κρίνετε εσείς αν είναι η πλέον σκόπιμη ή όχι. Και βέβαια στην πρώτη τακτική χωράει το να χαϊδεύουμε εύκολα τα αυτιά, κοινώς να λαϊκίζουμε δηλαδή και να προχωράμε και σε μομφές κατά των άλλων απόψεων. Και μάλιστα μέσα από διαστρεβλώσεις. Πού άκουσε ο κ. Βαβύλης ότι δεν μίλησα εγώ για κοινωνική υποδομή, ότι υπάρχει χωροταξική και κοινωνικό έλλειμμα, για να λέει αυτά τα πράγματα;
Γιατί ο κ. Βαβύλης έβγαλε το συμπέρασμα ότι εγώ πρότεινα να μειωθεί ο συντελεστής δομήσεως, αλλά ..., αλλά..., αλλά... Δηλαδή τα ''άλλα'' τι είναι;  Δεν είναι αλήθειες; Εγώ ακολούθησα τη δεύτερη πρακτική. Και αυτή ακολουθώ . Και τα μεν και τα δε. Ο στόχος δηλαδή ποιος είναι; Να πετύχουμε αυτό που θέλουμε εμείς; Δηλαδή οι άλλοι συνάδελφοι εδώ μέσα δεν ψηφίζουν; Δεν πρέπει να ακούσουν; Δεν πρέπει να διαμορφώσουν άποψη; Πρέπει εκβιαστικά να πάρουμε αυτή την απόφαση;
Και σαφώς χρειάζεται γενναιότητα, όπως αναφέρθηκε, και ψυχή . Και αυτό το ξανααναφέρω. Και έχει πολλές διαστάσεις αυτό το πράγμα, ότι χρειάζεται γενναιότητα και ψυχή. Λοιπόν, είμαι υπέρ της μείωσης του συντελεστή δομήσεως στον τομέα 1 και θα ψηφίσω, αλλά θα τεθούν κι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία. Θα τεθεί και η πρόταση σε ψηφοφορία για το κίνητρο για την ενοποίηση των ακαλύπτων χώρων. Και εκεί πέρα ο καθένας ας πάρει τη θέση του κι ας μην το ψηφίσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ταμήλος έχει το λόγο και μετά τίθεται η πρόταση σε ψηφοφορία.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Δώστε λίγο προσοχή, σας παρακαλώ, γιατί μου φαίνεται ότι τελειώσαμε τη συζήτηση και δεν διαβάσαμε τη εισήγηση. Ξέρετε τι λέει η εισήγηση; Προτείνεται η μείωση του μάξιμουμ συντελεστή δόμησης κατά 25%, από 2,4 σε 1,8, και η μεταφορά της διαφοράς σε ζώνες χαμηλότερου συντελεστή δόμησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το απέσυρε αυτό κ. συνάδελφε.
(διαλογικές συζητήσεις)
ΤΑΜΗΛΟΣ: Ηθελα να κάνω μια ενημέρωση ακριβώς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, γιατί υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας τρόπος είναι αποφασίζουμε τη μείωση του συντελεστού, αν την αποφασίσουμε και συγχρόνως αναστέλλουμε τις άδειες. Ο άλλος τρόπος είναι μόνο να αποφασίσουμε τη μείωση.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής : η απόφαση η δικιά μας πηγαίνει στη Νομαρχία για έγκριση. Γυρίζοντας δημοσιεύεται. Γίνονται ενστάσεις από συμπολίτες όποιος θέλει και επί της αποφάσεως μπορεί αν γίνει ένσταση και να επανεξεταστεί. Και μετά θα πάει στο ΣΧΟΠ και μετά στο υπουργείο. Η διαδικασία δεν θα κάνει λιγότερο από 6-7 μήνες τουλάχιστον.
Εγώ τι θα έλεγα :  ότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς και να είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε το συντελεστή δόμησης, έστω και στο 2,4, παρότι εγώ θα έλεγα ότι δεν μπορεί να μειωθεί σε όλο το 2,4 παρά μόνο στις περιοχές κατοικίας, θα πρέπει να δοθεί μεταβατικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον μέχρι 31/12, διότι δεν μπορείς να στερήσεις από έναν συμπολίτη που μπορεί να είναι στη μέση μιας διαπραγμάτευσης και μπορεί να είναι στο τελείωμα μιας διαδικασίας, να του στερήσεις το χρονικό περιθώριο να προλάβει μια προειλημμένη ή μια απόφαση που έχει δρομολογήσει. Δεν είναι δημοκρατικό δηλαδή αυτό το πράγμα, να πεις ότι από αύριο το πρωί όποιος πρόλαβε πρόλαβε, όποιον είχαμε ειδοποιήσει εμείς γρηγορότερα ή όποιον είχαμε προϊδεάσει μάγκας ήταν, ενώ οι άλλοι, τα κορόιδα όπως λέει ο κ. Ζολώτας δεν πειράζει, ας κάνουν μια ένσταση να το τρενάρουν κ.ο.κ.
Επομένως εκτιμώ ότι αν σήμερα ή αύριο όπως πρότεινε ο κ. Δερπανόπουλος αποφασίσουμε για την τυχόν μείωση και ποια θα είναι αυτή, γιατί θα μπουν και προτάσεις αν θα είναι 1,8 ή 2 ή οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να δοθεί μεταβατικό χρονικό διάστημα επαρκές, ούτως ώστε να διατηρήσουμε  την αξιοπιστία μας και την αξιοπρέπειά μας και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους συμπολίτες έχουν την οικονομική άνεση και έχουν τη διάθεση και θέλουν δεν χάλασε ο κόσμος αν θα γίνουν και 20 οικοδομές δεν θα γίνουν παραπάνω να οικοδομήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουμε μα μειώσουμε τις τυχόν αντιδράσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: O κ. Παιδής.
ΠΑΙΔΗΣ : Δυο ζητήματα θα ήθελα να θίξω . Ένα που είπε τώρα ο κ. Ταμήλος, ότι δεν πρέπει να θίξουμε οικονομικά κάποιους...
ΤΑΜΗΛΟΣ: Δεν είπα οικονομικά .
ΠΑΙΔΗΣ: Αυτό είπες. Ισως δεν άκουσες τι είπες.
ΤΑΜΗΛΟΣ:  Ενας που είναι στη μέση της διαδικασίας τι θα τον κάνουμε;
ΠΑΙΔΗΣ:  Λέμε ότι αν τελικά είναι το ζήτημα να μη θίξουμε, εγώ πιστεύω ότι δεν μπαίνει εκεί το ζήτημα. Είναι γενικότερα αν θα πρέπει να θίξουμε το κοινωνικό σύνολο γενικά ή όχι. Κι ένα δεύτερο, επειδή έπεσε μια πρόταση για μείωση στο 1,2. Λέμε ότι για να μειωθεί ο συντελεστής 1,2 πρέπει τελικά να υπάρχουν  πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις από αυτές που υπάρχουν σ' αυτή την πόλη. Να σκεφτείτε ότι σε μια τριόροφη οικοδομή μπορείς να καλύψεις το 40% στο 1,2, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 50%. Ενώ σε μια τετραόροφη οικοδομή στο 1,2 μπορείς να καλύψεις 30%.
Επομένως η πρόταση να μειωθεί στην περιοχή του 1,2 είναι έξω από οποιαδήποτε σημερινά δεδομένα . Δηλαδή να μιλάμε να μειωθεί το 30% σε μια τετραώροφη ή το 40% σε μια τριώροφη οικοδομή. Ή , αν θέλετε, για όσους είναι τεχνικοί, το κουτί με τα σπίρτα, να το σηκώσουμε, να το κατεβάσουμε, μια ιστορία ολόκληρη. Θεωρώ ότι πέφτει απλώς και μόνο για να ανατρέψει την άλλη απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει η πρόταση αναβολής του κ. Δερπανόπουλου. Και εγώ θα έλεγα για ένα 24ωρο, για αύριο στις 9 ή ώρα. Να το βάλουμε αύριο το μεσημέρι;
ΒΑΒΥΛΗΣ: Κύριε πρόεδρε, επί της αναβολής:  Ελικρινά θεωρώ ότι θα είναι ό,τι χειρότερο κάνουμε. Επαναλήφθηκε χθές , επαναλήφθηκε σε μια άλλη  συζήτηση, που πάλι ο κ. Δερπανόπουλος πήρε το λόγο, εκείνη την περίφημη περί των τσιγγάνων, να ζητάμε αναβολές μετά από τρεις ώρες. Και πολύ περισσότερο, το καινούργιο στοιχείο που έχουμε τώρα, 24 ώρες. Λες και σε 24 ώρες θα ανακαλύψουμε κανένα καινούργιο πράγμα.
Λοιπόν, σας παρακαλώ, να κάνουμε ψηφοφορία, αλλά απλώς ήθελα να επισημάνω το ποσό τρομερό είναι μετά από τρεις ώρες, όταν είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε, όταν φάνηκε και με την τοποθέτηση του Δημάρχου και απ' ό,τι μίλησε και ο κ. Ευαγγελόπουλος, ο κ. Ταμήλος, ότι εν πάση περιπτώσει πάμε σε κάποια συγκεκριμένη λύση, να πάμε σε αναβολή 24ώρου. Βάλτε το σε ψηφοφορία, αλλά θεωρώ ότι...
(Διαλογικές συζητήσεις).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, θέλοντας να κάνω μια ανακεφαλαίωση θα έλεγα ότι υπέρ της μείωσης του συντελεστή δόμησης είναι η πλειοψηφία. Ηδη είναι φανερό ότι η ψηφοφορία έγινε. Αλλά επειδή όμως από τον κανονισμό δεν έχω το δικαίωμα να μην το βάλω το θέμα σε ψηφοφορία, γι' αυτό και το θέτω.
ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε πρόεδρε, εάν η βούληση των συναδέλφων είναι διάφορος δεν έχω αντίρρηση. Εγώ ζήτησα καλή τη θελήσει 24 ώρες χρόνο να το σκεφτώ για μένα.  Εάν οι συνάδελφοι είναι έτοιμοι δεν έχω δυσκολία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, ο κ. Δερπανόπουλος αποσύρει την πρόταση αναβολής. Ψηφίζουμε για τη μείωση του συντελεστή δόμησης σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Κύριε πρόεδρε, επί της διαδικασίας, επειδή παρατηρούνται ασάφειες στις αποφάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σύμφωνα με την εισήγηση είπα.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Να το αποσαφηνίσω γιατί είναι για τα πρακτικά. Η  εισήγηση λέει και κάτι άλλο. Η εισήγηση της υπηρεσίας είναι μείωση του συντελεστή δόμησης από 2,4 σε 1,8. Γιατί λέει και κάτι άλλο το οποίο αφαιρέθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέει : Από 2,4 σε 1,8.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Εκεί σταματάμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και μεταφορά της διαφοράς σε ζώνες χαμηλότερου συντελεστού δόμησης. Αυτό το αναίρεσε.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Μπράβο κ. πρόεδρε, αλλά για να γραφτεί στα πρακτικά συγκεκριμένα, γιατί ο Ταμήλος την έχει στημένη από εκεί, ψηφίζουμε το 2,4 σε 1,8 συγκεκριμένα. Μετά θα ψηφίσουμε, αν περάσει αυτή η πρόταση, εάν κάνουμε αναστολή αδειών ή όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, αρχίζει η ψηφοφορία.

ΑΓΓΕΛΗΣ                                         ΝΑΙ
ΒΑΒΥΛΗΣ                                        ΝΑΙ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ                                ΝΑΙ
ΔΕΛΗΛΙΓΚΑΣ                                  ΝΑΙ
ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                         ΝΑΙ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                       ΝΑΙ
ΖΟΛΩΤΑΣ                                         ΝΑΙ
ΙΑΤΡΟΥ                                             ΝΑΙ
ΚΑΤΣΙΚΗΣ                                        ΝΑΙ
ΚΑΦΦΕΣ                                           ΝΑΙ
ΚΟΥΤΣΙΑΣ                                        ΟΧΙ
ΜΙΓΚΑΣ                                            ΝΑΙ
ΜΟΥΛΙΩΤΑ                                       ΝΑΙ
ΜΟΥΡΓΕΛΑΣ                                    ΝΑΙ
ΜΟΥΡΚΑΣ                                         ΟΧΙ
ΝΑΚΗΣ                                              ΟΧΙ
ΠΑΙΔΗΣ                                             ΝΑΙ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                           ΟΧΙ
ΣΑΚΚΑΣ                                            ΟΧΙ
ΣΠΑΘΗΣ                                            ΝΑΙ
ΤΑΜΗΛΟΣ                                         ΝΑΙ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ                                     ΝΑΙ

ΣΟΥΛΙΟ: Εγκρίνεται.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Εβαλα πρόταση να ισχύσει από της 1ης Ιανουαρίου 1998.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί της προτάσεως του κ. Ταμήλου.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Υπάρχει κι άλλη πρόταση, η δική μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπαίνει διαζευκτικά
ΒΑΒΥΛΗΣ: Κύριε πρόεδρε, τι λέτε τώρα; Κανονικά πρέπει να βάλετε τη δικιά μου. Αν μπει άμεσα περιττεύει η ημερομηνία. Εάν δεν μπει άμεσα μπορεί να μπουν ημερομηνίες.












Είναι πλήγμα για την πόλη μας η μείωση του Συντελεστή Δόμησης!
Η οικονομική και κοινωνική διάσταση της μείωσης του Σ.Δ. και του ύψους
των οικοδομών στα Τρίκαλα.

Το Δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του κατά την οποία οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν γνώριζαν τι ακριβώς ψήφιζαν (δηλώσεις πρώην αντιδημάρχου κ. Μούρκα, δημοσιεύματα τοπικού τύπου) αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μείωση του ανώτατου συντελεστή δόμησης (Σ.Δ.) της πόλης μας από 2,4 σε 1,8. Επεται και η μείωση του ύψους των οικοδομών σε επόμενη συνεδρίαση.
Ελάχιστοι συμπολίτες είδαν θετικά την παραπάνω απόφαση κυρίως οι προερχόμενοι από τον χώρο των <<κουλτουριάρηδων>>, των βολεμένων και των παρελθοντολάγνων. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών έχει σαφώς αντίθετη γνώμη γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η περαιτέρω μείωση του ήδη χαμηλού Σ.Δ. (από τους μικρότερους στη χώρα) θα επιφέρει σοβαρές παρενέργειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, ενώ δεν θα βελτιώσει την γενική εμφάνισή της, το αντίθετο μάλιστα.
Ο Σ.Δ. είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για μια πόλη και αναφέρεται στην οικονομική επιστήμη ως δείκτης και κριτήριο ανάπτυξης. Λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψη από τους επενδυτές για μια μεγάλη σειρά μορφών επένδυσης σε μια περιοχή. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η μείωσή του θα επιφέρει σοβαρή μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει μια σειρά αλυσιδωτών επιδράσεων στην απασχόληση πολλών επαγγελμάτων τα οποία παραδοσιακά, ελλείψη βιομηχανίας, συντηρούν μια υποφερτή οικονομική ζωή στην πόλη μας και στο νομό γενικότερα.
Τα Τρίκαλα 9η σε πληθυσμό πόλη της χώρας είχαν έναν από τους μικρότερους μέγιστους συντελεστές δόμησης και ανάλογο ύψος οικοδομών. Γι αυτό και αποτελεί έκπληξη και τεράστιο λάθος η μείωσή τους. Ο συντελεστής 1,8 αντιστοιχεί σε κωμοπόλεις και όχι σε πόλεις του βεληνεκούς των Τρικάλων. Ας πάρουμε το παράδειγμα της γειτονικής Καρδίτσας, πόλης με μικρότερο πληθυσμό από τα Τρίκαλα. Εχει Σ.Δ. 2,4 στην Α' ζώνη, 2,2 στη Β' και 2 στη Γ' ζώνη! Το 1,8 που έχουν ανώτατο τα Τρίκαλα αντιστοιχεί στη Δ' ζώνη της Καρδίτσας !!!
Η μεγάλη αυτή διαφορά των Σ.Δ. των δύο γειτονικών (και ανταγωνιστικών) πόλεων θα αποβεί σίγουρα σε βάρος των Τρικάλων. Οσοι διαθέτουν στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις θα το καταλάβουν αυτό. Προσωπικά γνωρίζω περίπτωση ομογενών πατριωτών μας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κατασκευή οικοδομών με το σύστημα της αντιπαροχής και οι οποίοι θα μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στην Καρδίτσα. Το γεγονός αυτό και η μεγάλη μου αγάπη για την πόλη μας και το νομό μας ήταν το αποκλειστικό ερέθισμα για τη συγγραφή αυτού το άρθρου.
Εγώ δεν διαθέτω οικόπεδο ή ακίνητο στην Α' ζώνη που θίγεται από τη μείωση του Σ.Δ. Σκοπός ακόμα αυτού του άρθρου είναι να επισημάνω στους συμπολίτες μου ότι δεν μπορεί για όλα τα ζητήματα των Τρικάλων να έχουν λόγο μόνο 15-20 άνθρωποι και οι υπόλοιποι να μένουν απαθείς. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κοινός νούς είναι πιο σπάνιος από την ευφυϊα. Το ενδιαφέρον για τα κοινά ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ελληνα.
Αλλά ας έλθουμε στο θέμα.
Είναι γενικά παραδεκτό ότι δεν φταίει ο υψηλός συντελεστής δόμησης για την άσχημη εμφάνιση και τη μη ανθρώπινη διαβίωση σε μια πόλη. Συντελεστές αρκετά υψηλότεροι από τη δική μας πόλη υπάρχουν σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι και οι σύμβουλοι αυτών των πόλεων βλάκες και οι δικοί μας έξυπνοι. Αλλά εκεί παίρνονται λογικές αποφάσεις που δεν επιτρέπουν  την εμφάνιση κτιρίων όπως αυτά που περιβάλουν την κεντρική πλατεία της πόλης μας τα οποία κατά γενική ομολογία όλων των επισκεπτών της είναι τα πιο άσχημα και αποκρουστικά όλων των πόλεων της Ελλάδος.
Στο εξωτερικό απαγορεύεται σε κεντρικά σημεία που αποτελούν τη βιτρίνα μιας πόλης η ανέγερση μικρών και αντιαισθητικών κτιρίων σε λίγα τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου. Υπάρχει υποχρέωση για συνένωση οικοπέδων μέχρι και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων για τη δημιουργία μεγάλων μεν αλλά αισθητικών και λειτουργικών κτιρίων με τους απαραίτητους μεγάλους ακάλυπτους χώρους που επιτρέπουν καλύτερο φωτισμό, αερισμό και γενικά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Καλό θα είναι ο πολύξερος Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δημαρχίας κ. Κατσαρός που εισηγήθηκε τη μείωση του Σ.Δ. να φροντίσει να μάθει για τους οικολογικούς ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Πρέπει ακόμα να μάθει εάν δεν το ξέρει, ότι αιτία που δεν ορίσθηκε η Θεσσαλονίκη έδρα της Βαλκανικής Τράπεζας και οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων στο πρόσφατο Βαλκανικό οικονομικό Συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη είναι η έλλειψη μεγάλων εντυπωσιακών κτιρίων (ουρανοξυστών) που θα έδινε την ανάλογη αίγλη (image) στην πόλη αυτή.
Την επισήμανση έκανε ο Ρουμάνος εκπρόσωπος και την αποδέχθηκαν και οι άλλοι Βαλκάνιοι.
Το τρίπτυχο κ. Κατσαρέ που χαρακτηρίζει μία πόλη όμορφη και ανθρώπινη είναι Υποδομή - Υπηρεσίες - Απασχόληση. Δεύτερη στην Ευρώπη πόλη που συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι η Φρανκφούρτη με Σ.Δ. και ύψος οικοδομών στο κέντρο της χωρίς περιορισμό. Απλά η πολεοδομία της πόλης εξετάζει τις αιτήσεις για ανέγερση κτιρίων στο κέντρο της καθεμία ξεχωριστά και μετά δίνει την άδεια. Δεν δίστασε μάλιστα ο Δήμος της πόλης να μετατρέψει τη μεγάλη πλατεία του περίφημου σιδηροδρομικού της σταθμού σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξυμένο πρόβλημα  στάθμευσης.
Η μετατροπή κεντρικών πλατειών σε υπαίθριο (όχι υπόγειο) χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας. Φυσικά ούτε σκέψη για εφαρμογή αυτών των μεθόδων στα Τρίκαλα. Απλά θέλω να επισημάνω τον χωρίς ταμπού και αφορισμούς τρόπο αντιμετώπισης του αυτοκινήτου στις προηγμένες χώρες. Εμείς εδώ τι κάνουμε;
Κατά τον κ. Κατσαρό πρέπει να απομακρυνθούν 3.000 κάτοικοι από το κ έ ν τ  ρ ο της πόλης προς την περιφέρεια για να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα !! Παράλληλα όμως δεν εισηγείται και την αύξηση του απαράδεκτου χαμηλού Σ.Δ. στις περιοχές αυτές (0,6 και 0,8) ώστε να βρούν  στέγη οι άνθρωποι αυτοί. Η υποκρισία και ο συντεχνιασμός σε όλο του το μεγαλείο. Σε μια εποχή που σ' όλο τον κόσμο οι Δήμοι παίρνουν μέτρα και χορηγούν κίνητρα για επανακατοίκηση των κέντρων των πόλεων, τα οποία ελλείψη οικογενειών έχουν μετατραπεί σε γκέτα του υποκόσμου, ο κ. Κατσαρός εισηγείται το αντίθετο.
Ενας ακόμα λόγος μετατροπής των κέντρων των πόλεων σε οικιστικές περιοχές είναι ότι αυτό συμβάλει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος! Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στο κέντρο μετακινούνται ελάχιστα διότι τα πάντα βρίσκονται στα πόδια τους, ακόμα και  η εργασία τους. Στο Λονδίνο π.χ. που πρωτοστατεί σ' αυτόν τον τομέα ο Δήμος και ο αντίστοιχος Οργανισμός Στέγασης αγόρασε τέσσερις ουρανοξύστες στο κέντρο του Σίτυ που στεγάζονταν μεγάλες εταιρείες όπως η SHELL και η επιχείρηση φωταερίου και τις μετέτρεψε σε κατοικίες στις οποίες βρήκαν στέγη χιλιάδες οικογένειες.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον κόσμο κάποιοι στη δική μας πόλη από άγνοια και ασχετοσύνη απεργάζονται μέτρα γκετοποίησης του κέντρου της. Αντί να προσπαθήσουν να λύσουν οξυμένα και υπαρκτά προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πλατειών και πράσινου, η απομάκρυνση των νεκροταφείων (στον Πύργο το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο συστεγάζονται κυριολεκτικά με το νεκροταφείο), η εφαρμογή των Ζ.Ο.Ε. κλπ. έχουν επιδοθεί στην ανακάλυψη νέων ασήμαντων ή και ανύπαρκτων προβλημάτων για να ασχοληθούν. Προσπαθούν μέσω διαφόρων ακριβοπληρωμένων δήθεν πολεοδόμων να λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα χωρίς να επιτυγχάνουν το παραμικρό γιατί δεν εφαρμόζουν αυτό που  λέει ο κοινός νους, ότι εμείς που ζούμε το πρόβλημα κάθε μέρα το γνωρίζουμε καλύτερα από τον οποιοποδήποτε ξένο και μπορούμε να το επιλύσουμε μόνοι μας. Και ο ποιο αδαής αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί παίρνοντας τα παρακάτω απλά και χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος μέτρα:
1)         Αμεση διάνοιξη και απόδοση στην κυκλοφορία της οδού Συγγρού που θα αποσυμφορήσει όλο το κέντρο (Ασκληπιού, Γαριβάλδη κλπ.).
2)         Μετατροπή της κεντρικής γέφυρας πάλι σε γέφυρα κυκλοφορίας οχημάτων. Η πεζοδρόμησή της έφερε μεγάλη αναστάτωση στην κυκλοφορία και έκοψε την πόλη στα δύο. Εξάλλου με την κατασκευή σύντομα της διπλανής γέφυρας - πλατείας με το άγαλμα του Ασκληπιού δεν έχει νόημα η χρήση της ως πεζογέφυρας.
3)         Μετατροπή της οδού Οθωνος σε διπλής  κατεύθυνσης και συνέχιση της πορείας της (διάνοιξη) παραποταμίως μέχρι τη γέφυρα Καρδίτσης, με παράλληλη απομάκρυνση του ΚΤΕΛ.
4)         Αμεση αποπεράτωση και απόδοση στην κυκλοφορία της νοτιοανατολικής παράκαμψης Αμπελάκια - Καρυές - Οδός Καρδίτσης. Η οδός αυτή είναι στρατηγικής σημασίας και θα εξυπηρετηθεί το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα του νομού που είναι το δυτικό. Σήμερα λόγω των εμποδίων του Αγιαμονιώτη ποταμού και της σιδηροδρομικής γραμμής χιλιάδες οχήματα χρησιμοποιούν αποκλειστικά την οδό Πύλης η οποία οδηγεί κατευθείαν στο κέντρο.
5)         Μεταφορά της εβδομαδιαίας αγοράς στην πλατεία ΔΕΗ (μετά από κατάλληλη διαμόρφωσή της) και διοργάνωση εκ περιτροπής περιφερειακών λαϊκών αγορών.
6)         Σταμάτημα των πεζοδρομήσεων κεντρικών οδών πλην της οδού Απόλλωνος μέχρι τη Γαριβάλδη.
Με αυτά τα απλά και όχι δαπανηρά μέτρα και κάποιες άλλες μικροεπεμβάσεις κατά γενική ομολογία περιορίζεται κατά 50% το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης επιβάλεται να ανακαλέσουν την απόφασή τους για μείωση του Σ.Δ. και του  ύψους των οικοδομών στην πόλη και να προβούν στη λήψη άλλων πολεοδομικών μέτρων αντιγράφοντας παραδείγματα άλλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού προκειμένου να δώσουν μια καλλίτερη μορφή στην πόλη μας. Εάν δεν το πράξουν τον λόγο έχει πλέον ο Νομάρχης κ. Πατραμάνης ο οποίος με την ικανότητα και την ευρύτητα σκέψης που τον διακρίνει δεν πρέπει να επικυρώσει την καταστροφική για τα Τρίκαλα συγκεκριμένη απόφαση.
Σε τελική ανάλυση τον τελευταίο λόγο έχουν οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες αυτής της πόλης.


Το κέντρο της πόλης και ο Συντελεστής Δόμησης

Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή :
«Κύριε Διευθυντά !
Διάβασα με πολλή προσοχή το άρθρο του κ. Βασίλη Τσίπα, οικονομολόγου, στον «Διάλογο»  της Δευτέρας ο οποίος με αφορμή την απολύτως ορθή, αλλά καθυστερημένη, απόφαση για μείωση του Σ.Δ. στην Α' ζώνη της πόλης, επεκτείνεται σε γενικότερα θέματα αφορώντας την οικονομία, την αισθητική, το κυκλοφοριακό, τη ζωή των κατοίκων της πόλης κ.ο.κ. Και θα είχε μεν πολλές παραλείψεις και σοβαρά λάθη να χρεώσει κανείς στη Δημοτική Αρχή, όμως είναι άδικο να βάλλεται και για μια ιστορική απόφαση, η οποία στοχεύει να προλάβει και να αποτρέψει την οριστική καταστροφή μιας από τις ωραιότερες κάποτε πόλεις της Ελλάδας.
Δυστυχώς, οι περισσότερες απόψεις του αρθρογράφου είναι αναχρονιστικές, διότι την ομαλή εξέλιξη της πόλης την εξαρτά μόνο σχεδόν από τον οικονομικό παράγοντα. Λησμονεί ότι οι ελληνικές πόλεις, με πρότυπο την Αθήνα, όπως διαμορφώθηκε στις δεκαετίες 1950 και 1960, καταστράφηκαν, διότι οι τότε κυβερνήσεις ψήφισαν τους ολέθριους νόμους για τον «συνεχές» και τον υψηλό Σ.Δ. στο κέντρο των πόλεων υπηρετώντας τα συμφέροντα των οικοπεδούχων αυτών και μεγαλοαστών που αποτελούσαν και την άρχουσα τάξη. Αυτό το πνεύμα του οικονομικού κέρδους, υπηρέτησε και η ελληνικής επινόησης και αποκλειστικότητας «αντιπαροχή», καθώς και οι ευτελείς και πρόχειρες κατασκευές των πολιτικών μηχανικών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υποφερτές από αισθητική άποψη πολυκατοικίες, αν ήταν διατεθειμένοι να μειώσουν λίγο τα κέρδη τους σεβόμενοι την αρχιτεκτονική παράδοση των πόλεων.
Το μοντέλο της Αθήνας έχει καταδικαστεί τόσο από τους ίδιους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, που υφίστανται τις συνέπειές του, όσο και από τους ειδικούς, οι οποίοι απεγνωσμένα αναζητούν λύσεις. ¨Οσον αφορά τα ξένα παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο κ. Β. Τσίπας, για να τεκμηριώσει τις απόψεις του, τον πληροφορώ ότι η Φρανκφούρτη είναι για τους Γερμανούς κλασικό παράδειγμα προς αποφυγήν, ακριβώς επειδή χτίστηκαν ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Β. Τσίπας έχει ζήσει στην Ευρώπη (ο υπογραφόμενος έζησε 7 χρόνια στη Γερμανία και 3 στη Γαλλία), διότι, αν γνώριζε τις Ευρωπαϊκές πόλεις, θα είχε εύκολα διαπιστώσει ότι τα μεγάλου ύψους κτίρια είναι κτισμένα μακριά από το κέντρο, ώστε να μην πνίγονται τα παραδοσιακά και διατηρητέα τμήματα, να μην περιορίζεται ο ορίζοντας των κατοίκων του κέντρου και να είναι ορατά από οποιοδήποτε σημείο μνημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως μεσαιωνικές ακροπόλεις, παλάτια κ.τ.λ.
Αν εφαρμόζονταν αυτό το σύστημα στην Ελλάδα, η Ακρόπολη της Αθήνας θα έπρεπε να φαίνεται από οποιαδήποτε σημείο του λεκανοπεδίου και το βυζαντινό φρούριο των Τρικάλων με το εντυπωσιακό ρολόι του από οποιοδήποτε σημείο του κέντρου της πόλης, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει, διότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε τα κτίρια που έχουν όψη προς τις κεντρικές πλατείες να έχουν ύψος μεγαλύτερο των τριών ορόφων. Αν ήθελε να χρησιμοποιήσει γερμανικά παραδείγματα επιτυχημένων μεγαλουπόλεων, ο κ. Β. Τσίπας μάλλον όφειλε να αναφερθεί στο Μόναχο ή τη Νυρεμβέργη.
Το ότι ο οικονομικός παράγων εξαφανίζει κάθε άλλο κριτήριο στη σκέψη του κ. Β. Τσίπα αποδεικνύεται και από την αναφορά του στους «οικολογικούς» ουρανοξύστες που δεν αντιλαμβάνομαι τη σχέση τους με την πολεοδομική εξέλιξη των Τρικάλων, εκτός αν στους φουτουριστικούς οραματισμούς του φαντάζεται και εύχεται κάποτε τα Τρίκαλα να γίνουν Μανχάταν!
Ωστόσο συμφωνώ με τον κ. Β. Τσίπα και πλειοδοτώ στη διαπίστωσή του ότι τα κεντρικά κτίρια των Τρικάλων δεν τιμούν την αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης και όπως έγραψα και παλαιότερα η ευθύνη του Δήμου, των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων και των εργολάβων είναι τεράστια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ
Δρ. Αισθητικής - ΙστορικόςΤέχνης»




Οι επιπτώσεις από τη μείωση του Συντελεστή Δόμησης
(Ανταπάντηση στον δρ. Κώστα Μπαρούτα)
Του Βασίλη Τσίπα,
Οικονομολόγου

Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή :
«Κύριε Διευθυντά,
Σχετικά με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κώστας Μπαρούτας Δρ. Αισθητικός Ιστορικός Τέχνης που δημοσιεύθηκε προχθές στην έγκριτη εφημερίδας σας σχολιάζοντας το άρθρο μου στον '' ΔΙΑΛΟΓΟ '' για τις επιπτώσεις από τη μείωση του Συντελεστή Δόμησης, στην πόλη των Τρικάλων, έχω να παρατηρήσω τα εξής :
Είναι φυσικό ο κ. Μπαρούτας ως Ιστορικός Τέχνης και εγώ ως οικονομολόγος να βλέπουμε τα πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα από διαφορετική σκοπιά. Ο κ. Μπαρούτας απ' ό,τι γνωρίζω ζει στη Θεσσαλονίκη και φυσικά δεν θα υποστεί τις επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει η μείωση του Σ.Δ.
Προφανώς, όπως συνάγεται από την επιστολή του , δεν έλαβε υπόψη ή δεν γνωρίζει ότι η μείωση του Σ.Δ. από 2,4 σε 1,8 δεν αφορά μόνο το κέντρο της πόλης αλλά τα 2/3 της έκτασής της! Επομένως δεν μιλάμε μόνο για το ιστορικό κέντρο της πόλης - για το οποίο άλλωστε στο άρθρο μου ανέφερα ότι τόσο ο Σ.Δ. όσο και το ύψος κάθε νεοανεγειρόμενου κτιρίου θα πρέπει να εξετάζεται από την πολεοδομία ξεχωριστά και κατά περίπτωση ανάλογα με την τοποθεσία, το εύρος του δρόμου κλπ - αλλά και μια ευρύτερη περιοχή στην οποία διαμένουν αρκετές χιλιάδες κάτοικοι.
Ο Σ.Δ. 2,4 για πόλεις με τον πληθυσμό των Τρικάλων (75.000) θεωρείται για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα κανονικός ίσως και χαμηλός γι' αυτό και καμία πόλη στην Ελλάδα με ανάλογο ή και λιγότερο πληθυσμό δεν έχει Σ.Δ. κάτω από 2,4 . Αρκετές μάλιστα έχουν ακόμα υψηλότερον. Εμείς γιατί να πρωτοτυπήσουμε;
Για την αρχιτεκτονική όψη που παρουσιάζουν τα Τρίκαλα δεν φταίει ο Σ.Δ. , αλλά όπως και ο ίδιος παραδέχεται , η ευθύνη ανήκει στον Δήμο, στους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους εργολάβους.
Οσο για το αν η Φρανκφούρτη αποτελεί, όπως αναφέρει, παράδειγμα προς αποφυγή, για τους Γερμανούς επειδή χτίστηκαν ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης αυτό διαψεύδεται εκ των πραγμάτων γιατί ακόμα και σήμερα συνεχίζεται το χτίσιμο ουρανοξυστών στο κέντρο της, μάλιστα εφέτος ολοκληρώθηκε η ανέγερση του υψηλότερου ουρανοξύστη στην Ευρώπη, αλλά και από το γεγονός ότι δεν είναι τυχαία η ανάδειξή της σε οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης με εκατομμύρια επισκέπτες (300.000 από προσγειώσεις αεροσκαφών τον χρόνο στα δύο  αεροδρόμιά της) αν και αποτελεί μια πόλη που δεν ξεπερνά και πολύ το 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Φυσικά δεν της λείπει η πολιτιστική ζωή.
Ωστόσο δεν αμφισβητώ ότι στις περισσότερες πόλεις της Γερμανίας τα μεγάλου ύψους κτίρια  είναι κτισμένα μακρυά από το κέντρο. Αυτό κυρίως συμβαίνει σε πόλεις που έχουν ιστορικά και διατηρητέα κέντρα και είναι σωστό. Τα Τρίκαλα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν να επιδείξουν μνημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παλάτια ή άλλα εντυπωσιακά παραδοσιακά κτίσματα τα οποία κινδυνεύουν να πνιγούν από υψηλά κτίρια. Συγκρίνοντας μάλιστα κάποια παραδοσιακά κτίσματα που κάποιοι  έκριναν διατηρητέα, στη βιτρίνα της πόλης μας την κεντρική πλατεία με ανάλογα του εξωτερικού προκαλούνται λανθασμένα συμπεράσματα για τον πολιτισμό και τις αρχιτεκτονικές επιδόσεις των προγόνων μας.
Δεν αναφέρθηκε καθόλου ο κ. Μπαρούτας στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί ο απαράδεκτα χαμηλός Σ.Δ. 0,6 και 0,8 που ισχύει μακρυά από το κέντρο και υποχρεώνει  στην κατασκευή μικρών ισόγειων κατοικιών στις οποίες διαμένουν στριμωγμένες πολυμελείς οικογένειες. Εάν μάλιστα κάποιος θελήσει να χτίσει και ένα ισόγειο μαγαζί για να βγάλει το ψωμί του (η αυταπασχόληση στην Ελλάδα αποτελεί το 57% του ενεργού πληθυσμού σε σχέση με το 18% στις χώρες της Ε.Ε.) τότε με τα εναπομείναντα τ.μ. θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην κατασκευή ενός διαμερίσματος στο μέγεθος κοτετσιού στην ταράτσα του μαγαζιού και την αγορά, εφ' όσον έχει την οικονομική δυνατότητα, άλλου οικοπέδου για την ανέγερση μόνο ισόγειας κατοικίας.
Φαίνεται όμως ότι ζητήματα όπως αυτό δεν θεωρούνται σοβαρά για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού δεν αγγίζουν κανέναν σύμβουλο.
Τελειώνω επιμένοντας στην άποψή μου ότι η μείωση του ανώτατου Σ.Δ. στο 1,8 που αντιστοιχεί σε κωμοπόλεις και στη Δ' ζώνη της γειτονικής Καρδίτσας, δεν θα προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στην εμφάνιση της πόλης ενώ αντίθετα θα επιφέρει πλήγματα σε αρκετούς τομείς».



Θοδωρής Κλιάφας :
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν της πόλης μας
Μια παρέμβαση στο διάλογο για τον Συντελεστή Δόμησης
«Κύριε Διευθυντά,
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον διάλογο που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες από τις στήλες των τοπικών εφημερίδων σχετικά με τη σκοπιμότητα της μείωσης του συντελεστή δόμησης στην πόλη μας. Τη συζήτηση άνοιξε ο οικονομολόγος κ. Τσίπας για να ακολουθήσει η απάντηση του αισθητικού και ιστορικού της τέχνης κ. Μπαρούτα. Ο κ. Τσίπας επανήλθε στο θέμα την Παρασκευή, κατά τρόπο όμως που αποκλείει τη συνέχιση του διαλόγου. Τονίζοντας τη διαφορετική επιστημονική ιδιότητα του συνομιλιτή του, μοιάζει να αρνείται εκ προοιμίου κάθε σημείο επαφής μεταξύ αισθητικής και οικονομίας. Για να προλάβω λοιπόν τις όποιες ενστάσεις, ας μου επιτραπεί να καταθέσω τις δικές μου απόψεις επικαλούμενος την ιδιότητα του οικονομολόγου.
Η εντύπωση που σχημάτισα διαβάζοντας τις δύο  επιστολές του κ. Τσίπα είναι πως ο συνάδελφος εμφορείται από ιδέες πολύ λιγότερο νεωτερικές και εκσυγχρονιστικές από όσο ο ίδιος θέλει να τις παρουσιάζει. Είναι αλήθεια ότι ζούμε στην εποχή της υψηλής εξειδίκευσης και αρχίζουν να εκλείπουν οι επιστήμονες με την ικανότητα μιας σφαιρικής θεώρησης των πραγμάτων. Ισως όμως εξαιτίας αυτής της αδυναμίας να γίνεται ολοένα και επιτακτικότερη η ανάγκη για τη διεπιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων. Ο σημερινός επιστήμονας για να λειτουργήσει εποικοδομητικά δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα πορίσματα όσων εξετάζουν τα θέματα που τον απασχολούν από διαφορετική οπτική γωνία και να οχυρώνεται αυτάρεσκα πίσω από την υποτιθέμενη αυθεντία του δικού του κλάδου. Πόσο μάλλον όταν υπηρετεί μια κοινωνική επιστήμη, όπως είναι η οικονομία, η οποία αν πάψει να συνδιαλέγεται με τους επίκοινους χώρους κινδυνεύει να βρεθεί αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα.
Αλλά και από καθαρά οικονομική άποψη τα επιχειρήματα που επιστρατεύει ο επιστολογράφος μου φαίνονται εξαιρετικά ισχνά. Αναγορεύει το ύψος του συντελεστή δόμησης σε βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής αλλά συγχρόνως παραγνωρίζει ένα πλήθος άλλων, πολύ σημαντικότερων, παραγόντων που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την οικονομική ζωή μιας πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ενώ κάνει πολύ σωστές επισημάνσεις σχετικά με τις τραγελαφικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εισάγει η δημοτική αρχή, δεν επεκτείνει τους προβληματισμούς του σε θέματα υποδομής που βεβαίως δεν σχετίζονται μόνο με τη βούληση του  Δημοτικού Συμβουλίου.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος : αν η Θεσσαλονίκη δεν καταστεί τελικά οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αυτό δεν θα οφείλεται στην απουσία υψηλών και εντυπωσιακών κτιρίων, αλλά στην έλλειψη προηγμένου επικοινωνιακού και συγκοινωνιακού δικτύου και τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων τραπεζικών και άλλων οικονομικών υπηρεσιών. Στην απουσία εν κατακλείδι ενός αυθεντικού αστικού δυναμισμού, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στη μίζερη πολιτική και πολιτιστική ζωή της συμπρωτεύουσας, στην αναιμική παρουσία των τοπικών μέσων  μαζικής ενημέρωσης κοκ. Η απαξιωτική κρίση του Ρουμάνου ειδήμονα για τη Θεσσαλονίκη, την οποία παραθέτει ο κ. Τσίπας, αν αποδόθηκε σωστά, εκφράζει το επίπεδο σκέψης όσων ανακάλυψαν αίφνης τον δυτικό παράδεισο και σπεύδουν περιχαρείς να μιμηθούν τα εξωτερικά του στοιχεία χωρίς στοιχειώδη γνώση των προϋποθέσεων που δημιούργησαν και συντηρούν τον δυτικό πολιτισμό.
Αν το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης περιοριζόταν στο image μιας πόλης, τότε, για να  μεταχειρισθώ ένα ακραίο παράδειγμα, τα Τίρανα θα μπορούσαν πλειοδοτώντας στο χρηματιστήριο του συντελεστή δόμησης να μεταμορφωθούν σε μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσελκύοντας τα πλήθη των ξένων επενδυτών.
Ένα άλλο βασικό σημείο που παρακάμπτει ο κύριος συνάδελφος στην ανάλυσή του είναι το θέμα του διαφορισμού των οικονομικών και παραγωγικών λειτουργιών. Αναρωτήθηκε άραγε γιατί μόνο η Φρανκφούρτη έχει ουρανοξύστες, ενώ άλλες πόλεις της Γερμανίας, με μεγαλύτερο πληθυσμό και ισχυρότερη παραγωγική βάση, δεν έχουν; Απλούστατα γιατί σε μια ορθολογική χώρα όπου η ανάπτυξη είναι τρόπος ζωής και όχι εισαγόμενο ιδεολόγημα, κάθε αστικό κέντρο επιτελεί διαφορετικές λειτουργίες εκμεταλλευόμενο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Και για να έλθω στα καθ' ημάς, αν κάποια πόλη της Θεσσαλίας μέλλεται να μετατραπεί σε ελληνική Φρανκφούρτη ή σε μικρή Σιγκαπούρη αυτή για όποιον σκέπτεται με βάση τις αρχές της περιφερειακής ανάπτυξης και όχι  με υποκειμενικά τοπικιστικά κριτήρια - ασφαλώς δεν θα είναι ούτε τα Τρίκαλα ούτε η Καρδίτσα.
Αλλά στην τελευταία του επιστολή ο κ. Τσίπας ασχολείται περισσότερο με τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του συντελεστή δόμησης στις συνοικίες της πόλης και στους χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων που επιζητούν να συνδυάσουν επαγγελματική και οικογενειακή στέγη. Τονίζει τις βαθιές διαφορές που χωρίζουν την ελληνική οικονομική ζωή από τις αντίστοιχες των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα η συλλογιστική περί ανάπτυξης που εξέθεσε στην πρώτη του επιστολή να παραμένει μετέωρη. Δείχνει να ενδιαφέρεται μάλλον για την αναπαραγωγή εις  το διηνεκές της σημερινής οικονομικής και παραγωγικής δομής παρά για μια πορεία εκσυγχρονισμού που θα μας οδηγούσε στα γερμανικά οικονομικά και κοινωνικά πρότυπα τα οποία κατά τα λοιπά εκθειάζει. Ετσι οι όποιες αναφορές σε μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και οικολογικούς ουρανοξύστες λειτουργούν ως μια φανταστική υπεραναπλήρωση ενός θαυμαστού πλην όμως απρόσιτου παραδείσου.
Αυτή την εντύπωση ενισχύει μια αισθητική, αυτή τη φορά, παρατήρηση του επιστολογράφου. Δυσφορεί για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων ορισμένων μικρών σε όγκο και ύψος κτηρίων περί την κεντρική πλατεία τα οποία δημιουργούν, όπως γράφει <<λανθασμένα συμπεράσματα για τον πολιτισμό και τις αρχιτεκτονικές επιδόσεις των προγόνων μας>>. Από όσο γνωρίζω, η κάθε χώρα και η κάθε πόλη διατηρεί και προβάλλει τα αρχιτεκτονικά μνημεία του παρελθόντος που της  έλαχε και όχι του παρελθόντος που θα ήθελε να έχει. Εξαίρεση βέβαια αποτελεί  ο αλήστου μνήμης ρουμάνος ηγέτης που ισοπέδωσε το ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου για να οικοδομήσει ένα φαραωνικό αρχιτεκτόνημα που στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της Ρουμανίας φαντάζει σαν τραγική γελοιογραφία.
Το αστικό παρελθόν των Τρικάλων, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι τα λιγοστά νεοκλασικά κτίρια που διασώζονται στο κέντρο της πόλης. Αν σπεύσουμε να τα κατεδαφίσουμε και αυτά είτε στο όνομα κάποιου παρελθόντος που ποτέ δεν είχαμε, είτε ακολουθώντας τις επιταγές κάποιου ψευδεπίγραφου εκσυγχρονισμού, τότε μάλλον πάσχουμε ως συλλογικότητα από ασυγχώρητο σύμπλεγμα κατωτερότητας. Και αυτό δεν το λέει φυσικά μόνο η οικονομική επιστήμη αλλά και ο κοινός νους.
                                                 Θοδωρής Κλιάφας»



9η (β) σημαντική απόφαση

Απόρριψη ενστάσεως κατά της 274 Α.Δ.Σ. “Περί μείωσης του Συντελεστή Δόμησης Οικοπέδων (Σ.Δ.Ο.)”

Αριθ. Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 430/1999.

Πρακτικά συνεδριάσεως Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ 18ο: Εξέταση ενστάσεων που στρέφονται κατά της αρίθμ. 274/1997 ΑΔΣ "περί μείωσης του Σ.Δ."
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κατσαρός έχει το λόγο.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Θυμάστε την ιστορία περί συντελεστού δόμησης που απασχόλησε το Συμβούλιο πριν από ενάμιση χρόνο σε διεξοδικές συνεδριάσεις και ελήφθη τότε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο περί μειώσεως του συντελεστή από το 2,4 στο 1,8. Δημοσιεύθηκε στον τύπο, υπεβλήθησαν ορισμένες ενστάσεις και η υπηρεσία μας εισηγείται να απορριφθούν οι ενστάσεις, διότι όλα τα στοιχεία συνέκλιναν, από τη συζήτηση που είχε γίνει τότε είχαν πειστεί όλοι οι σύμβουλοι ότι επιβάλλεται η μείωση του συντελεστού δόμησης.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται επιχειρηματολογία επ' αυτού, αλλά εγώ θα ήθελα να προσθέσω το εξής: Ότι έχει αλλάξει τελείως και η φιλοσοφία του υπουργείου Χωροταξίας. Οδηγείται πλέον σε μείωση των συντελεστών δόμησης πράγμα το οποίο απορρέει από την τελευταία ένταση της σεισμικότητας στην περιοχή μας. Δηλαδή εμείς σαν μια πράξη πρόνοιας πριν από χρόνια προχωρήσαμε και βλέπετε ότι μας ακολουθούν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Άποψη δική μου είναι να προχωρήσουμε στην απόρριψη γιατί: Διότι τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν μπορεί να μην είναι του παρόντος αλλά θα είναι οπωσδήποτε του μέλλοντος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ταμήλος έχει το λόγο.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Επειδή αυτό το θέμα έχει μια ιστορία γραφειοκρατική και από πλευράς αρμοδιοτήτων, θα ήθελα να μας εξηγήσετε λεπτομερώς με την γνωμοδότηση τη δικιά μας σε ποια τμήματα επεισερχόμαστε και σε ποια τμήματα υπεισέρχεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι συνάδελφοι τι ακριβώς ψηφίζουμε τώρα. Αν πραγματικά υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό το πράγμα που ζητάμε ή απλώς είναι έτσι για να το λέμε. Γιατί υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες τροποποιήσεις εμείς από μόνοι μας. Χρειάζονται αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια μεγάλη τροποποίηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σακκάς και μετά να απαντήσει ο κ. Κατσαρός.
ΣΑΚΚΑΣ (ΛΑΜΠ):Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη, που λέει και η δικαιοδοσία του Δημοτικού Συμβουλίου περιορίζεται συγκεκριμένα σε πρόσωπα συγκεκριμένων δρόμων. Δηλαδή στους εθνικούς δρόμους δεν μπορούμε εμείς να επέμβουμε ως προς τον συντελεστή δόμησης. Συνεπώς ο κ. Κατσαρός να μας ενημερώσει τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία, που μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει την παρέμβαση της μείωσης του συντελεστή δόμησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κ. Κατσαρέ.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει τη μείωση σε όλη την έκταση που υπάρχει ο μέγιστος συντελεστής. Από κει και πέρα διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες του Νομάρχη ή του Υπουργού ποιος θα βγάλει τις αντίστοιχες αποφάσεις για δύο περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις είναι του κυρίου οδικού δικτύου - που έχει αρμοδιότητα ο υπουργός - και των υπολοίπων οικοδομικών τετραγώνων - που έχει αρμοδιότητα ο νομάρχης.
Θα σας διαβάσω το έγγραφο το οποίο έστειλε το υπουργείο Χωροταξίας και λέει: "Μετά το πιο πάνω έγγραφο που διαβιβάστηκε στην υπηρεσία μας και εξέταση του φακέλου του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι: Κατ' αρχήν θα πρέπει να προσδιορίσετε τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται κατά μήκος του βασικού οδικού δικτύου όπως αυτό προσδιορίζεται από το εγκεκριμένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο και για τα οποία μόνο έχει αρμοδιότητα ο υπουργός για την τροποποίηση των όρων δόμησης. Για τα λοιπά οικοδομικά τετράγωνα αρμοδιότητα έχει ο οικείος Νομάρχης."
Στον χάρτη τον οποίο κάναμε εμείς κάναμε αυτή τη διάκριση τι αφορά τον Υπουργό και τι αφορά τον Νομάρχη. Τον Νομάρχη αφορούν τα μπλε και τον Υπουργό αφορούν τα πράσινα. Αυτή είναι η διευκρίνιση. Και δεν έχουμε κάτι σχετικό από το Συμβούλιο Επικρατείας, που αναφερθήκατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε, κ. Σακκά.
ΣΑΚΚΑΣ (ΛΑΜΠ): Έχω την άποψη ότι για τα τμήματα που βγαίνει η απόφαση του εκάστοτε Υπουργού ή του αντίστοιχου Νομάρχη εμείς πρέπει να εκφράσουμε γνώμη. Όχι απόφαση. Δεν αποφασίζουμε. Άλλος αποφασίζει. Εμείς για γνώμη θα στείλουμε προς τον οικείο Νομάρχη ή τον Υπουργό που θα βγάλει την απόφαση για τον συντελεστή δόμησης. Συνεπώς δεν μπορεί να καθορισθεί σαν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Και το λέει μέσα το έγγραφο. Λέει ότι, γνωμοδότηση του αντίστοιχου Δήμου.

 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δήμαρχος έχει το λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, όπως διαπιστώνετε κι εσείς το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο κι έχει να κάνει με τη μείωση των συντελεστών στην πόλη μας. Ένα θέμα που μας απασχόλησε για πολλές συνεδριάσεις στην προηγούμενη θητεία. Το εξαντλήσαμε. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ως προς το ένα σκέλος που αφορούσε τότε τη μείωση των συντελεστών δόμησης.
Επειδή η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πρόεδρε, έχει αλλάξει και υπάρχουν αρκετοί νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να ενημερωθούν για όλα τα θέματα και επί των προτάσεων που είχαν τεθεί τότε και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει εκ νέου πάνω βεβαίως στην αρχική απόφαση που πήρε αλλά και τα θέματα που εκκρεμούσαν έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε όσες από εκείνες τις αποφάσεις δεν μπόρεσε να πάρει τότε το Δημοτικό Συμβούλιο. Γι' αυτό εκτιμώ ότι το θέμα πρέπει να αναβληθεί και στην πρώτη επόμενη συνεδρίαση να έρθει ολοκληρωμένο με εισήγησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και προς ψήφιση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μάνης.
ΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι με την κουβέντα που έγινε με τον κ. Σακκά στα ερωτήματα και ο κ. Κατσαρός που απάντησε, εκατό συνεδριάσεις να κάνουμε ούτε θα κερδίσουμε κάτι περισσότερο. Απλώς εδώ είναι πολιτική απόφαση. Παίρνουμε μια πολιτική απόφαση αν πράγματι εμείς είμαστε υπέρ της μειώσεως ή της διατηρήσεως ή της αυξήσεως. Η αναβολή δεν θα φέρει κάτι καινούργιο. Πολιτική απόφαση παίρνουμε. Κατά συνέπεια δεν βλέπω το λόγο να μπούμε στη διαδικασία αναβάλλεται, συζητιέται, ξανασυζητιέται … Ούτε αποφασίζουμε. Γνωμοδοτούμε. Αν εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει μετά από αυτά που μας είπε ο κ. Κατσαρός ότι πράγματι ερχόμαστε και μπροστάρηδες και από το υπουργείο ακόμα σε κάποιες άλλες αποφάσεις που πήραμε και στις οποίες μας ακολουθούν, εάν πράγματι εμείς πολιτικά πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης να την πάρουμε σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ, κ. Μάνη. Ο κ. Κατσαρός.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Εγώ δεν αντιλέγω σ' αυτά τα οποία είπε ο κ. Δήμαρχος να έρθουν και όλα τα άλλα τα θέματα. Σήμερα όμως εξετάζονται οι ενστάσεις επί συγκεκριμένου θέματος και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση επί των ενστάσεων. Ή απορρίπτονται ή γίνονται δεκτές. Να συζητηθούν όλα τα άλλα θέματα τα οποία υπήρχαν και να πάρουμε αποφάσεις σε δεύτερη και σε τρίτη δέσμη πολεοδομικών μέτρων. Δεν έχω καμία αντίρρηση σ' αυτό. Αλλά εδώ είναι συγκεκριμένο το θέμα. Η ένσταση είναι από 8/12/1977.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Βαβύλη, μου ζητήσατε το λόγο προηγουμένως ; Έχετε το λόγο.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Επειδή αυτό το θέμα είναι πολύ παλιό, γι' αυτό ρώτησα πότε είναι η ένσταση. Η ένσταση αυτή έχει δύο χρόνια εδώ μέσα. Και δύο χρόνια είναι επίσης στα συρτάρια το θέμα του συντελεστή δόμησης. Αν θέλει ο κ. Δήμαρχος να βάλει κάποιο καινούργιο στοιχείο μπορεί να το φέρει το θέμα να το ξανασυζητήσουμε. Έχει δίκιο ο κ. Κατσαρός. Αποφασίζουμε σήμερα, π.χ., απορρίπτουμε την ένσταση. Γιατί το μείζον είναι να ξανασυζητηθεί. Την απορρίπτουμε και αν τεθεί το θέμα από τη Δημοτική Αρχή και συζητήσουμε και τον κρατήσουμε στο 2,4, τον κρατάμε στο 2,4 . Το τυπικό θέμα είναι αυτό.
Το ουσιαστικό όμως θέμα είναι τι θα γίνει μ' αυτόν τον έρμο τον συντελεστή δόμησης. Τον κρατάμε δύο χρόνια στα συρτάρια. Ανεξάρτητα τώρα…. Και να μην κρυβόμαστε, οι διάφοροι συνάδελφοι που λένε τώρα…. Υπήρχαν υπέρ ή κατά κ.λ.π. σ' αυτό το θέμα. Πάρθηκε όμως αυτή η απόφαση στο τέλος ομόφωνα τότε. Και οι ίδιες παρατάξεις είναι και σήμερα. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι. Δύο χρόνια είναι κρατημένη στα συρτάρια του Νομάρχη.
Πότε είναι το έγγραφο από το ΥΠΕΧΩΔΕ; 12/5/1998. Έχουμε περάσει και ενάμιση χρόνο από το έγγραφο αυτό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το οποίο είναι σαφές. Λέει και έτσι λέει και ο νόμος, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε αύξηση του συντελεστού, λέει ο νόμος. Είναι μόνο απόφαση του υπουργού. Ούτε γνωμοδοτούμε ούτε τίποτα. Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε μείωση του συντελεστή. Και μάλιστα και η απόφαση του ΤΕΕ και η απόφαση των υπουργείων τείνουν στη μείωση των συντελεστών δόμησης. Πολύ περισσότερο με την ιστορία των σεισμών, που όλοι πονέσαμε και κλάψαμε και όλοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα.
Άρα λοιπόν το θέμα είναι: Θα προχωρήσουμε στην ιστορία αυτή της μείωσης του συντελεστού δόμησης τολμηρά;
Και να σας πω κι ένα άλλο, κύριοι συνάδελφοι, που έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Διάφοροι αντιπαροχείς συμπολίτες μας, για να προλάβουν τη μείωση του συντελεστή, είναι γνωστό σε όλους μας, προέβηκαν και πήραν οικόπεδα και έχουμε αυτή τη στιγμή μια αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας τεράστια. Κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις με αυτή την ιστορία που την κρατάμε. Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε μια κοινωνική ομάδα και πιθανόν θα επιδεινωθεί εάν εμείς ξαναγυρίσουμε στον παλιό συντελεστή δόμησης.
Επιτέλους αυτή η ιστορία πρέπει να κλείνει. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κλείνει με την αρχική μας απόφαση της μείωσης του συντελεστή δόμησης, για όλους τους λόγους - ποιότητας ζωής κ.λ.π.- που είχαμε συζητήσει και χίλια δύο θέματα, πολύ περισσότερο και για τους σεισμούς τώρα. Και να κλείσει άμεσα. Και ο Δήμαρχος να προχωρήσει επιτέλους να τελειώσει αυτό το θέμα. Αν νομίζω ο Δήμαρχος ότι θέλει να το ξαναφέρει για να το συζητήσουμε, να το φέρει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως πολιτικό θέμα με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και να τελειώνει το θέμα οριστικά. Να ξέρουμε τι γίνεται.
Πιστεύω ότι ο υπουργός προφανώς θα δεχθεί τη μείωση του συντελεστού δόμησης, γιατί αυτή είναι η τάση τους και αυτή είναι και η οδηγία την οποία έχουμε. Απλώς δεν θέλει ν' αλλάζουν τα πράγματα στο εθνικό δίκτυο. Νομίζω ότι στην επόμενη συνεδρίαση επιτέλους θα το τελειώσουμε και να δεσμευθεί ο Δήμαρχος να προχωρήσει την όποια απόφαση πάρουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ, κ. Βαβύλη. Ερώτηση ο κ. Καραφώτης.
ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής τον κ. Κατσαρό σε σχέση με τις προθεσμίες μιας αίτησης από κάθε πολίτη από τεχνικά θέματα τι χρηματικό πρόστιμο υπάρχει σε σχέση με το Ν.1943/91.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ταμήλος έχει το λόγο. Για περισσότερες διευκρινίσεις, κ. Καραφώτη, κατ' ιδίαν. Ορίστε, κ. Ταμήλο.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, την άλλη φορά που πήραμε αυτή την απόφαση για τη μείωση του συντελεστού μην ξεχνάμε ότι ήταν παράλληλα αυτή η απόφαση με την προθεσμία επέκτασης του σχεδίου πόλεως. Και είχαμε δουλέψει τότε και σε επιτροπές και προτείναμε κάποια τροποποίηση του σχεδίου συγχρόνως με τη μείωση του συντελεστού δόμησης και μια αύξηση της πόλης ως προς τη ΖΟΕ κ.ο.κ Εγώ νομίζω ότι τα δύο θέματα δεν είναι ξεκομμένα. Δεν είναι ανεξάρτητη η μείωση του συντελεστή δόμησης από την επέκταση του σχεδίου των Τρικάλων.
Επομένως συνηγορώ υπέρ της αναβολής του θέματος και να τα δούμε μαζί τα θέματα. Μαζί η μείωση του συντελεστού δόμησης, μαζί και η επέκταση του σχεδίου πόλεως των Τρικάλων. Όχι μόνο στη μείωση του συντελεστού δόμησης και να παραμείνει το σχέδιο όπως έχει. Είναι δύο αλληλένδετα προβλήματα. Και τότε μαζί τα περάσαμε. Μαζί περάσαμε τη μείωση του συντελεστή δόμησης και με το σκεπτικό αυτό επεκτείναμε το όριο σχεδίου πόλεως.
Επομένως και επειδή δεν υπάρχει καμία πίεση να απορρίψουμε καμία ένσταση και ας υπάρχει η εκκρεμότητα, να έχουμε την ένσταση για να μπορούμε να το επαναφέρουμε, συνηγορώ υπέρ της αναβολής. Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη βία να έρθει στο επόμενο Συμβούλιο, αλλά να γίνει προετοιμασία, να μιλήσουμε και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου με τις τεχνικές υπηρεσίες, να καλέσουμε και κάποιους εξειδικευμένους ανθρώπους που ξέρουν πέντε πράγματα και μετά, αφού καταλήξουμε τι θέλουμε, τότε να το φέρουμε. Δηλαδή το να το φέρουμε και να το απορρίψουμε δεν λέει τίποτα. Και γι' αυτό κι εγώ πιστεύω ότι είναι ανώριμο το θέμα να περάσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ, κ. Ταμήλο. Ο κ. Ευαγγελόπουλος έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός, κύριοι συνάδελφοι, ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ή σχεδόν ομόφωνα είχε αποφασίσει τη μείωση του συντελεστή δομήσεως και είχε γνωμοδοτήσει για το πρώτο πακέτο των προτάσεων, των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για τη μείωση του συντελεστού δομήσεως. Εκκρεμεί η απόφαση, διότι δεν έχει παρθεί, παρ' ό,τι είχε δεσμευθεί τότε το προεδρείο ότι θα ξανάφερνε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση ούτως ώστε να συμπληρωθεί αυτή η απόφαση και με την συμπληρωματική δέσμη, όπως ήταν: ο συνδυασμός, η αξιοποίηση της μείωσης του συντελεστού δομήσεως προς την κατεύθυνση των κινητών ενεργοποίησης του άρθρου του ΓΟΚ περί κινήτρων για τη συνένωση των ακαλύπτων χώρων  όπως ήταν η ενεργοποίηση του άρθρου του ΓΟΚ για τα ενεργά οικοδομικά τετράγωνα· ή η αύξηση του μικρότερου συντελεστή δομήσεως 0,6 σε πυκνοδομημένες περιοχές, που έπρεπε συνοδευτικά να παρθεί παράλληλα με τη μείωση.
Αυτό το πράγμα, το δεύτερο σκέλος, όπως είπε και ο κ. Ταμήλος, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Δεν νομίζω βέβαια ότι κατ' ουσίαν θα διαφωνήσει κάποιος στη μείωση του υψηλού συντελεστού δομήσεως. Πρέπει όμως να εξετάσουμε και το δεύτερο πακέτο μέτρων.
Σε επίσκεψη που κάναμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Κατσαρό ετέθη στο ΥΠΕΧΩΔΕ το ζήτημα του συνδυασμού της μείωσης του συντελεστού δομήσεως στο κέντρο της πόλης με τα άλλα αντίστοιχα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Και μπορώ να σας πω ότι αιφνιδιάστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν μπόρεσε να μας απαντήσει στα ερωτήματα αυτά στο χρονικό διάστημα βέβαια που τέθηκαν και επιφυλάχθηκε να έχουμε περαιτέρω συνεργασία προκειμένου να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Πώς μπορεί δηλαδή να συνδυαστούν αυτά τα δύο πράγματα και ειδικότερα η συνένωση των ακαλύπτων χώρων.
Πιστεύω και εγώ ότι θα πρέπει να πάμε σε μια βραχυχρόνια αναβολή. Όχι βέβαια της εβδομάδος, που είπε ο Δήμαρχος. Δεν θα προλάβουμε, κ. Δήμαρχε. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μια αναβολή δύο μηνών. Και μετά από δύο μήνες αν μπορεί να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο μέτρων να προχωρήσει ή αλλιώς να πάμε στη μείωση του συντελεστή δομήσεως, τη γνωμοδότηση για τη μείωση του συντελεστή δομήσεως. Να εξετάσουμε τις ενστάσεις, να κλείνει και το ζήτημα με την εξέταση των ενστάσεων και φεύγει η γνωμοδότηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερώτηση ο κ. Βαβύλης.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Πώς συναρτάται το ένα θέμα, δηλαδή αν μας απαντήσουν…..Γιατί τον συντελεστή δόμησης δεν μπορούμε να τον προχωρήσουμε ξέχωρα από την υπόλοιπη ιστορία όλων των θεμάτων που βάλατε;  Που πολύ σωστά μπαίνουν έτσι και αλλιώς και έχετε δεσμευθεί και προσωπικά ότι θα τα υλοποιήσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βαβύλη, συναρτάται το ζήτημα και αυτή η επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε τότε που συζητήθηκε το θέμα του συντελεστού δομήσεως. Ότι αύξηση του συντελεστού δομήσεως εύκολα δεν μπορεί να γίνει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Επομένως…..
(αλλαγή πλευράς μαγνητοταινίας)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ...οικόπεδα των 300 τετραγωνικών και των 200 τετραγωνικών μέτρων που με αυτόν τον συντελεστή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες χωρίς να επιβαρύνουν βέβαια αντίστοιχα και το περιβάλλον. Και είχε δεχθεί το συμβούλιο ότι πρέπει να εξετασθεί. Εάν δεν πάει η πρόταση πακέτο ότι η πόλη των Τρικάλων ζητά μείωση του συντελεστή δομήσεως στο κέντρο και κάποια αύξηση στην περιφέρεια, τότε δεν θα περάσει η αύξηση - στο δεύτερο σκέλος .
Πρέπει να σας θυμίσω δε ότι η πρόταση που είχα προσωπικά αναπτύξει για λογαριασμό της "Νέας Πνοής" για την συνένωση των ακαλύπτων χώρων αφορούσε και τη μείωση του συντελεστή δομήσεως. Διότι αν θυμάστε θα εδίνετο κίνητρο με πρίμ συντελεστή δομήσεως ούτως ώστε να αποκτήσουμε φάκελο δηλώσεων παραχώρησης ακαλύπτων χώρων σε κοινή χρήση. Επομένως συνδυάζεται το θέμα. Και ειδικά σ' αυτό το σκέλος το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπόρεσε να μας δώσει μια σαφή απάντηση και επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ζήτημα. Βέβαια δεν έγινε γραπτώς η αίτηση αυτή στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει γραπτώς, γι' αυτό ζητώ κι αυτή την παράταση. Τουλάχιστον θα υποβληθεί γραπτώς και προφορικώς να συζητηθεί. Και αν αποκλεισθεί από τα αρμόδια τμήματα του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΧΩΔΕ αυτή η περίπτωση, τότε να εξεταστούν οι ενστάσεις και να προχωρήσει το ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ, κ. Ευαγγελόπουλε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι για το ζήτημα της αναβολής δεν τίθεται θέμα. Για το χρόνο νομίζω ότι θα πρέπει να το αφήσουμε ανοιχτό τελικά γιατί διατυπώθηκαν απόψεις ότι θα πρέπει... Ο κ. Αντιδήμαρχος είπε για δύο μήνες, ο κ. Ταμήλος είπε να ωριμάσει. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να προσδιορισθεί ή όχι. Ορίστε κ. Σακκά.
ΣΑΚΚΑΣ (ΛΑΜΠ): Είμαστε ενόψει καινούργιου ΓΟΚ. Ήδη ο καινούργιος ΓΟΚ έχει κατατεθεί και θα ψηφισθεί. Συνεπώς είναι ένα στοιχείο επικουρικό που θα βοηθήσει την προσπάθεια που κάνουμε. Συνεπώς ας υπάρχει κάποιος εύλογος χρόνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε, κ. Καλλιάρα.
ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ: Αυτό θα το κρίνει η τεχνική υπηρεσία πότε θα είναι έτοιμη να το βάλει στο Συμβούλιο. Γιατί καθόμαστε και συζητάμε; Αν πω εγώ αύριο το πρωί και δεν είναι η τεχνική υπηρεσία έτοιμη, τι θα γίνει δηλαδή; Θα πω εγώ αύριο το πρωί. Μπορεί να το βάλει η τεχνική υπηρεσία αύριο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κ. Βαβύλη.
ΒΑΒΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ξεκινήσαμε με χαμηλούς τόνους λόγω του μεσημεριανού και της κόπωσης, θα αναγκαστώ να ανεβάσω τους τόνους και θα χρησιμοποιήσω και πιθανόν βαριές εκφράσεις και κατά συναδέλφων. Αν θέλουν κι αν τολμάνε να πουν φανερά και σαφώς ότι θέλουν να παραμείνουν οι συντελεστές δόμησης ως έχουν. Είναι τίμια, ειλικρινής και σαφέστατη απάντηση. Τώρα ιστορίες ότι θα το δει η υπηρεσία, να ωριμάσει…, να ωριμάσει και να σαπίσει στο δέντρο το φρούτο, δεν το καταλαβαίνω. Το θέμα είναι ωριμότατο από τότε που το συζητάγαμε. Και το συζητάγαμε επί πολλά χρόνια. Και η "Νέα Πνοή" προς τιμήν της τότε είχε εκφράσει πάρα πολλές αντιρρήσεις σχετικά με τον συντελεστή δόμησης, γιατί η φιλοσοφία της μπορεί να ήταν να μείνει το 2,4. Είχε εκφράσει έναν προβληματισμό και τα είχε συνδυάσει.
Εγώ, παραδείγματος χάριν, ξέρω σαφέστατα, όπως αυτό το πράγμα είναι ποτήρι, ότι είναι τελείως διαφορετικό το ένα θέμα, αν εγώ πολιτικά θέλω να μειώσω τον συντελεστή δόμησης γιατί θεωρώ ότι αυτή η πόλη είναι εχθρική, γιατί δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, γιατί υπάρχουν προβλήματα σεισμικότητας κ.λ.π., το αποφασίζω πολιτικά. Και οι νόμοι, οι οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οδηγίες του ΤΕΕ - και το λέω για συναδέλφους του ΤΕΕ - είναι σαφέστατα υπέρ των μειώσεων των συντελεστών δόμησης. Πολύ περισσότερο μετά τους σεισμούς. Που είναι τρομερό και από συναδέλφους μηχανικούς να έχουν γίνει σεισμοί, να ξέρουν τι προβλήματα έχουν τα μεγάλα κτίρια, να περιμένουμε σεισμό στη Θεσσαλία 7 ή 7,5 ρίχτερ και κανένας να μην ενδιαφέρεται και να ερχόμαστε να λέμε εδώ να συνδυάσουμε... συγνώμη, κ. Πρόεδρε είναι πολύ σοβαρό το θέμα...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Βαβύλη, μισό λεπτό, αυτή τη στιγμή αναλύετε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει η μείωση του συντελεστού. Γίνατε κατανοητός, γίνατε σαφής σ' αυτό που θέλετε να πείτε.

           " Κατά την εξέταση των ενστάσεων ο Δήμαρχος  Γ. Σπαθής ζήτησε την αναβολή του θέματος για να εξετασθούν και άλλα παρεμφερή πολεοδομικά θέματα. Είχα πεί τότε στον  Σπαθή ότι πιθανή αναβολή θα οδηγήσει την όλη υπόθεση σε ματαίωση με χρέωση του θέματος εις βάρος του.Με τον αναπτυχθέντα διάλογο επείσθη, προς τιμή του, ανέκρουσε πρύμναν και εζήτησε να απορριφθούν οι ενστάσεις."

ΒΑΒΥΛΗΣ: Τελειώνω. Απλώς ήθελα να πω ότι τα δύο θέματα δεν συναρτώνται. Προφανώς όλοι μας θέλουμε και έχουμε ευθύνη όλοι μας, γιατί κοινή συναινέσει ήταν, γυρίσαμε όλη την πόλη για επέκταση του σχεδίου πόλεως και οφείλει η Δημοτική Αρχή και να βοηθήσουμε όλοι να επεκταθεί το σχέδιο πόλεως. Μπαίνει το θέμα της αύξησης του συντελεστή δόμησης που εμπλέκει το θέμα. Αν θέλουμε να μην περάσει η μείωση βάζουμε την αύξηση, που τα υπουργεία είναι αντίθετα με την αύξηση. Να το βάλουμε αν θέλουμε κι αυτό.  
Εγώ νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίζουν τα θέματα και επιτέλους να κλείσει. Είναι δυο χρόνια αυτή η ιστορία. Ποιον δουλεύουμε; Και λέει τώρα ο Ταμήλος να τ' αφήσουμε εν ευθέτω χρόνω να ωριμάσει η υπηρεσία. Η υπηρεσία έχει σαφή τοποθέτηση. Τι άλλο να ωριμάσει; Εδώ είναι πολιτική απόφαση - το είπε και ο κ. Μάνης. Θέλουμε ή δεν θέλουμε.  Φέρτε το στο άλλο Συμβούλιο να αποφασίσουμε πολιτικά. Αυτό ξέρω εγώ να λέω. Και επιπλέον δημιουργείτε τεράστια οικονομικά προβλήματα σε κατηγορίες πολιτών - το επαναλαμβάνω. Πόσο καιρό ακόμα θα αφήνουμε αυτή την ιστορία, έχουμε δεν έχουμε συντελεστή να προλάβουμε να κτίσουμε  το ακίνητο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ κ. Βαβύλη. Ο κ. Δήμαρχος έχει το λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, όταν ζήτησα την αναβολή θεώρησα πως όλοι μας γνωρίζαμε το θέμα και θα συνηγορούσαμε να  'ρθει στην επόμενη συνεδρίαση, γιατί ήταν πραγματικά γνωστό το θέμα, και να το συζητήσουμε και να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά των ενστάσεων. Επειδή όμως έγιναν κάποιες επιχειρηματολογίες και μπορεί να δοθεί άλλη διάσταση από αυτήν που ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τότε, θεωρώ πως πρέπει να πάρουμε απόφαση και να απορρίψουμε τις ενστάσεις σήμερα. 
Δεύτερο: Να προχωρήσουμε στη βάση των όσων δεν συζητήθηκαν  τότε από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου και να τα προωθήσουμε. Πέραν αυτών που ανέπτυξε ο κ. αντιδήμαρχος για τα πολεοδομικά θέματα, υπάρχει κι ένα θέμα ακόμα το οποίο θέλουμε να φέρουμε στο Δημοτικό συμβούλιο - και θα σας πω κι ένα δεύτερο. Δεύτερο είναι για την περιοχή των εργατικών που δεν έχει συντελεστή δόμησης και λέγαμε να της δώσουμε συντελεστή δόμησης και θα το φέρουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο κιόλας. Και τέλος είναι και με τις πυλωτές όπου αυτές έχουν αλλάξει χρήση και πρέπει να το δούμε κι αυτό και να το αντιμετωπίσουμε. Θεωρούσα ότι θα ήμασταν έτοιμοι στην επόμενη συνεδρίαση.
Αλλά όμως για να μη δημιουργούμε διαφορετικές εντυπώσεις προς τα έξω, η βούλησή μας είναι η ίδια  και παραμένει αυτή. Δηλαδή ο συντελεστής δόμησης ισχύει για το Δημοτικό Συμβούλιο. Ισχύει η προηγούμενη απόφαση και απορρίπτουμε τις ενστάσεις και σε επόμενη συνεδρίαση που θεωρώ στην πρώτη επόμενη συνεδρίαση να φέρουμε τα άλλα θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κ. Νάκη.
ΝΑΚΗΣ: Κύριε Δήμαρχε, εσείς προηγούμενα είπατε ότι επειδή το σώμα απαρτίζεται από καινούριους δημοτικούς συμβούλους και είναι ανενημέρωτοι θα πρέπει να ενημερωθούν. Πού γνωρίζετε εσείς εάν ορισμένοι καινούριοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι κατά της μείωσης του συντελεστού δόμησης; Επομένως δεν μπορεί να ψηφίσουμε όχι για τις ενστάσεις. Διότι εγώ προσωπικά ήμουνα κατά της μείωσης του συντελεστή δόμησης.
Εν τω μεταξύ εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από καινούργιους δημοτικούς συμβούλους πιστεύω κ. πρόεδρε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν και να εκφραστούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργολόπουλος.
ΓΕΩΡΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι μπαίνει το ζήτημα όπως το έβαλε ο κ. Νάκης ότι είναι ανενημέρωτοι κάποιοι καινούργιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Νομίζω ότι κάποιοι από τους καινούριους έχουν τοποθετηθεί εδώ και βλέπουν το ζήτημα ως πολιτική απόφαση. Έτσι θα πρέπει να το δούμε και δεν μπαίνει θέμα να ενημερωθώ εγώ αν πρέπει ή δεν πρέπει να….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπήκε το ζήτημα της αναβολής για την επόμενη συνεδρίαση. Και νομίζω ότι αυτό ίσως τακτοποιήσει και κάποιες άλλες μικροενστάσεις όπως αυτή του κ. Νάκη. Εάν δεν έχετε αντίρρηση, κ. Δήμαρχε, να το πάμε στο επόμενο Συμβούλιο. Εάν δεν θέλετε αυτή την αναβολή, την οποία μπορώ να τη βάλω σε ψηφοφορία, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην απόρριψη των ενστάσεων. Ορίστε, κ. Μάνη.
ΜΑΝΗΣ: Θέλω να πω το εξής: Αφορμή από την ένσταση την οποία έχουμε στην ημερήσια διάταξη επεκταθήκαμε περισσότερο στη φιλοσοφία αν πρέπει να μειώσουμε τον συντελεστή δόμησης γενικά και όχι εξειδικευμένα για το θέμα που είναι η ένσταση. Τώρα η αναβολή που επρότεινε ο κ. Δήμαρχος και που από τη συζήτηση εδώ βγήκε ότι όλες οι πλευρές δεν μιλάμε αναβολή για την ένσταση, μιλάμε για εκείνη τη διάσταση που πήρε συνολικά το θέμα μειώσεως συντελεστού για την πόλη.
Άρα λοιπόν δεν αναβάλλεται το θέμα. Παίρνουμε μια απόφαση περί απορρίψεως ή αποδοχής της ενστάσεως και δεσμεύτηκε το προεδρείο και ο κ. Δήμαρχος σε πολύ κοντινή συνεδρίαση - αν όχι αυτήν, την μεθεπόμενη - θα είναι προς συζήτηση το θέμα ποιο; Όχι της απόρριψης των ενστάσεων. Περί μειώσεως του συντελεστή δόμησης.
Άρα λοιπόν κ. Πρόεδρε, δεν αναβάλλεται το θέμα. Δεν αναβάλλεται το θέμα. Συζητιέται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κ. Ευαγγελόπουλε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν είναι να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε πρόταση αναβολής ούτως ώστε να ενισχυθεί επιχείρημα ότι αυτοί οι οποίοι κάνανε την πρόταση ή αυτοί οι οποίοι ψήφισαν την πρόταση στην ουσία δεν θέλουν μείωση του συντελεστή δόμησης, τότε αυτό το βάρος προσωπικά εγώ δεν το παίρνω. Και πιστεύω ότι και ο κ. Δήμαρχος δεν το πήρε. Κατάλαβε και πήρε τη θέση να απορριφθούν οι ενστάσεις. Να απορριφθούν οι ενστάσεις. Αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο, εντός διμήνου εγώ υπολογίζω, δεν ξέρω, μακάρι να προλάβουμε και σε 15 μέρες, θα 'ρθει και το άλλο πακέτο των μέτρων και συνοδευτικά θα φύγει το θέμα. Διότι εμείς έχουμε εκφράσει θέση πολιτική που εκφράζει και την προσωπική μας άποψη. Δεν μπορεί να είμαστε ανακόλουθοι σ' αυτά που λέγαμε πριν και σ' αυτά που λέμε και ψηφίζουμε σήμερα.
Λοιπόν για να μη δώσουμε αυτό το δικαίωμα κι εγώ αποσύρω την πρόταση αναβολής που έκανα. Θα ψηφίσουμε την απόρριψη των ενστάσεων και θα ακολουθήσει το συνοδευτικό, το δεύτερο πακέτο μέτρων. Εξ άλλου κανένας δεν είναι υπέρ της παραμονής του συντελεστή δομήσεως στον αριθμό που βρίσκεται σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ κ. Ευαγγελόπουλε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι εάν τέθηκε από την αρχή το ζήτημα της αναβολής τέθηκε για τους καινούριους συναδέλφους οι οποίοι δεν γνωρίζουν το τι έχει μεσολαβήσει και ποιες αποφάσεις πάρθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις την προηγούμενη περίοδο. Εν πάση περιπτώσει δεν σταματάμε εκεί. Επί των ενστάσεων μπορούμε να αποφασίσουμε. Ορίστε κ. Ταμήλο.
ΤΑΜΗΛΟΣ: Ήθελα να τονίσω λίγο ότι μερικές φορές είμαστε μαζοχιστές. Δηλαδή επειδή όλοι συμφωνήσαμε να το αναβάλλουμε καλόπιστα και χωρίς καμία κακή πρόθεση και πετάχτηκε ο Βαβύλης και λέει "άμα το αναβάλετε πάει να πει ότι είστε εναντίον" κι εμείς αμέσως τρέξαμε πίσω από το Βαβύλη μην τολμήσει και βγει στα ραδιόφωνα και μας πει ότι είμαστε εναντίον. Φοβόμαστε τι θα πει ο Βαβύλης στο ραδιόφωνο; Να καταλάβω δηλαδή. Ή θέλουμε να παίρνουμε ανέντιμες αποφάσεις; Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να μου πει ο Βαβύλης ότι έχω κακή πρόθεση. Και την ψήφισα την μείωση και είμαι υπέρ της μείωσης. Αλλά επειδή δεν θα μας δοθούν ευκαιρίες πολλές να συζητήσουμε σφαιρικά το θέμα της μείωσης του συντελεστή, της επεκτάσεως του σχεδίου πόλεως, να ενημερωθούμε πού κόλλησαν τα πράγματα, τι γίνονται όλα τα πράγματα, δεν δέχομαι τον εκβιασμό αυτόν. Και εγώ λέω να μπει αναβολή. Κι άμα θέλει ας βγει να με καταγγείλει στο ραδιόφωνο…
(διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κ. Σακκά.
ΣΑΚΚΑΣ (ΛΑΜΠ): Κύριε Πρόεδρε, έχω την αίσθηση ότι οι συγκεκριμένες ενστάσεις γίνανε κατά κάποιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν εμείς απορρίψουμε συγκεκριμένες ενστάσεις επανέρχεται σε ισχύ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί μειώσεως των συντελεστών  δομήσεως. Το ζητούμενο είναι ένα: αν θέλουμε να εξετάσουμε το θέμα σφαιρικά δεν πρέπει να πάρουμε απόφαση να απορρίψουμε την ένσταση. Γιατί εξακολουθεί, εάν τις απορρίψουμε τις ενστάσεις, να ισχύει εκείνη η απόφαση που είχατε πάρει κατά το παρελθόν. Εάν όμως εμείς έχουμε την πρόθεση να δούμε όλο το θέμα απ' αρχής ή πώς ήταν οι αποφάσεις ή το τι είχε διαδραματισθεί εκείνη την εποχή, τότε θα πρέπει να αναβάλλουμε χωρίς να εκδικάσουμε και να απορρίψουμε τις ενστάσεις. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ κ. Σακκά. Λοιπόν η πρόταση αναβολής σε ψηφοφορία. Οι λέγοντες ναι την εγκρίνουν, οι λέγοντες όχι την απορρίπτουν. Ο γραμματέας τον κατάλογο.
ΑΓΓΕΛΗΣ                                                      ΟΧΙ
ΒΑΒΥΛΗΣ                                                    ΟΧΙ
ΓΕΩΡΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                                  ΟΧΙ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                                  ΟΧΙ
ΙΑΤΡΟΥ                                                         ΟΧΙ
ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ                                                ΟΧΙ
ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ                                               ΟΧΙ
ΚΟΥΤΣΙΑΣ                                                    ΠΑΡΩΝ
ΜΑΝΗΣ                                                         ΟΧΙ
ΜΟΥΛΙΩΤΑ                                                  ΟΧΙ
ΜΟΥΡΓΕΛΑΣ                                               ΟΧΙ
ΜΥΛΩΝΑΣ                                                   ΟΧΙ
ΝΑΚΗΣ                                                          ΝΑΙ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ                                                  ΟΧΙ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                                      ΟΧΙ
ΣΑΚΚΑΣ (ΛΑΜΠ)                                        ΝΑΙ
ΣΑΡΑΝΤΗΣ                                                   ΝΑΙ
ΣΠΑΝΟΣ                                                        ΟΧΙ
ΤΑΜΗΛΟΣ                                                    ΝΑΙ
ΚΑΦΦΕΣ                                                       ΟΧΙ
ΣΟΥΛΙΟΣ: Δεν εγκρίνεται  η αναβολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν εγκρίνεται η αναβολή. Προχωράμε στη δεύτερη ψηφοφορία. Οι λέγοντες ναι εγκρίνουν την απόρριψη των ενστάσεων, οι λέγοντες όχι δεν την εγκρίνουν.  Ο γραμματέας τον κατάλογο.

ΑΓΓΕΛΗΣ                                                      ΝΑΙ
ΒΑΒΥΛΗΣ                                                    ΝΑΙ
ΓΕΩΡΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                                  ΝΑΙ    
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                                  ΝΑΙ
ΙΑΤΡΟΥ                                                         ΝΑΙ
ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ                                                ΝΑΙ
ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ                                               ΝΑΙ    
ΚΟΥΤΣΙΑΣ                                                    ΝΑΙ
ΜΑΝΗΣ                                                         ΝΑΙ
ΜΟΥΛΙΩΤΑ                                                  ΝΑΙ
ΜΟΥΡΓΕΛΑΣ                                               ΝΑΙ
ΜΥΛΩΝΑΣ                                                   ΝΑΙ
ΝΑΚΗΣ                                                          ΟΧΙ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ                                                  ΝΑΙ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                                       ΝΑΙ
ΣΑΚΚΑΣ (ΛΑΜΠ)                                        ΝΑΙ
ΣΑΡΑΝΤΗΣ                                                   ΝΑΙ
ΣΠΑΝΟΣ                                                        ΝΑΙ
ΤΑΜΗΛΟΣ                                                     ΝΑΙ
ΚΑΦΦΕΣ                                                        ΝΑΙ

ΣΟΥΛΙΟΣ: Εγκρίνεται η απόρριψη των ενστάσεων με 19 ΝΑΙ και 1 ΟΧΙ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγκρίνεται η απόρριψη των ενστάσεων.
ΑΠΟΦΑΣΗ

Διακοπείσης της από 29/11/1999 συνεδρίασης και συνεχισθείσης σήμερα Τετάρτη 1/12/1999 και ώρα 1 μ,εσημβρινή παρευρέθησαν παρόντες (21) δημοτικοί σύμβουλοι ήτοι οι: 1. Αγγελής Αγγελος, 2. Βαβύλης Αθαν. 3. Γεωργολόπουλος Ευαγ., 4. Δημάκης Δημήτριος,  5. Ευαγγελόπουλος Αθαν., 6. Ιατρού Ελένη, 7. Καλλιάρας Θ., 8. Καραφώτης Πέτρος, 9. Καφφές Λαμπ., 10.Κούτσιας Νικ., 11. Μάνης Ι., 12. Μουλιώτα Μ., 13. Μουργελάς Β., 14.Μυλωνάς Στ., 15. Νάκης Βασ. 16.Πανταζής Ι., 17. Παπαδόπουλος Ν., 18. Σακκάς Στ. του Λ., 19. Σαράντης Μιχ. 20.Σπανός Θεόδ., 21. Ταμήλος Μιχ. Απόντες βρέθηκαν τέσσερις (4) δημοτικοί σύμβουλοι ήτοι οι: 1. Μπαλοδήμος Γ., 2. Παιδής Στ., 3. Σακκάς Στεφ. του Σωτ. και 4. Σιώκη Νατάσα.
Μετά από αυτό ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το 18ο θέμα της ημερήσιας  διάταξης έθεσε υπόψη του συμβουλίου την από του μηνός Οκτωβρίου 1998 εισήγηση του Τ.Π. & Σχ.Π. του Δήμου στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Υστερα από την ανακοίνωση στον τοπικό τύπο στις 12 και 13/6/1998 της γνωμοδότησης του Δημοτικού συμβουλίου (ΑΔΣ 274/1997) περί μειώσεως του συντελεστή δόμησης στον α' τομέα του σχεδίου πόλης από 2,4 σε 1,8 υπεβλήθησαν στην υπηρεσία μας ενστάσεις ενδιαφερομένων που ζητούν την ακύρωση της παραπάνω γνωμοδότησης.
Η υπηρεσία μας εισηγείται την απόρριψη των εν λόγω ενστάσεων διότι πιστεύω ακράδαντα ότι η μείωση του Σ.δ. επιλύει πλείστα όσα προβλήματα συνθηκών διαβίωσης (πολεοδομικά-κυκλοφοριακά κλπ) και συμβάλλει αποφασιστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όπως διεξοδικά αναπτύχθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Υστερα από τις τοποθετήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες είναι καταγραμμένες στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Ταμήλος πρότεινε να αναβληθεί το θέμα. Ο κ. Πρόεδρος έθεσε σε φανερή ψηφοφορία την πρόταση αναβολής κατά την οποία υπέρ αυτής ψήφισαν τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, ήτοι οι:1. Βασ. Νάκης, 2.Σακκάς Στεφ του Λ., 3.Μιχ. Σαράντης και 4 Μιχ. Ταμήλος, κατά της αναβολής ψήφισαν δεκαπέντε (15) δημοτικοί σύμβουλοι, ήτοι οι: 1. Αγγελής Αγγελος, 2. Βαβύλης Αθαν. 3. Γεωργολόπουλος Ευαγ., 4. Ευαγγελόπουλος Αθαν., 5. Ιατρού Ελένη, 6. Καλλιάρας Θ., 7. Καραφώτης Πέτρος, 8. Καφφές Λαμπ., 9.Μάνης Ι., 10. Μουλιώτα Μ., 11. Μουργελάς Β., 12.Μυλωνάς Στ., 13.Πανταζής Ι., 14. Παπαδόπουλος Ν., 15.Σπανός Θεόδ., ενώ ένας (1) δημοτικός σύμβουλος ο κ. Κούτσιας Νικ. Ψήφισε "παρών".
Υστερα από την ανωτέρω ψηφοφορία το θέμα δεν αναβάλλεται.
Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος έθεσε σε φανερή ψηφοφορία την πρόταση της υπηρεσίας. Οι λέγοντες ΝΑΙ ψηφίζουν υπέρ της απόρριψης των ενστάσεων, οι λέγοντες ΟΧΙ κατά της απόρριψης.
Υπέρ της απόρριψης των ενστάσεων ψήφισαν δεκαεννέα (19) δημοτικοί σύμβουλοι ήτοι οι: 1.Αγγελής Αγγελος, 2. Βαβύλης Αθαν. 3. Γεωργολόπουλος Ευαγ., 4. Ευαγγελόπουλος Αθαν., 5. Ιατρού Ελένη, 6. Καλλιάρας Θ., 7. Καραφώτης Πέτρος, 8. Καφφές Λαμπ., 9. Κούτσιας Νικ. 10.Μάνης Ι., 11. Μουλιώτα Μ., 12. Μουργελάς Β., 13.Μυλωνάς Στ., 14.Πανταζής Ι., 15. Παπαδόπουλος Νικ. 16. Σακκάς Στεφ του Λ., 17.Μιχ. Σαράντης, 18. Σπανός Θεόδ.,  19.Μιχ. Ταμήλος, ενώ μειοψήφισε
ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασ. Νάκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά διαλογική συζήτηση

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία

Απορρίπτει τις ενστάσεις που στρέφονται κατά της αριθμ. 274/1997 ΑΔΣ "Περί μειώσεως του συντελεστή δόμησης από 2,4 σε 1,8 στον Α' τομέα του σχεδίου πόλης Τρικάλων.
Η παρούσα απόφαση έλαβε αριθμό 430/1999.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Λάρισα  22  Ιουνίου  2001
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ                 Αριθμ.  Πρωτ.  1062
ΤΜΗΜΑ: Περιβαλλοντικού &
Χωροταξικού Σχεδιασμού
Ταχ. Δ/νση:Σωκράτους 111
Τ.Κ.411 10                                                ΚΟΙΝ. ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Telefax 553 817
Πληροφορίες: Ε. Μουλαρά
Τηλέφωνο: 553 818
           
ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση όρων δόμησης σε τμήμα V1   του τομέα  V, εξαιρουμένου του
            εμπορικού κέντρου, στο Δήμο Τρικκαίων.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις των άρθρων 3 και 70 του Ν.Δ. της 17.7.1923 (ΦΕΚ  228 Α) "Περί σχεδίων πόλεων κλπ" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.
2.Τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 2831/2000 (ΦΕΚ  140 Α) "Περί τροποποίησης του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 1577/85) και άλλων διατάξεων".
3. Τις διατάξεις του άρθρου 66 παρ. 4 του Ν. 1622/86 (ΦΕΚ 92 Α).
4. Τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 3200/55 (ΦΕΚ 97 Α).
5. Το Π.Δ. 6.11.78 "Περί καθορισμού συντελεστών δομήσεως και όρων δομήσεως εις την εντός  του  εγκεκριμένου  ρυμοτομικού  σχεδίου  περιοχήν Τρικάλων (ΦΕΚ 630 Δ / 30.11.78)"
6. Την απόφαση 4209/11.8.88 του Νομάρχη Τρικάλων "Εγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου Τρικάλων στην πολεοδομική ενότητα  V   συν. "Σαράγια"  πλην  της  περιοχής  εργατικών  κατοικιών (ΦΕΚ 640 Δ/ 5.9.1988).
7. Την απόφαση οικ. 1718/25.4.1990 του Νομάρχη Τρικάλων "Εγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου Τρικάλων στην Πολεοδομική ενότητα VIII, VII, XI συν. Κεραμαργιά-Αλώνια Μπάρας (ΦΕΚ 275 Δ/14.5.1990).
8. Την απόφαση 2941/5.9.1990 του Νομάρχη Τρικάλων "Εγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου Τρικάλων στην Πολεοδομική Ενότητα VI, X, XI συν. Στρατώνες -Βουβή-Κέντρο εκτός των Ο.Τ. 111,77 και όλων των Ο.Τ. του τομέα VΑ  και του τομέα ΙΙΙ Γ1" (ΦΕΚ 539Δ/11.10.1990).
9. Την απόφαση 274/1997 του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων και την 430/1999 απόφαση του ιδίου με την οποία έγινε απόρριψη των υποβληθεισών ενστάσεων.
10. Την Τεχνική Αιτιολογική Εκθεση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων.
11. Τη θετική γνωμοδότηση 76/12.5.2001 του Περιφερειακού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος της ΔΙΠΕΧΩ Θεσσαλίας.
12. Το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις της Απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού και του οικείου Δήμου.

Αποφασίζουμε

Εγκρίνεται  η μείωση του Σ.Δ. από 2,4 σε 1,8 στον τομέα V1 όπως απεικονίζεται στις 11 πινακίδες σε κλ. 1:1000 που συνέταξε η Πολιτικός Μηχανικός Σοφία Κάλφα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αυτής.  Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρείται το εμπορικό κέντρο της πόλης (τομέας V)  για το οποίο ελήφθη απόφαση ειδικών ρυθμίσεων.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Συνημμένα:
11 πινακίδες κλ. 1:1000.

                                                                               Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας
                                                                               ΙΩΑΝΝΗΣ    ΚΑΡΑΤΖΙΩΤΗΣ
Εσωτ. Διανομή
1.Αρχείο Φ 14/Γ
2.Χρον. Αρχείο
3.Αρχείο Αποφάσεων

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. Ν.Α. Τρικάλων
Δ/νση Πολ/μίας & Περ/ντος
Διοικητήριο
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
2. Δήμος Τρικκαίων Δ/νση Τ.Υ.
Τμήμα Πολεοδομίας42100 - ΤΡΙΚΑΛΑ

3.Εθνικό Τυπογραφείο
(για δημοσίευση με 11 πινακίδες σε κλ. 1:1000)
Καποδιστρίου 34       10432  ΑΘΗΝΑ

          " Ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Ταμήλος στις διάφορες συζητήσεις που κάνει, με άλλους δημάρχους στην ΚΕΔΚΕ και αλλού,  για την μείωση του συντελεστή δόμησης στην πόλη των Τρικάλων, τους αφήνει  άφωνους  για την τολμηρή ενέργεια και την επιτυχία του εγχειρήματος. Κάνατε αυτό το πράγμα στα Τρίκαλα!!  λένε έκπληκτοι, δηλώνοντας ότι και οι ίδιοι θα το ήθελαν για τις πόλεις τους.    Στο δρόμο που χάραξε ο Δήμος Τρικκαίων περπάτησαν και περπατούν πλέον και άλλοι Δήμοι της χώρας!!  "











10η σημαντική απόφαση
Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) και Ζ.Ο.Ε. Δήμου Τρικκαίων.
Αριθ. Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 431/2007.

Διαδικασίες μελέτης αναθεώρησης  του Γ.Π.Σ. και Ζ.Ο.Ε Τρικάλων         



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Εκ του πρακτικού της αριθ.16ης/2007 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων.
ΑΡ.  ΑΠΟΦ. 431/2007

Περίληψη
"Ορισμός Επιτροπής Παρακολούθησης  του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ)".

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων
Τρίκαλα & στο Δημαρχιακό Κατάστημα του Δήμου Τρικκαίων σήμερα 27-09-2007 ημέρα Πέμπτη ώρα 20:30 μ.μ. συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν της από 21-09-2007 προσκλήσεως του Προέδρου που έχει επιδοθεί στο καθένα σύμβουλο σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3463/2006 (ΔΚΚ) παρόντος & του Δημάρχου κ. Μιχαήλ Ταμήλου.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμος απαρτία δεδομένου ότι επί  συνόλου 27 μελών βρέθηκαν   παρόντα είκοσι  τέσσερα (24) μέλη ήτοι:
Οι οποίοι δεν προσήλθαν αν & έχουν νόμιμα  προσκληθεί
                                Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως

Μετά από αυτό ο κ.πρόεδρος  εισηγούμενος το 9ο θέμα της  ημερησίας διάταξης, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου την  εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομίας (υπογράφεται από τον κ.Κουκούση) στην οποία αναφέρονται τα εξής:

ΘΕΜΑ: Ορισμός Επιτροπής Παρακολούθησης της μελέτης "Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Τρικκαίων".

Για την επίβλεψη της μελέτης "Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Τρικκαίων" η Διευθύνουσα Υπηρεσία, έχοντας υπόψη:
  •            το άρθρο 25 του Ν. 3316/2005
  •            το με αριθ. 5997/21-5-2007 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2000 - 2006, στο οποίο αναφέρεται ότι οι επιτροπές επίβλεψης πρέπει να συμπεριλάβουν έναν εκπρόσωπο της ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  •            το με αριθ. 4581/17-9-2007 έγγραφο της Δ/νσης Περιβ/ντος και Χωροταξίας του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών στο οποίο ορίζοντας επιβλέποντες της μελέτης Γ.Π.Σ. από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όρισε, με την αριθ. 4861/18-9-2007 απόφαση του Δ/ντη της Πολεοδομίας κ. Αθανάσιου Κουκούση, ως επιβλέποντες της μελέτης τους εξής:

Τακτικά μέλη
1)         Πισκόϊα Ζωή, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων.
2)         Κωστοπούλου Δήμητρα, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό υπάλληλο του Τμήματος Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων.
3)         Βενέτη Αγγελική, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό υπάλληλο τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναπληρωματικά μέλη
1)         Πουλιανίτη Βασίλη Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό υπάλληλο του Τμήματος Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων.
2)         Κίσσα Λάμπρο Μηχανικό Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης υπάλληλο τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των επιβλεπόντων ορίζονται στο άρθρο 25 του Ν. 3316/2005.
Καθήκοντα συντονιστή θα ασκεί η προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων Πισκόϊα Ζωή.
Για την ορθή παρακολούθηση της μελέτης κρίνεται σκόπιμο να οριστεί και μια Επιτροπή Παρακολούθησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου η οποία θα αποτελείται από στελέχη άλλων υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του Ν. Τρικάλων, εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Τρικάλων, των Συλλόγων Γεωλόγων και Γεωπόνων και του Δασαρχείου Τρικάλων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Να συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του ΓΠΣ με μέλη της τους:

1)         Κατσαρό Κωνσταντίνο, Γενικό Διευθυντή του Δήμου Τρικκαίων.
2)         Κουκούση Αθανάσιο, Διευθυντή Πολεοδομίας.
3)         Τσαπάλα Φανή, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Τρικκαίων.
4)         Ντότα Μαρία, Διευθύντρια Πρασίνου και Κηποτεχνίας.
5)         Μουστακίδη Αντώνη, Διευθυντή Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Δημοτικού Αμαξοστασίου.
6)         Χαρίση Γεώργιο, Διευθυντή Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.
7)         Εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων.
8)         Εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
9)         Εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Τρικάλων (έναν ή περισσότερους εάν κριθεί απαραίτητο για να καλύπτονται το Εμπορικό, το Επαγγελματικό και το Βιομηχανικό -Βιοτεχνικό).
10)       Εκπρόσωπο του Συλλόγου Γεωλόγων.
11)       Εκπρόσωπο του Δασαρχείου Τρικάλων.
12)       Εκπρόσωπο του Συλλόγου Γεωπόνων.
Ο ρόλος της επιτροπής παρακολούθησης θα είναι γνωμοδοτικός προς το Δημοτικό Συμβούλιο και οι απόψεις του θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Καθήκοντα συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΓΠΣ θα ασκεί ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου Τρικκαίων Κατσαρός Κωνσταντίνος.
Μετά τη λήψη της απόφασης με έγγραφο της υπηρεσίας μας θα ζητηθεί από τους φορείς να ορίσουν εκπρόσωπό τους.
- Ο κ. Βαβύλης πρότεινε στην επιτροπή να συμμετέχει και εκπρόσωπος της Δ/νσης Γεωργίας Νομ/κής Αυτ/σης Τρικάλων καθώς και  Διαπαραταξιακή επιτροπή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά διαλογική συζήτηση  αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της υπηρεσίας
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι     ομόφωνα
     
- Ορίζει Επιτροπή Παρακολούθησης  του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) τα  κατωτέρω μέλη:

Α.: Διαπαραταξιακή Επιτροπή αποτελούμενη από τους κατωτέρω Δημοτικούς 
        Συμβούλους:
       1) Παπαϊωάννου Βασίλειο                   Αντιδήμαρχο
       2) Σακκά Στέφανου  του Λάμπ.            Δημ. Σύμβουλο
       3) Παρθένη Σωτήριο                             Δημ. Σύμβουλο      
       4) Κολότσιο Απόστολο                         Δημ. Σύμβουλο
       5) Καϊκη Γεώργιο                                  Δημ. Σύμβουλο

 Β.:  1) Κατσαρό Κωνσταντίνο, Γενικό Διευθυντή του Δήμου Τρικκαίων
       2) Κουκούση Αθανάσιο, Διευθυντή Πολεοδομίας
       3) Τσαπάλα Φανή, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Τρικκαίων
       4) Ντότα Μαρία, Διευθύντρια Πρασίνου και Κηποτεχνίας
       5) Μουστακίδη Αντώνη, Διευθυντή Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Δημοτικού Αμαξοστασίου
       6) Χαρίση Γεώργιο, Διευθυντή Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
       7) Εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων.
       8) Εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
       9) Εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Τρικάλων (έναν ή περισσότερους εάν κριθεί απαραίτητο για να καλύπτονται το Εμπορικό, το Επαγγελματικό και το Βιομηχανικό -Βιοτεχνικό)
      10) Εκπρόσωπο του Συλλόγου Γεωλόγων  Τρικάλων
      11) Εκπρόσωπο του Δασαρχείου Τρικάλων
      12) Εκπρόσωπο του Συλλόγου Γεωπόνων Τρικάλων
      13) Εκπρόσωπο της Δ/νσης Γεωργίας Νομ. Αυτοδ/σης Τρικάλων

Ο ρόλος της επιτροπής παρακολούθησης θα είναι γνωμοδοτικός προς το Δημοτικό Συμβούλιο και οι απόψεις του θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Καθήκοντα συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΓΠΣ θα ασκεί ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου Τρικκαίων Κατσαρός Κωνσταντίνος.
Με έγγραφο της  Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων, θα ζητηθεί από τους φορείς να ορίσουν εκπρόσωπό τους.
Η παρούσα απόφαση έλαβε  αυξ. αριθμό     431/2007
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                ΤΑ ΜΕΛΗ
ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΗΛΟΣ          ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ
                                                                          
                                                   Ακριβές Αντίγραφο
                                                Τρίκαλα      04/ 10/2007
                                            Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
                                                ΜΙΧΑΗΛ  Κ. ΤΑΜΗΛΟΣ


                                                                                             Εγκριτική:13653/24-10-07
     
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                          Τρίκαλα    04/10/2007                                             
ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ                                                                      Αρ. Πρωτ.: 30576                   
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ       
ΤΜΗΜΑ: ΥΠΟΣ/ΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΡΓΟΥ
ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΔΗΜ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Δ.Σ.                                          ΠΡΟΣ
Πληροφορίες:Ι. Σούλιος                                   Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ AΥΤ/ΣΗΣ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ:ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 22                          & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧ. ΚΩΔ: 42 100                                       ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠ. ΑΥΤ/ΣΗΝ.Π.Δ.Δ.
ΤΗΛ. 24310 63264                                       Οδός Κολοκοτρώνη 30 Τρίκαλα                                                        
FAX  24310 77569                                                  
                                                                                                          
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                              ΚΟΙΝ/ΣΗ: 1. Γραμματεία Δ.Σ.
                                                             2. Γεν. Δ/ντη  του Δήμου κ. Κατσαρό
                                                             3.Δ/ντή Πολεοδ. κ. Κουκούση
                                                             4.Δ/ντρια Τεχ. Υπ. κ. Τσαπάλα
                                                             5.Δ/ντρια Πρασ.& Κηπ. κ. Ντότα
                                                             6.Δ/ντή Δημ. Αμαξ. κ. Μουστακίδη
                                                             7.Δ/ντή Προγρ. & Ανάπτυξης κ. Χαρίση
                                                             8.Διαπαραταξιακή Επιτροπή
                                                           - κ. Παπαϊωάννου Βασ. Αντιδήμαρχο
                                                           - κ. Σακκά Στ. του Λαμ. Δημ. Σύμβ.
                                                           - κ. Παρθένη Σωτ. Δημ. Σύμβ.
                                                           - κ. Κολότσιο Απ. Δημ. Σύμβ.
                                                           - κ. Καΐκη Γεώρ.   Δημ. Σύμβ.
                                                              9.Αρχείο                                                                                                                                                                                                                      
                                                                   
ΘΕΜΑ: Αποστολή της αριθ.431/2007 Α.Δ.Σ "Ορισμός Επιτροπής Παρακολούθησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ)".
                                                      
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Σας στέλνουμε κεκυρωμένο απόσπασμα του πρακτικού συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου της 27/09/2007 που διαλαμβάνει: την αρ.431/2007 απόφαση αυτού, μετά του αποδεικτικού δημοσιεύσεως και των λοιπών σχετικών εγγράφων & παρακαλούμε όπως προέλθετε εις τον κατά νόμο έλεγχο της απόφασης αυτής.


                                           Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ



                                              ΜΙΧΑΗΛ  Κ. ΤΑΜΗΛΟΣ


         


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ


Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Εκ του πρακτικού της αριθ. 2ης/2008 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων
ΑΡ.  ΑΠΟΦ. 31/2008

Περίληψη
"Έγκριση Α' Φάσης της Μελέτης "Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου  Τρικκαίων" & εντολή έναρξης Β' Φάσης"


 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων
Τρίκαλα & στο Δημαρχιακό Κατάστημα του Δήμου Τρικκαίων σήμερα  30-01-2008 ημέρα Τετάρτη  &   ώρα  20:00   μ.μ. συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν της από  24-01-2008 προσκλήσεως του Προέδρου που έχει επιδοθεί στο καθένα σύμβουλο σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3463/2006 (ΔΚΚ) παρόντος & του Δημάρχου κ. Μιχαήλ Ταμήλου.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμος απαρτία δεδομένου ότι επί  συνόλου 27 μελών βρέθηκαν   παρόντα είκοσι έξι  (26) μέλη ήτοι:                                  
                                     Οι οποίοι δεν προσήλθαν αν & έχουν νόμιμα  προσκληθεί
                                     Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως

Μετά από αυτό ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο  θέμα της  ημερήσιας διάταξης, και αφού είχε ήδη παρουσιαστεί εκτενώς η Α' Φάση της  μελέτης από την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας κ. Έφη Καραθανάση (πριν την έναρξη της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) έθεσε υπόψη του Συμβουλίου συμπληρωματικά τα παρακάτω:

Α.        Την από 24/12/2007 εισήγηση  του  Τμήματος Πολεοδομίας & Σχ. Πόλης  (υπογράφεται από την κα Πισκόια ) προς την Επιτροπή Παρακολούθησης της Μελέτης,  στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
"ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ"
2η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Για την πορεία της μελέτης του θέματος, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  •            Με την 217/24.4.2007 Α.Δ.Σ αποφασίστηκε η ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (Γ.Π.Σ.) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ" στην εταιρεία "ΧΩΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ Έφη Καραθανάση και Συνεργάτες Ε.Ε.".
  •            Η Σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης μεταξύ του Δημάρχου κ. Μιχαήλ Ταμήλου και της κας Έφης Καραθανάση, νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας "ΧΩΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Έφη Καραθανάση και Συνεργάτες Ε.Ε." υπεγράφη την 17.8.2007 και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 4259/17.8.07
  •            Με το υπ. αριθ. 4526/31.8.2007 έγγραφο της Δ/νσης Πολεοδομίας προς την "ΧΩΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Έφη Καραθανάση και Συνεργάτες Ε.Ε." δόθηκε εντολή έναρξης των εργασιών του Α' σταδίου της μελέτης.
  •            Με την αριθ. 4861/18.9.2007 Απόφαση του Δ/ντή Πολεοδομίας Δήμου Τρικκαίων,  ορίστηκαν επιβλέποντες για την εκτέλεση της μελέτης οι: κ. Πισκόια Ζωή (προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων), κ. Κωστοπούλου Δήμητρα (υπάλληλο του Τμήματος Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων) και η κ. Βενέτη Αγγελική (υπάλληλο τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας), ενώ με την αριθ. 4971/24.9.2007 Απόφαση του Δ/ντη Πολεοδομίας ορίστηκαν βοηθοί επιβλέποντες οι: κ. Βανταλή Μαρία και κ. Χατζούλη Έφη συμβασιούχοι υπάλληλοι του Τμήματος Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων. Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των επιβλεπόντων και των βοηθών επιβλεπόντων ορίζονται στο άρθρο 25 του Ν. 3316/2005.
  •            Με το υπ. αριθ. 4892/20.9.2007 έγγραφο της εταιρείας "ΧΩΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Έφη Καραθανάση και Συνεργάτες Ε.Ε.", υποβλήθηκε το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης, το οποίο και εγκρίθηκε από τους επιβλέποντες. 
  •            Για την εκπόνηση της Α' φάσης της μελέτης η Πολεοδομία του Δήμου καθώς και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες (Τεχνικές Υπηρεσίες, Δημοτικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΚΑ, η ΔΕΥΑΤ, Η ΔΕΚΤΕΤ κλπ) παρείχαν στην ανάδοχο εταιρεία κάθε στοιχείο απαραίτητο για την σωστή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Επίσης ο Δήμος προμηθεύτηκε και χορήγησε στην ανάδοχο εταιρεία δορυφορική εικόνα του Δήμου Τρικκαίων πρόσφατης λήψης (Αυγούστου 2007), το σύνολο των πινακίδων ορθοφωτοχαρτών του Δήμου Τρικκαίων, τις οριζοντιογραφίες της Ε65 και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για την προμήθεια του αρχείου του κτηματολογίου, το οποίο στη συνέχεια θα χορηγήσει στους αναδόχους.
  •            Ο Δήμος Τρικκαίων, επεδίωξε τη συμμετοχή στην διαδικασία της αναθεώρησης του σχεδίου, όλων των ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων με κάθε πρόσφορο τρόπο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ν. 1337/83 & το Ν. 2508/97. Στις 28/9/2007 έγινε η πρώτη ανοικτή ενημέρωση από το Δήμο για την διαδικασία ανάθεσης και εκπόνησης της μελέτης. Στην συνάντηση κλήθηκαν όλοι οι φορείς και οι πολίτες του Δήμου, με ανακοινώσεις στις τοπικές εφημερίδες και γενικότερα στα τοπικά ΜΜΕ. Ακολούθησε Δελτίου Τύπου με το οποίο η Δ/ση Πολεοδομίας καλούσε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει εγγράφως στην υπηρεσία αιτήματα και προτάσεις σχετικά με την Αναθεώρηση του ΓΠΣ και την τροποποίηση της ΖΟΕ προκειμένου να ληφθούν υπόψη από τους μελετητές και να προβλεφθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αναπτυξιακή πορεία της πόλης.
Στο Πρωτόκολλο της Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων έχουν υποβληθεί συνολικά 289 αιτήσεις που αφορούν την Αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. Από αυτές, (236) αιτήσεις υποβλήθηκαν από μεμονωμένους ιδιοκτήτες, (10) αιτήσεις υποβλήθηκαν από συλλόγους και (15) από ομάδες κατοίκων και αφορούν σε αιτήματα ένταξης αγροτεμαχίων στο σχέδιο πόλης. Οι υπόλοιπες αιτήσεις (28) αφορούν σε αιτήματα αλλαγής χρήσεων γης και ορίων αρτιότητας στην περιοχή της Ζ.Ο.Ε.
Με την αριθ. 431/2007 Α.Δ.Σ. συγκροτήθηκε Επιτροπή Παρακολούθησης της εν λόγω μελέτης, με ρόλο γνωμοδοτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία και συνήλθε σε 1η συνεδρίαση στις 7/11/2007. Η Υπηρεσία μας συμμετείχε επίσης σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 8.11.2007 και στην οποία η κ. Καραθανάση ενημέρωσε τα μέλη του Τ.Ε.Ε. για την μελέτη Γ.Π.Σ.
  •            Η Α΄ φάση της μελέτης υποβλήθηκε στις 30/11/2007 και στις 20/12/2007 συνήλθαν σε συνεδρίαση οι Επιβλέποντες της μελέτης για να εξετάσουν την τυπική και ουσιαστική πληρότητα της μελέτης. Διαπιστώθηκε πως η μελέτη τηρεί τις ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ βάσει της με αριθ. 9572/1845/6.4.2000 Απόφασης Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 209/Δ/7.4.2000) "Τεχνικές Προδιαγραφές μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) και Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελετών". Επί του περιεχομένου της μελέτης έγιναν παρατηρήσεις που αφορούσαν στην ορθή καταγραφή στοιχείων της πόλης και στη δημιουργία σεναρίων αναπτυξιακών προοπτικών αυτής. Βάσει αυτών των παρατηρήσεων ζητήθηκε η διόρθωση και συμπλήρωση της μελέτης.
  •            Η διορθωμένη Α' φάση της μελέτης υποβλήθηκε στην υπηρεσία μας Τετάρτη 23/1/2008 και πάνω σε αυτή καλείται η Επιτροπή Παρακολούθησης να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
  •            Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε λίγο από την κ.Έφη Καραθανάση, εκπρόσωπο των αναδόχων μελετητών και έχει ήδη από το πρωί αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου trikalacity.gr την οποία μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί.
  •            Νέα παρουσίαση της μελέτης, προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, φορείς της πόλης και ενδιαφερόμενους πολίτες θα γίνει την Τετάρτη 30/1 και ώρα 18.00 και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την Α΄ φάση της μελέτης ώστε να δοθεί εντολή για έναρξη της Β΄ φάσης.


Β.        Την από 30/01/2008 εισήγηση  του  Τμήματος Πολεοδομίας & Σχ. Πόλης  (υπογράφεται από την κα Πισκόια )  προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

ΘΕΜΑ: Έγκριση Α΄ Φάσης της μελέτης
"ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ" και εντολή έναρξης Β΄ Φάσης


Σε συνέχεια της από 24 Ιανουαρίου 2008 εισήγησης της Υπηρεσίας μας προς την Επιτροπή Παρακολούθησης της μελέτης του θέματος, σας γνωρίζουμε συμπληρωματικά τα κάτωθι:
  •            Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 24/1/08 προς τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης από την κ. Έφη Καραθανάση, εκπρόσωπο των αναδόχων μελετητών. Στα μέλη της Επιτροπής διανεμήθηκε έντυπο υλικό (που αφορούσε σε τμήματα της μελέτης) καθώς και DVD στο οποίο περιέχεται σε ψηφιακή μορφή αυτούσια η Α΄ Φάση της μελέτης.
  •            Αναρτήθηκε στις 28/1/08 στην ιστοσελίδα του Δήμου trikalacity.gr την οποία μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί και να λάβει γνώση των στοιχείων που επιθυμεί. Η μελέτη θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου για τρεις μήνες, έως ότου δηλαδή  αντικατασταθεί από την Β΄Φάση.
  •            Η Επιτροπή Παρακολούθησης και η Επιτροπή Επίβλεψης συνεδρίασαν εκ νέου στις 29/1/08. Από τα μέλη των Επιτροπών διατυπώθηκαν απόψεις για την προκαταρκτική πρόταση και τα βασικά στοιχεία των σεναρίων που προτείνονται από τους αναδόχους μελετητές. Μετά από διαλογική συζήτηση και αξιολόγηση προτάσεων που περιλαμβάνονται άλλες στο Ρεαλιστικό και άλλες στο Ουτοπικό σενάριο καταρτίστηκε κείμενο αποτελούμενο από 42  προτάσεις, αποδεκτές από το σύνολο των μελών των  Επιτροπών.
  •            Το κείμενο αυτό, το οποίο συνυποβάλλεται με την παρούσα εισήγηση, αποτελεί το σενάριο - πρόταση των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Επιτροπής Επίβλεψης προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά τα παραπάνω,
Π ρ ο τ ε ί ν ο υ μ ε

  •           Την έγκριση της Α΄ φάσης της μελέτης "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ"
  •           Την έγκριση της συνέχισης της εκπόνησης της μελέτης και σύνταξης της Β΄ φάσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα τίθενται από το σενάριο που θα επιλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γ.         Το κείμενο που συνοδεύει την παραπάνω εισήγηση, αποτελούμενο από 42 προτάσεις, το οποίο αποτελεί το σενάριο - πρόταση των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Επιτροπής Επίβλεψης  (που ορίστηκαν με την αριθμ. 431/2007  ΑΔΣ και τις αριθμ. 4861/18.9.2007 & 4971/24.9.2007Αποφάσεις Δ/ντή Πολεοδομίας ) προς το Δημοτικό Συμβούλιο


- Ο κ. Δήμαρχος πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα  στα μέλη του Συμβουλίου και στους φορείς της πόλης να υποβάλλουν γραπτές προτάσεις σε διάστημα δεκαπέντε (15)  ημερών οι οποίες θα κοινοποιηθούν και θα ληφθούν υπόψη από το Μελετητικό γραφείο για την σύνταξη της Β' Φάσης της Μελέτης.
- Επίσης από μέλη του Συμβουλίου διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την  έγκριση της  πρότασης με αριθμό 12 η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά διαλογική συζήτηση η οποία είναι καταγεγραμμένη στα απομαγνητοφωνημμένα πρακτικά και αφού έλαβε υπ΄ όψη τις ανωτέρω εισηγήσεις και την πρόταση του Δημάρχου

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι   ομόφωνα

- Εγκρίνει την Α΄ φάσης της μελέτης "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ".
- Εγκρίνει την συνέχιση της εκπόνησης της μελέτης και σύνταξης της Β΄ φάσης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που τίθενται στο σενάριο που επελέγη από το Δημοτικό Συμβούλιο ως κάτωθι:










- Η πρόταση με αριθμ. 12 χρήζει  περαιτέρω διερεύνησης κατά την εκπόνηση της Β' Φάσης.
- Εγκρίνει την πρόταση του Δημάρχου και δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του Συμβουλίου και στους φορείς της πόλης να υποβάλλουν γραπτές προτάσεις σε διάστημα δεκαπέντε (15)  ημερών, οι οποίες θα κοινοποιηθούν και θα ληφθούν υπόψη από το Μελετητικό γραφείο για την σύνταξη της Β' Φάσης της Μελέτης.

Η παρούσα απόφαση έλαβε  αυξ. αριθμό     31/2008
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                ΤΑ ΜΕΛΗ
ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΗΛΟΣ                                                 
                                      ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ

                                               Ακριβές Αντίγραφο
                                           Τρίκαλα     01/02/2008

                                       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

                                          ΜΙΧΑΗΛ  Κ. ΤΑΜΗΛΟΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                               Τρίκαλα    01/02/2008                                              
ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ                                                     Αρ. Πρωτ.: 3086                   
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ       
ΤΜΗΜΑ: ΥΠΟΣ/ΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΡΓΟΥ
ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΔΗΜ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Δ.Σ.                                      ΠΡΟΣ
Πληροφορίες:Ι. Σούλιος                              Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ AΥΤ/ΣΗΣ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ:ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 22                      & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧ. ΚΩΔ: 42 100                                ΤΜΗΜΑ:ΤΟΠ. ΑΥΤ/ΣΗΣ & Ν.Π.Δ.Δ.
ΤΗΛ. 24310 63264                                  Οδός Κολοκοτρώνη 30 Τρίκαλα
FAX  24310 77569                                                                                                       
                                                                              
                                                        KOIN/ΣΗ:    1. Γραμματεία Δ.Σ.
                                                                              2. Γενικό Δ/ντή  κ. Κατσαρό 
                                                                              3. Δ/ντή Πολεοδ.κ. Κουκούση                                                                                                                                     
                                                                              4. Τ.Π.-Σχ.Π. κα Πισκόια
                                                                              5. Αρχείο                                                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
                                                                   
ΘΕΜΑ: Αποστολή της αριθ.31/2008 Α.Δ.Σ "Έγκριση Α' Φάσης της Μελέτης "Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου  Τρικκαίων" & εντολή έναρξης Β' Φάσης"

ΣΧΕΤΙΚΑ:
Σας στέλνουμε κεκυρωμένο απόσπασμα του πρακτικού συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου της  30/01/2008 που διαλαμβάνει: την αρ.31/2008 απόφαση αυτού, μετά του αποδεικτικού δημοσιεύσεως και των λοιπών σχετικών εγγράφων & παρακαλούμε όπως προέλθετε εις τον κατά νόμο έλεγχο της απόφασης αυτής.

                             Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ    ΜΙΧΑΗΛ  Κ. ΤΑΜΗΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου